A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) származása, története

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) egy Dél-Amerikában őshonos, trópusi növény. A Marantaceae családba tartozik, és Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Brazíliában fordul elő természetes módon. A növény nedves esőerdők aljnövényzetében él, ahol a fényviszonyok gyengék, a levegő páratartalma pedig magas.

A csíkos zebralevél története nem túl jól dokumentált. Valószínűleg a 19. század elején fedezték fel az európaiak, és a 19. század közepére már dísznövényként is termesztették. A növény népszerűségét a levelei díszes mintázata adja, melynek sötétzöld alapon sötétzöld csíkok futnak végig.

A csíkos zebralevél ma már a világ minden táján megtalálható, ahol dísznövényként termesztik. A növény igénytelen gondozást igényel, és jól bírja a gyenge fényviszonyokat is. Ezért ideális választás otthoni és irodai környezetbe is.

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) jellemzői

Szobanövény felépítése:

A csíkos zebralevél egy évelő, lágy szárú növény, melynek levelei a talajból erednek. A levelek oválisak, sötétzöld színűek, sötétzöld csíkokkal díszítve. A levelek fonáki oldala bordó színű. A növény magassága 30-60 cm között változik.

Rövid leírás:

A csíkos zebralevél egy gyönyörű és igénytelen dísznövény, melynek díszes levelei miatt kedvelt szobanövény. A növény igényli a világos, de közvetett fényt, a mérsékelt öntözést és a magas páratartalmat.

Bemutatás:

A csíkos zebralevél Dél-Amerikában őshonos. A Marantaceae családba tartozik. A növény levelei sötétzöld színűek, sötétzöld csíkokkal díszítve. A levelek fonáki oldala bordó színű. A növény magassága 30-60 cm között változik.

Méret:

A csíkos zebralevél magassága 30-60 cm között változik. A levelek hossza 10-20 cm, szélességük 5-10 cm.

Virág:

A csíkos zebralevél ritkán virágzik. A virágok aprók, fehérek vagy krémszínűek.

Rendszertani besorolás:

 • Osztály: Zárvatermők (Magnoliopsida)
 • Rend: Gyömbérvirágúak (Zingiberales)
 • Család: Imolarágfélék (Marantaceae)
 • Nemzetség: Calathea
 • Faj: Csíkos zebralevél (Calathea ornata)
A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, igényei

Fényigény:

A csíkos zebralevélnek világos, de közvetett fényt igényel. A közvetlen napfény megégetheti a leveleket. A növény ideális helye egy ablak közelében van, de nem a déli fekvésű ablak előtt.

Hőmérséklet igény:

A csíkos zebralevél a meleg hőmérsékletet kedveli. A növény ideális hőmérséklete 18-24 °C között van. A növény nem szereti a hideget, a 15 °C alatti hőmérséklet károsíthatja.

Vízigény:

A csíkos zebralevélnek mérsékelt öntözésre van szüksége. A növényt akkor kell öntözni, amikor a talaj felső rétege megszáradt. A túlöntözés a gyökerek rothadásához vezethet.

Tápoldatozás:

A csíkos zebralevélt havonta egyszer tápoldatozhatjuk. A tápoldatozáshoz használjunk félkoncentrációjú folyékony műtrágyát.

Páratartalom:

A csíkos zebralevél a magas páratartalmat kedveli. A páratartalom növelése érdekében a növényt párásító tálcára helyezhetjük, vagy kavicságyra állíthatjuk, melynek alján víz van.

A csíkos zebralevél gondozása nem bonyolult, de van néhány igénye, amit figyelembe kell vennünk. A növénynek világos, de közvetett fényt, meleg hőmérsékletet, mérsékelt öntözést, tápoldatozást és magas páratartalmat igényel.

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) ismertebb fajtái

A csíkos zebralevélnek (Calathea ornata) számos fajtája létezik, melyek leveleik mintázatában és színében térnek el egymástól. Néhány ismertebb fajta:

 • Calathea ornata ‘Sanderiana’: Ez a fajta sötétzöld levelekkel rendelkezik, melyeken világoszöld csíkok és foltok találhatók.
 • Calathea ornata ‘Roseopicta’: Ez a fajta sötétzöld levelekkel rendelkezik, melyeken rózsaszín csíkok és foltok találhatók.
 • Calathea ornata ‘Vittata’: Ez a fajta sötétzöld levelekkel rendelkezik, melyeken krémszínű csíkok futnak végig.
 • Calathea ornata ‘Maui Queen’: Ez a fajta sötétzöld levelekkel rendelkezik, melyeken ezüstös csíkok és foltok találhatók.
 • Calathea ornata ‘Freddie’: Ez a fajta sötétzöld levelekkel rendelkezik, melyeken sötétrózsaszín csíkok és foltok találhatók.

