A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A frangipáni (Plumeria) származása, története

A frangipáni (Plumeria) egy gyönyörű, egzotikus virágos növény. Íme a története és származása:

Származás:

 • A frangipáni őshazája Közép-Amerika, Mexikó, a Karib-térség és Dél-Amerika északi része. Természetes körülmények között trópusi és szubtrópusi éghajlaton fejlődik.
 • Az Apocynaceae (meténgfélék ) családjába tartozik.

Történet

 • Azték Birodalom: Az aztékok nagyra értékelték a frangipánit illatos, mutatós virágai miatt, és vallási szertartásaikban használták őket.
 • Európai felfedezés: A 16. században az európai felfedezők összekapcsolták a frangipáni illatát a Frangipani olasz nemesi család által készített parfümökkel. Ettől kezdve a „frangipáni” elnevezés vált általánossá.
 • A „Plumeria” név eredete: Charles Plumier francia botanikusról nevezték el, aki a 17. században széles körben dokumentálta a növényt a karibi térségbeli útjai során.
 • Világelterjedés: A 18. és 19. században a frangipáni Ázsiába és a Csendes-óceáni térségbe került, ahol meleg éghajlata miatt népszerű dísznövénnyé vált. Mára a trópusi és szubtrópusi területeken világszerte kedvelt.

Modern jelentőség:

 • Tájépítészet: A frangipáni továbbra is rendkívül népszerű virágzó fa és cserje az otthoni kertekben és a nyilvános parkokban.
 • Illatszergyártás: Illatát széles körben használják parfümökben és kozmetikumokban.
 • Szimbolika: A frangipáni számos kultúrában fontos szimbólum:
  • Szépség és tisztaság
  • Új kezdetek
  • Vendégszeretet (különösen Hawaii-on)
A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A frangipáni (Plumeria) jellemzői

Rendszertani besorolás:

A frangipáni (Plumeria) az Apocynaceae (meténgfélék) családjába tartozó virágos növénynemzetség, amely mintegy 200 fajt foglal magában.

Felépítés:

 • Gyökérzet: Erős, mélyreható gyökérrendszerrel rendelkezik, amely víz- és tápanyagellátást biztosít a növénynek.
 • Szár: A frangipáni fás szárú növény, amely szobában cserje vagy kis fa méretére nő. A szárak vastagok, húsosak és gyakran elágazók.
 • Levelek: Nagy, bőrszerű levelei élénkzöldek, ovális vagy lándzsás formájúak. A levélszél gyakran hullámos.
 • Virág: A frangipáni legmegkülönböztetőbb jellemzője a nagy, illatos virága. A virágok általában 5-7 sziromból állnak, és fehér, sárga, rózsaszín vagy piros színűek lehetnek. Erős, édes illatúak, és gyakran vallási szertartásokon és esküvőkön használják.

Méret:

Szobanövényként a frangipáni általában 1-2 méter magasra nő. Néhány fajta akár 3 méter magasra is megnőhet, ha elegendő hely áll rendelkezésére.

Gondozás:

A frangipáni meleg, napos helyet kedvel. Jól vízelvezető talajban kell tartani, és rendszeresen öntözni kell, amíg a talaj nedves, de nem ázott. A növényt télen kevesebbet kell öntözni, és hűvösebb helyre kell helyezni. A frangipáni tápanyagigényes növény, ezért havonta egyszer táplálni kell folyékony műtrágyával.

Virágzás:

A frangipáni tavasszal és nyáron virágzik. A virágok általában 2-3 hétig tartanak.

Szaporítás:

A frangipáni dugványozással szaporítható. A dugványokat tavasszal vagy nyáron kell venni az egészséges ágakból. A dugványokat vízbe vagy gyökereztetőhormonnal kezelt talajba lehet gyökereztetni.

Betegségek és kártevők:

A frangipáni viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Azonban néha megtámadhatják levéltetvek, pókok és pajzstetvek.