A csíkos zebralevél fajták kiválasztásakor figyelembe kell venni a levelek mintázatát és színét, a növény méretét és a gondozási igényeket.

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

Levelek jellemzői

 • Alak: Ovális, hegyes végű
 • Szín: Sötétzöld, sötétzöld csíkokkal díszítve
 • Fonáki oldal: Bordó színű
 • Felület: Sima, fényes
 • Textúra: Bőrnemű
 • Méret: 10-20 cm hosszú, 5-10 cm széles
 • Érzet: Puha, bársonyos

A csíkos zebralevél levelei a növény legmeghatározóbb jellemzői. A levelek díszes mintázata és színe miatt a növény kedvelt szobanövény. A levelek emellett számos más jellemzővel is rendelkeznek, melyek befolyásolják a növény gondozását.

A levelek alakja:

A csíkos zebralevél levelei oválisak, hegyes végűek. Ez a levélforma segít a növénynek a vízfelvételben és a párologtatás csökkentésében.

A levelek színe:

A csíkos zebralevél levelei sötétzöld színűek, sötétzöld csíkokkal díszítve. A sötétzöld szín segít a növénynek a fotoszintézisben, a csíkok pedig díszítik a növényt.

A levelek fonáki oldala:

A csíkos zebralevél leveleinek fonáki oldala bordó színű. A bordó szín segít a növénynek a fény visszaverésében, ezáltal is növelve a fotoszintézis hatékonyságát.

A levelek felülete:

A csíkos zebralevél leveleinek felülete sima és fényes. Ez a felület segít a növénynek a vízfelvételben és a párologtatás csökkentésében.

A levelek textúrája:

A csíkos zebralevél leveleinek textúrája bőrnemű. A bőrnemű textúra segít a növénynek a vízfelvételben és a párologtatás csökkentésében.

A levelek mérete:

A csíkos zebralevél levelei 10-20 cm hosszúak és 5-10 cm szélesek. A levelek mérete befolyásolja a növény fényigényét és vízigényét.

A levelek érzete:

A csíkos zebralevél levelei puhák és bársonyosak. A puha és bársonyos levelek érzékenyek a mechanikai sérülésekre.

A csíkos zebralevél levelei számos jellemzővel rendelkeznek, melyek befolyásolják a növény gondozását. A levelek díszes mintázata és színe miatt a növény kedvelt szobanövény.

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A csíkos zebralevél (Calathea ornata) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) átültetése

Íme egy részletes útmutató a csíkos zebralevél (Calathea ornata) átültetéséhez:

Mikor ültessük át?

 • A csíkos zebralévelt akkor kell átültetni, amikor kinőtte a cserepét. Ezt onnan lehet megállapítani, hogy a gyökerek kikandikálnak a cserép alján lévő lyukakon, vagy a föld felszínén sűrű szövedéket alkotnak.
 • A legjobb időpont az átültetésre a tavasz eleje, a növekedési időszak megkezdése előtt.

Szükséges eszközök

 • Egy vagy két mérettel nagyobb cserép, mint a jelenlegi
 • Jó minőségű, jól szellőző virágföld (pl. afrikai ibolya földkeverék)
 • Kavics vagy agyaggolyók a vízelvezetés elősegítésére
 • Lapát vagy kis kézi ültetőkanál
 • Víz

Lépések:

 1. A növény előkészítése: Óvatosan öntözd meg a növényt egy nappal az átültetés előtt. Ez segít majd a gyökérlabda könnyebb eltávolításában.
 2. A cserép előkészítése: Az új cserép aljára tégy egy réteg kavicsot vagy agyaggolyót a vízelvezetés elősegítésére. Töltsd fel a cserepet egyharmadáig friss virágfölddel.
 3. A növény eltávolítása: Óvatosan döntsd oldalára a jelenlegi cserepet, és fogd meg a növény tövét. Finoman húzd kifelé, közben rázogathatod, hogy kijöjjön a gyökérlabda.
 4. A gyökerek vizsgálata: Óvatosan távolíts el minden elhalt vagy sérült gyökeret. Ha a gyökérlabda nagyon sűrű, lazítsd fel kissé a külső részeket, hogy az új földben a gyökerek könnyebben növekedhessenek.
 5. Átültetés: Helyezd a növényt az új cserép közepére. Óvatosan töltsd fel a cserép szélét friss virágfölddel, amíg a teteje nagyjából az előző cserép szintjén nincs.
 6. Öntözés: Alaposan öntözd meg a növényt, hogy a víz átjárja az egész gyökérlabdát. Hagyd, hogy a felesleges víz kifolyjon az alján.

Tippek:

 • Válassz cserepet, amely csak egy vagy két mérettel nagyobb, mint a régi. A túl nagy cserépben a talaj hajlamosabb lesz sok vizet tárolni és pangóvá válni, ami gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Ültetés után tartsd a növényt meleg, részleges árnyékos helyen legalább az első héten, amíg felépül az átültetés okozta stresszből.
 • Kerüld a tápoldatozást az első hat hétben, engedj időt a gyökereknek, hogy alkalmazkodjanak az új környezethez.

Szaporítása

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) leggyakoribb és leghatékonyabb szaporítási módja a tőosztás. Ezt a módszert a tavaszi átültetés során a legcélszerűbb alkalmazni. Így zajlik a tőosztásos szaporítás:

 1. A növény előkészítése: Előző nap alaposan öntözd meg a növényt, hogy a gyökerek puhák legyenek, és jobban tűrje az átültetéssel járó stresszt.

 2. A növény kiemelése: Óvatosan emeld ki a növényt a cserépből. Lazítsd fel a gyökérlabdát, majd finoman távolítsd el a felesleges talajt.

 3. Tőosztás: Keress természetes választóvonalakat a gyökerek közt, ahol szét lehet választani a növényt kisebb részekre. Óvatosan húzd vagy vágd szét a gyökérlabdát, ügyelve rá, hogy minden új növényrészhez tartozzon gyökér és levélzet is.

 4. Az új növények elültetése: Tölts meg kisebb cserepeket friss, jó minőségű virágfölddel. Minden növényrészt külön cserépbe ültesd be, és alaposan öntözd meg őket.

 5. Gondozás az első hetekben: Az első néhány hétben tartsd a növényeket meleg, párás környezetben, világos, de közvetett fényben. Rendszeresen öntözd, de ne tartsd pangó vízben a talajt. A teljes regenerálódásig kerüld a növények tápoldatozását.

Hasznos tippek

 • A tőosztáshoz erős, egészséges anyanövényt válassz.
 • A szétválasztásnál használt szerszámok (olló, kés) legyenek élesek és tiszták a fertőzések megelőzése érdekében.
 • Ha sok apró növényrészt sikerül leválasztani, azokat egy nagyobb cserépbe együtt is ültetheted. Így sűrűbb, gyorsabban bokrosodó növényt kaphatsz.

Más szaporítási módok

Bár a tőosztás a leggyakoribb, a csíkos zebrálevél szaporítható levéldugványozással is, ám ez időigényesebb, és a siker aránya is alacsonyabb lehet.

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) szobanövény teleltetése

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) trópusi növény, nem bírja a hideget. A téli hónapokban különös gondot kell fordítani a teleltetésére, hogy a növény ne szenvedjen kárt. Íme, néhány tipp a csíkos zebralevél sikeres teleltetéséhez:

Hőmérséklet:

 • A csíkos zebralevél ideális telelési hőmérséklete 18-24 °C között van.
 • A növény nem szereti a hideget, a 15 °C alatti hőmérséklet károsíthatja.
 • Fontos, hogy a növényt ne érje huzat, és ne tegyük közvetlenül a fűtőtest közelébe.

Fény:

 • A csíkos zebralevélnek télen is szüksége van fényre, de a közvetlen napfényt kerülni kell.
 • A növény ideális helye egy világos, de ablaktól távolabb eső pont a lakásban.

Öntözés:

 • A csíkos zebralevél télen kevesebb vizet igényel, mint nyáron.
 • A növényt csak akkor kell öntözni, amikor a talaj felső rétege megszáradt.
 • A túlöntözés a gyökerek rothadásához vezethet.