Fontos megjegyzések:

 • A frangipáni mérgező növény, ezért nem szabad lenyelni. A növény nedve bőrirritációt okozhat, ezért kesztyűt kell viselni a metszéskor vagy a növény más részeivel való érintkezéskor.
 • A frangipáni illata egyesek számára túl erős lehet. Ha allergiás a növényre, tüsszögést, köhögést vagy kiütést okozhat.

A frangipáni gyönyörű, illatos virágos növény, amely ideális szobanövényként. Meleg, napos helyet kedvel, és rendszeres öntözést és tápanyagutánpótlást igényel. A növény mérgező, ezért óvatosan kell kezelni.

A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A frangipáni (Plumeria) gondozása, igényei

Fényigény:

A frangipáni meleg, napos helyet kedvel. Szobanövényként ideális elhelyezése egy déli fekvésű ablakpárkányon. Ha nem tudja biztosítani a szükséges napfényt, mesterséges fénnyel is kiegészítheti a növény fényellátását.

Hőmérséklet igény:

A frangipáni hőigényes növény, ideális hőmérséklete 20-25°C. Fontos, hogy a növény ne legyen kitéve huzatnak vagy hirtelen hőmérsékletváltozásoknak. Télen a hőmérsékletet 15°C fölé kell emelni.

Vízigény:

A frangipánit rendszeresen öntözni kell, amíg a talaj nedves, de nem ázott. A növény öntözésének gyakorisága függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a talaj típusától. Általában nyáron hetente kétszer, télen pedig hetente egyszer kell öntözni. Fontos, hogy a növény ne üljön vízben, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.

Tápoldatozás:

A frangipáni tápanyagigényes növény, ezért havonta egyszer táplálni kell folyékony műtrágyával. A tavaszi és nyári hónapokban a növényt kétszer is táplálhatja havonta.

Páratartalom:

A frangipáni a magas páratartalmat kedveli. Ha a levegő száraz, párásítót használhat a páratartalom növelésére. A növényt rendszeresen permetezheti vízzel is.

A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

A frangipáni (Plumeria) ismertebb fajtái

A Plumeria nemzetségben sok gyönyörű fajta létezik. Íme néhány a legnépszerűbbek közül:

 • Plumeria rubra (Közönséges frangipáni): Ez a leggyakrabban termesztett frangipáni fajta. Jellegzetességei az élénk színű virágok és hosszúkás levelek. A virágok fehér, sárga, rózsaszín vagy piros színűek lehetnek.
 • Plumeria obtusa (Szingapúri frangipáni): Ez a fajta nagy, fehér virágairól ismert, amelyeknek sárga a közepe. A levelek fényesek és bőrszerűek.
 • Plumeria pudica (Bridal Bouquet Frangipani): Ennek a fajtának fehér virágai vannak, sárga torokkal és hosszúkás, spatula alakú szirmokkal. A „Bridal Bouquet” név a virágok esküvőkre is alkalmas megjelenéséből származik.
 • Plumeria ‘Celadine’: Ez a fajta nagy, illatos, sárga virágairól ismert, amelyek a külső szélein rózsaszín árnyalatúak. A ‘Celadine’ az egyik leggyorsabban növekvő frangipáni.
 • Plumeria ‘Dwarf Singapore Pink’: Ez a fajta kisebb virágú és kompaktabb növekedésű, mint a többi fajta. Ideális választás kis helyekre vagy cserepes dísznövénynek

Ezek csak néhány a sok szép frangipáni fajta közül. Amikor frangipánit választ otthonába, érdemes olyan fajtát vásárolni, amelynek virágszíne, illata és mérete is tetszik.