Páratartalom:

 • A csíkos zebralevél a magas páratartalmat kedveli.
 • A páratartalom növelése érdekében a növényt párásító tálcára helyezhetjük, vagy kavicságyra állíthatjuk, melynek alján víz van.
 • A leveleket néha permetezhetjük is vízzel.

Tápoldatozás:

 • A csíkos zebralevélt télen nem kell tápoldatozni.

További tippek:

 • A teleltetés során figyeljünk a növényre, és ha bármilyen változás észlelhető (pl. levelek hervadása, foltosodása), akkor cselekedjünk.
 • Ha a növény levelei megbarnulnak, az a száraz levegő jele lehet. Ebben az esetben növelni kell a páratartalmat a növény körül.
 • A tél végén, amikor a nappalok hosszabbodni kezdenek, fokozatosan szoktassuk a növényt a közvetlen napfényhez.

Fontos megjegyezni:

A csíkos zebralevél teleltetése nem bonyolult, de odafigyelést igényel. A fenti tippek betartásával a növény sikeresen átvészeli a téli hónapokat, és tavasszal újra díszíteni fogja a lakást.

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) lehetséges betegségei, kártevői

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) egy viszonylag ellenálló növény, de nem mentes a betegségektől és kártevőktől. Íme, néhány a leggyakoribb problémák közül:

Betegségek:

 • Levélfoltosság: A levélfoltosságot gombák vagy baktériumok okozhatják. A leveleken barna vagy fekete foltok jelennek meg, amelyek elszáradhatnak és lehullhatnak.
 • Gyökérrothadás: A gyökérrothadást a túlöntözés okozza. A gyökerek elrothadnak, a növény elgyengül, és elpusztulhat.
 • Lisztharmat: A lisztharmatot egy gombafaj okozza. A leveleken fehér, lisztes bevonat jelenik meg.

Kártevők:

 • Pajzstetvek: A pajzstetvek apró, barna rovarok, amelyek a levelek fonáki oldalán telepednek le. A növény nedveit szívogatják, és gyengítik a növényt.
 • Takácsatkák: A takácsatkák nagyon apró pókok, amelyeket szabad szemmel nem is lehet észrevenni. A levelek fonáki oldalán szövedéket építenek, és a növény nedveit szívogatják.
 • Tripszek: A tripszek apró, fekete rovarok, amelyek a levelek nedveit szívogatják. A leveleken ezüstös foltok és deformációk jelennek meg.

Megelőzés:

 • A csíkos zebralevél gondozásakor fontos a megelőzés. A növényt öntözzük mértékkel, és ne tartsuk pangó vízben. A leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, hogy növeljük a páratartalmat.
 • A növényeket rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem találunk-e rajtuk kártevőket vagy betegség jeleit. Ha bármilyen problémát észlelünk, azonnal cselekedjünk.

Kezelés:

 • A betegségek és kártevők kezelésére számos lehetőség van. A legegyszerűbb módszer a fertőzött levelek eltávolítása. Súlyosabb esetekben növényvédő szert is használhatunk.

Fontos megjegyezni:

A csíkos zebralevél betegségeinek és kártevőinek kezelése nem mindig egyszerű. Ha nem biztos benne, hogy mi a probléma, vagy hogyan kell kezelni, forduljon szakemberhez.

Gyakori problémák és megoldások

Probléma: A levelek barna foltokkal borítódnak.

Lehetséges okok:

 • Túlzott öntözés: A csíkos zebralevél nem szereti a pangó vizet, a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, ami barna foltokat okozhat a leveleken.
 • Kevés fény: A növénynek nem jut elegendő fény a fotoszintézishez, ami barna foltokhoz vezethet a leveleken.
 • Száraz levegő: A száraz levegő a levelek kiszáradását és barnulását okozhatja.
 • Kártevők: A pajzstetvek és a tripszek barna foltokat okozhatnak a leveleken.

Megoldások:

 • Csökkentsük az öntözés mértékét, és csak akkor öntözzük a növényt, ha a talaj felső rétege megszáradt.
 • Helyezzük a növényt fényesebb helyre, de ne közvetlen napfényre.
 • Növeljük a páratartalmat a növény körül párásító tálca vagy kavicságy használata segítségével.
 • Vizsgáljuk meg a növényt kártevők szempontjából, és ha találunk, kezeljük őket növényvédő szerrel.