A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

Virágja jellemzői

A frangipáni virágok az egyik legfelismerhetőbb és legkedveltebb látványosságok ezen a növényen. Íme a fő jellemzőik:

 • Szirmok: Általában 5-7 vastag, viaszos sziromból állnak, amelyek széles körben elterülnek és lágy tapintásúak. A szirmok szélei néha visszahajlanak.
 • Színek: A frangipánivirágok különböző színekben pompáznak, beleértve a fehéret, a sárgát, a rózsaszínt, a pirosat és ezek keverékeit.
 • Közép: A virágok középpontja gyakran kontrasztos színű, általában élénksárga vagy narancssárga.
 • Illat: A frangipáni az egyik legillatosabb virág. Illata édes, intenzív és gyakran olyan összetevőkkel írható le, mint a jázmin, a citrusfélék, a fűszerek és a trópusi gyümölcsök.
 • Méret: A virág mérete fajtától függően változhat, de általában 5-10 cm átmérőjűek.
 • Virágzat: A frangipánivirágok az ágak végén nagy, mutatós fürtökben jelennek meg, és több héten át virágozhatnak.

Érdekességek:

 • Az illat legerősebb éjszaka, hogy vonzza a beporzókat, mint a lepkék.
 • Egyes fajták színét változtatják a virágzás során.
 • A frangipáni virág gyakran szerepel kulturális és vallási hagyományokban világszerte, és szimbolizálja a szépséget, a tisztaságot és az új kezdeteket.

A virágok lenyűgöző szépsége és édes illata miatt a frangipáni nagyon népszerű és egzotikus virágos növény.

A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei
A frangipáni (Plumeria) gondozása, ültetése, szaporítása, betegségei

Levelek jellemzői

A frangipáni levelek is jellegzetesek és gyönyörűek. Íme a fő jellemzőik:

Méret: A frangipáni levelek közepes méretűek, általában 15-30 cm hosszúak és 5-10 cm szélesek. Forma: A levelek oválisak vagy lándzsásak, lekerekített véggel és kissé hullámos széllel. Felület: A levelek simaak és fényesek, bőrszerű tapintásúak. Szín: A levelek színe élénkzöld, de néha sötétebb árnyalatúak vagy bordó erekkel tarkítottak lehetnek. Elrendezés: A levelek párban, ellentétesen helyezkednek el az ágak mentén.

Érdekességek:

 • A frangipáni levelek tejszerű nedvet tartalmaznak, amely bőrirritációt okozhat. Ezért kesztyűt kell viselni a növény metszésekor vagy más részeivel való érintkezéskor.
 • Egyes fajták levelei ősszel sárgára vagy narancssárgára színeződnek.
 • A frangipáni leveleket néha gyógyászati célokra használják.

A frangipáni levelek nemcsak gyönyörűek, de fontos szerepet is játszanak a növény fotoszintézisében és tápanyag-raktározásában.

Ezenkívül a levelek árnyékot és védelmet nyújtanak a növény számára a forró napsugárzástól.

A frangipáni (Plumeria) átültetése

Íme egy lépésről lépésre útmutató a frangipάνι átültetéséhez:

Mikor kell átültetni:

 • Gyökérzet: Jelezheti, hogy itt az ideje az átültetésnek, ha a növény gyökerei kikandikálnak az edény alján lévő vízelvezető furatokból.
 • Lassú növekedés: Hacsak a növekedés lelassult a szokásosnál, akkor előfordulhat, hogy ideje átültetni.
 • Gyakoriság: Általában a frangipánit 2-3 évente kell átültetni.

Legjobb időszak: A frangipáni átültetésének legjobb időszaka a tavasz eleje, amikor a növény még nem indult be aktív növekedési szakaszába.

Anyagok:

 • Új cserép: Válasszon egy cserepet, amely csak egy-két mérettel nagyobb, mint a jelenlegi cserép.
 • Jól vízelvezető cserepes keverék: Keressen olyan speciális frangipáni vagy kaktusz/pozsgás talajt, vagy készítse el saját keverékét durva homok, perlit és könnyű virágföld egyenlő részeiből.
 • Kesztyű: A frangipáni nedve bőrirritációt okozhat.
 • Metszőolló: Ha szükséges a gyökerek vagy szárak metszése.

Lépések:

 1. Előző esti öntözés: Öntözze meg a frangipánit az átültetés előtti este, hogy megkönnyítse a gyökérgolyó eltávolítását.
 2. Gyökérgolyó kioldása: Óvatosan döntse oldalra a növényt, és finoman ütögesse meg a cserepet, hogy fellazítsa a gyökérgolyót. Ha szükséges, csúsztasson kést a cserép és a gyökérgolyó közé, hogy fellazuljon.
 3. Gyökerek felülvizsgálata: Óvatosan távolítson el minden elhalt, sérült vagy rothadt gyökeret. Ha a gyökérgolyó szorosan összenőtt, végezzen néhány függőleges bemetszést a rootball alján, hogy elősegítse az új gyökerek növekedését.
 4. Új cserép előkészítése: Tegyünk egy kis friss cserepes keveréket az új cserép aljába.
 5. Helyezze át a frangipánit: Helyezze a gyökérgömböt az új edénybe, és győződjön meg róla, hogy a gyökerek teteje a talajfelszín szintje alatt van.
 6. Töltsön fel talajjal: Töltse fel az edényt friss cserepes keverékkel, és gyengéden tömörítse a növény köré.
 7. Öntözés: Alaposan öntözze meg a frangipánit, hogy a talaj rendeződjön, és eltávolítsa a légzsákokat.
 8. Elhelyezés: Helyezze a frangipánit részleges napsütésbe néhány hétig, hogy alkalmazkodjon új környezetéhez. Ezután fokozatosan vigye át egy olyan helyre, ahol egész nap erős, közvetett napfény éri.

Tippek:

 • Óvatosan bánjon a növény gyökereivel, mivel azok törékenyek.
 • Ne ültessük túl mélyre a frangipánit az új cserépbe.
 • Az átültetés utáni első néhány héten ne trágyázzuk a frangipánit.

Szaporítása

A frangipáni szaporításának két fő módja van:

1. Szaporítás dugványozással:

Ez a frangipáni szaporításának leggyakoribb és legsikeresebb módja. Itt van a folyamat lebontása:

 • A megfelelő dugvány kiválasztása: Válasszon egészséges, érett ágakat, amelyek legalább 30 – 45 cm hosszúak.

 • A dugvány levágása: Éles, steril metszőollóval ferdén vágja le a dugványt. A ferde vágás növeli a felületet a gyökérképződéshez.

 • Alsó levelek eltávolítása: Távolítsa el az alsó leveleket a szár aljáról.

 • Szárítás: Helyezze a dugványokat meleg, száraz helyre néhány napra. Ez lehetővé teszi, hogy a vágott vég bekalluszodjon, csökkentve a rothadás kockázatát.

 • Gyökereztetés:

  • Vízben: Helyezze a dugványokat egy üveg vízbe, ügyelve arra, hogy a csomópontok (ahol a levelek voltak) a víz alá kerüljenek. Tartsa az üveget világos, közvetett fényben, idővel gyökerek fognak kifejlődni.
  • Talajban: Merítse a dugvány vágott végét gyökereztetőhormonba, majd ültesse jól vízelvezető cserepes keverékbe (pl. perlit és tőzeg keveréke). Tartsa a talajt nedvesen, de ne áztassa el.
 • Fény és hőmérséklet: A dugványoknak erős, közvetett fényre és meleg hőmérsékletre van szükségük. A hőmérsékletet 21-27 °C között tartsa. A folyamat felgyorsítására párásítót vagy mini-üvegházat is használhat.

 • Gyökerek fejlődése: A dugványoknak néhány héten belül új gyökereket kell fejleszteniük. Amikor a gyökerek jól fejlettek, átültetheti a növényeket külön cserepekbe.

2. Szaporítás magvakból

A frangipáni szaporítása magvakból kevésbé elterjedt módszer, de mégis megvalósítható.