Probléma: A levelek sárgulnak.

Lehetséges okok:

 • Tápanyaghiány: A növénynek nem jut elegendő tápanyag a növekedéshez, ami sárguláshoz vezethet a leveleken.
 • Túl kevés fény: A növénynek nem jut elegendő fény a fotoszintézishez, ami sárguláshoz vezethet a leveleken.
 • Vízhiány: A növény nem kap elegendő vizet, ami a levelek sárgulását okozhatja.

Megoldások:

 • Tápoldatozzuk a növényt kéthetente a tavaszi és nyári hónapokban.
 • Helyezzük a növényt fényesebb helyre, de ne közvetlen napfényre.
 • Rendszeresen öntözzük a növényt, de ne tartsuk pangó vízben.

Probléma: A levelek elhervadnak.

Lehetséges okok:

 • Túl kevés víz: A növény nem kap elegendő vizet, ami a levelek elhervadásához vezethet.
 • Túl sok víz: A gyökerek elrothadnak a túlöntözéstől, ami a levelek elhervadásához vezethet.
 • Hideg hőmérséklet: A növény nem bírja a hideget, a levelek elhervadhatnak, ha a hőmérséklet 15 °C alá süllyed.

Megoldások:

 • Rendszeresen öntözzük a növényt, de ne tartsuk pangó vízben.
 • Csökkentsük az öntözés mértékét, és csak akkor öntözzük a növényt, ha a talaj felső rétege megszáradt.
 • Helyezzük a növényt melegebb helyre.

A csíkos zebralevél gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel. A fenti tippek betartásával a növény egészséges és szép marad.

Érdekességek róla

 • A csíkos zebralevél Dél-Amerikában őshonos, esőerdőkben él.
 • A növény nevét a leveleinek mintázatáról kapta, amelyek sötétzöld csíkokkal díszítettek.
 • A csíkos zebralevél a Marantaceae családba tartozik, más néven imádkozó növények családjába.
 • A növény levelei éjszaka összezáródnak, és nappal kinyílnak. Ezt a jelenséget „imádkozásnak” nevezik.
 • A csíkos zebralevél levelei légtisztító hatással is rendelkeznek, eltávolítják a levegőből a káros anyagokat.

Néhány rövid történet a nagyvilágból a csíkos zebralevélről

 • Egy viktoriánus kertben:

Egy viktoriánus kertben, Anglia déli részén, egy csíkos zebralevél díszítette a Lady kertjét. A növény egy üvegházban élt, ahol a kertész gondosan ápolta. A Lady imádta a növény leveleinek mintázatát, és gyakran ült a kertben, és gyönyörködött benne.

 • Egy esőerdőben:

Egy esőerdőben, Dél-Amerikában, egy csíkos zebralevél nőtt egy hatalmas fa törzsén. A növény körül sok más növény és állat élt. A csíkos zebralevél levelei árnyékot adtak a kisebb növényeknek, és táplálékot a madaraknak és rovaroknak.

 • Egy modern irodában:

Egy modern irodában, New Yorkban, egy csíkos zebralevél díszítette az egyik íróasztalt. A növény tulajdonosa szerette a növény légtisztító hatását, és azt, hogy a növény vidámságot hozott az irodába.

Ezek csak néhány rövid történet a csíkos zebralevélről. A növény a világ minden táján megtalálható, és sok ember számára örömet és szépséget okoz.

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) főbb jellemzői

Jellemző Leírás
Származás Dél-Amerika
Család Marantaceae (imádkozó növények)
Levélzet Sötétzöld csíkokkal díszített, éjszaka összezáródó
Virágzat Apró, fehér vagy rózsaszín virágok
Magasság 30-60 cm
Fényigény Közepes, közvetett fény
Hőmérséklet 18-24 °C
Páratartalom Magas
Öntözés Mértékes, a talaj felső rétegének megszáradása után
Talaj Jól szellőző, virágföld
Tápoldatozás Kéthetente a tavaszi és nyári hónapokban
Szaporítás Tőosztás, levéldugványozás
Betegségek és kártevők Levélfoltosság, gyökérrothadás, lisztharmat, pajzstetvek, tripszek
Érdekességek Légtisztító hatású, a levelei „imádkoznak”

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

A csíkos zebralevél (Calathea ornata) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.