 • Magvak beszerzése: A frangipáni magokat megvásárolhatja, vagy összegyűjtheti a már virágzó növényről. A magokat hosszú, hüvelyszerű magházak tartalmazzák.
 • Magok ültetése: Ültesse a magokat jól vízelvezető cserepes keverékbe, és enyhén fedje be őket talajjal.
 • Hő és nedvesség: Tartsa melegen a cserepeket (21-27 °C) és nedvesen, de ne túl nedvesen. Használhat párásítót vagy mini-üvegházat a nedvesség megőrzéséhez.
 • Csírázás: A magvak csírázása néhány héttől több hónapig is eltarthat.
 • Átültetés: A palánták megerősödésük után külön cserepekbe ültethetőek át.

Tippek:

 • A legjobb eredményt a tavasszal vagy nyár elején vett dugványok biztosítják.
 • A frangipáni vetőmagok viszonylag alacsony csírázási arányúak lehetnek. Nagyobb eséllyel ültesse el többet.
 • A frangipáni szaporításakor legyen türelmes. A folyamat eltarthat néhány hétig vagy akár tovább.

A frangipáni (Plumeria) szobanövény teleltetése

A frangipáni trópusi növény, de Magyarországon a teleket nem viseli el a szabadban, ezért szobanövényként kell tartani. Fontos megérteni a teleltetés szükségességét, és a módszert a növény egészsége érdekében.

Miért szükséges a teleltetés?

A frangipáni teleltetése nyugalmi időszakot biztosít a növény számára, ami a trópusi származásuk miatt természetes számukra. Ez lehetővé teszi, hogy a következő évadban erőteljesen növekedjen, és szép virágokat hozzon. Teleltetés nélkül a frangipáni télen is aktívan nőhet, ami gyenge, nyúlánk ágakat és a virágzási képesség hiányát eredményezheti.

Mikor kezdjük el a teleltetést?

 • Ősszel, általában október végén vagy november elején kezdje meg a növény felkészítését a teleltetésre. Amikor a levelek elkezdenek lehullani, ez egy természetes jele annak, hogy a növény nyugalmi időszakra készül.
 • Ne kezdje el túl korán a teleltetést, mert ez megakadályozhatja a növény növekedését és virágzását.

Lépésenkénti útmutató:

 1. Öntözés csökkentése: Kezdje el fokozatosan csökkenteni az öntözések gyakoriságát az ősz folyamán. A teleltetés ideje alatt csak akkor öntözze a frangipánit, ha a talaj teljesen kiszáradt.
 2. Hőmérséklet csökkentése: Mozgassa a növényt egy hűvös helyiségbe, ahol a hőmérséklet 10-15 °C között van. Ideális helyiségek a pince, a garázs vagy egy fűtetlen szoba.
 3. Fény: A frangipáninak nincs szüksége sok fényre a tél folyamán. Még félárnyékos helyre is elhelyezheti.
 4. Metszés: Ha szeretné, még a teleltetés előtt megmetszheti a frangipánit.
 5. Tápoldatozás beszüntetése: Ne adjon semmilyen műtrágyát a frangipáninak a nyugalmi időszak alatt.

A teleltetés befejezése:

 • Kora tavasszal (kb. március-április) kezdje el fokozatosan visszaállítani a növény szokásos ápolási rendjét.
 • Vigye a frangipánit világosabb helyre, és kezdje el rendszeresebben öntözni.
 • Ha a kinti hőmérséklet már megbízhatóan melegebb, fokozatosan szoktassa vissza a növényt a szabadba.

Fontos megjegyzések:

 • A nyugalmi időszakban ne nyomja meg a növényeket. A szár puha lehet ebben az időszakban, és érzékeny lehet a törésre és a rothadásra.
 • Ne aggódjon, ha a frangipáni lehullajtja az összes levelét a teleltetés alatt. Ez normális.

A frangipáni (Plumeria) lehetséges betegségei, kártevői

A frangipáni (Plumeria) egy viszonylag ellenálló növény, de sajnos, mint minden növényt, ezt is megtámadhatják betegségek és kártevők.

Gyakori betegségek:

 • Gyökérrothadás: Ez a leggyakoribb betegség a frangipáninál, és általában a túlöntözés okozza. A tünetek közé tartozik a sárguló levelek, a lógó ágak és a rothadó gyökerek. Ha gyanítja a gyökérrothadást, csökkentse az öntözést, és javítsa a talaj vízelvezetését.
 • Gombás levélfoltok: Ezeket a foltokat gombák okozzák, és a levelek sárgulását, barnulását és lehullását eredményezhetik. A gombafertőzések megelőzéséhez tartsa a növényt jó légkeringésben, és kerülje a nedves leveleket.
 • Szürkepenész: Ez a gombás betegség szürke foltokat és penészes növedékeket okoz a leveleken, a száron és a virágokon. A szürkepenész megelőzéséhez tartsa a növényt jó légkeringésben, és távolítsa el a fertőzött leveleket és ágakat.

Gyakori kártevők:

 • Levéltetvek: Ezek a apró, szopó rovarok a növény levélnedvét szívják fel, ami sárguláshoz, ráncosodáshoz és deformációhoz vezethet. A levéltetvek ellen mosószappanos vízzel permetezve, neem olajjal vagy rovarölő szerrel kezelheti a növényt.
 • Pajzstetvek: Ezek a pikkelyes rovarok a növény levelein és szárain telepednek le, és a levélnedvet szívják fel. A pajzstetvek ellen neem olajjal vagy rovarölő szerrel kezelheti a növényt.
 • Fehérlegyek: Ezek a apró, fehér rovarok a növények alján telepednek le, és a levélnedvet szívják fel. A fehérlegyek ellen neem olajjal vagy rovarölő szerrel kezelheti a növényt.

Megelőzési tippek:

 • A legjobb módja a frangipáni betegségeinek és kártevőinek megelőzésének a megelőzés.
 • Gondoskodjon jó vízelvezetésű talajról, és öntözze csak akkor, ha a talaj felső része kiszáradt.
 • Tartsa a növényt jó légkeringésben.
 • Rendszeresen ellenőrizze a növényt kártevők és betegségek jeleire.
 • Távolítsa el a fertőzött leveleket és ágakat.
 • Szükség esetén használjon neem olajat vagy rovarölő szert a kártevők kezelésére.

A frangipáni gyönyörű és illatos növény, de fontos odafigyelni az egészségére. A betegségek és kártevők jeleinek korai felismerésével és a megfelelő kezeléssel megelőzheti a problémákat, és biztosíthatja, hogy növénye sok éven át virágozzon.

Gyakori problémák és megoldások

A frangipáni (Plumeria) egy gyönyörű és illatos növény, de mint minden növényt, ezt is érinthetik problémák. Íme a leggyakoribb problémák és a lehetséges megoldások:

Probléma: Sárguló levelek

Okok:

 • Túlzott öntözés: A frangipáni nem szereti a nedves talajt. Ha a gyökerek túl sokáig vízben állnak, elrothadhatnak, ami a levelek sárgulásához vezet.
 • Tápanyaghiány: A frangipáninak rendszeres tápanyagutánpótlásra van szüksége a növekedéshez és a virágzáshoz. Ha nem kap elegendő tápanyagot, a levelek sárgulni és lehullani kezdhetnek.
 • Vízhiány: Ha a növény nem kap elegendő vizet, a levelek sárgulni és fonnyadni kezdhetnek.
 • Kártevők és betegségek: A levéltetvek, pajzstetvek és a gombás fertőzések sárguló leveleket okozhatnak.

Megoldások:

 • Csökkentse az öntözést, és csak akkor öntözze, ha a talaj felső része kiszáradt.
 • Trágyázza a növényt havonta egy kiegyensúlyozott műtrágyával a tenyészidőszakban.
 • Biztosítson elegendő vizet a növénynek, de ne öntözze túl.
 • Vizsgálja meg a növényt kártevők és betegségek jeleire, és kezelje azokat megfelelően.

Probléma: Lehulló levelek

Okok:

 • Túlzott öntözés: A gyökérrothadás a levelek lehullásának gyakori oka.
 • Tápanyaghiány: A tápanyaghiányos növények levelei lehullani kezdhetnek.
 • Vízhiány: A kiszáradt növények levelei lehullani kezdhetnek.
 • Természetes folyamat: A frangipáni öreg levelei idővel lehullani fognak.

Megoldások:

 • Csökkentse az öntözést, és csak akkor öntözze, ha a talaj felső része kiszáradt.
 • Trágyázza a növényt havonta egy kiegyensúlyozott műtrágyával a tenyészidőszakban.
 • Biztosítson elegendő vizet a növénynek, de ne öntözze túl.
 • Ne aggódjon az öreg levelek lehullása miatt, ez egy természetes folyamat.

Probléma: Nem virágzik

Okok:

 • Nem elegendő fény: A frangipáninak teljes napfényre van szüksége a virágzáshoz.
 • Tápanyaghiány: A tápanyaghiányos növények nem virágoznak.
 • Hűvös hőmérséklet: A frangipáni melegkedvelő növény, és nem virágzik hűvös hőmérsékleten.
 • Túlzott öntözés: A gyökérrothadás megakadályozhatja a virágzást.

Megoldások:

 • Helyezze a növényt teljes napfényre.
 • Trágyázza a növényt havonta egy kiegyensúlyozott műtrágyával a tenyészidőszakban.
 • Helyezze a növényt meleg helyre, ahol a hőmérséklet 18°C felett van.
 • Csökkentse az öntözést, és csak akkor öntözze, ha a talaj felső része kiszáradt.

Egyéb tippek:

 • A frangipáni szereti a jó vízelvezetésű talajt.
 • A növényt tavasszal vagy nyár elején ültessük át.
 • A frangipánit metszeni lehet a tél végén vagy a kora tavasz elején.
 • A növényt teleltetni kell a hideg télű területeken.

Érdekességek róla

A frangipáni gyönyörű virágú trópusi növény, melynek számos lenyűgöző tulajdonsága és érdekes története van. Íme néhány érdekesség, amit talán nem ismert róla:

Történelem és mitológia:

 • A frangipáni őshazása Közép- és Dél-Amerika, de mára a trópusokon és szubtrópusokon is elterjedt.
 • A virágnak gazdag története van, és számos kultúrában szerepet játszott. Az aztékok isteni illatként tisztelték, a polinézek pedig szent virágnak tartották.
 • A frangipáni nevét a 17. századi olasz parfümőről, Marquis Frangipani-ról kapta, aki frangipáni virágokból készített parfümöt.

Gyógyászati tulajdonságok:

 • A frangipáni virágának és leveleinek számos gyógyászati tulajdonsága van.
 • A virágokból készült tea segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében, a leveleket pedig tradicionálisan bőrgyulladás és emésztési zavarok kezelésére használják.
 • Fontos megjegyezni, hogy a frangipáni mérgező is lehet, ezért a belsőleg történő alkalmazás előtt konzultáljon egészségügyi szakemberrel.

Kulturális jelentőség:

 • A frangipáni a szerelem, a szépség és a halhatatlanság szimbóluma.
 • Gyakran használják esküvőkön, temetéseken és más vallási szertartásokon.
 • A frangipáni virág illata Hawaii szimbóluma, és gyakran fűzéreket készítenek belőle üdvözlőajándékként.

Egyéb érdekességek:

 • A frangipáni virágok kellemes, édes illatúak, és számos parfüm és kozmetikai termék összetevői.
 • A növénynek ehető gyümölcse van, de nem túl kellemes az íze.
 • A frangipáni szárazságtűrő növény, és kevés gondozást igényel.
 • A frangipáni kiváló választás szobanövényként, de a hidegebb klímában teleltetni kell.

Remélem, ezek az érdekességek jobban megismertették a frangipáni csodálatos világával. Ez a lenyűgöző növény nemcsak gyönyörű, de gazdag történelemmel és számos hasznos tulajdonsággal is rendelkezik.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

A frangipáni (Plumeria) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.