A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) származása, története

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) Közép- és Dél-Amerikából származó örökzöld, virágzó trópusi növény. A Gesneriaceae család tagja, amelybe a népszerű afrikai ibolya is tartozik. A skarlátvörös árnyékcsuporka természetes élőhelyén nedves erdőkben és sziklás lejtőkön fordul elő, ahol a talaj alatti sziklák és fatörzsek árnyékában tenyészik.

A skarlátvörös árnyékcsuporkát először a 19. század elején fedezték fel, és hamarosan népszerű dísznövény lett Európában és Észak-Amerikában. A növény vonzó, bársonyos levelei és élénk vörös virágai miatt kedvelt. A skarlátvörös árnyékcsuporkát viszonylag könnyű termeszteni, és jól alkalmazkodik a beltéri környezethez.

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása
A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) jellemzői

Felépítése:

A skarlátvörös árnyékcsuporka egy kompakt, alacsony növésű szobanövény, amelynek bársonyos, ovális levelei vannak. A levelek színe mélyzöldtől bordóig terjedhet, és gyakran ezüstös erek díszítik őket. A növényből kúszó hajtások fejlődnek, amelyek új növényeket hozhatnak létre. A skarlátvörös árnyékcsuporka virágai tölcsér alakúak, élénk vörösek, és tavasszal és nyáron jelennek meg.

A skarlátvörös árnyékcsuporka egy gyönyörű, bársonyos levelű szobanövény, amely élénk vörös virágokat hoz. A növény kompakt és alacsony növésű, így ideális kisebb terekbe is. A skarlátvörös árnyékcsuporka viszonylag könnyű gondozni, és jól alkalmazkodik a beltéri környezethez.

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) Közép- és Dél-Amerikából származó trópusi növény. A Gesneriaceae család tagja, amelybe a népszerű afrikai ibolya is tartozik. A növény vonzó, bársonyos levelei és élénk vörös virágai miatt kedvelt. A skarlátvörös árnyékcsuporkát viszonylag könnyű termeszteni, és jól alkalmazkodik a beltéri környezethez.

Mérete:

A skarlátvörös árnyékcsuporka általában 15-30 cm magasra és 30-45 cm szélesre nő. A levelek 5-10 cm hosszúak és 2-5 cm szélesek. A virágok átmérője 2-3 cm.

Virága:

A skarlátvörös árnyékcsuporka virágai tölcsér alakúak, élénk vörösek, és tavasszal és nyáron jelennek meg. A virágok 3-5 sziromból állnak, és finom illatúak.

Rendszertani besorolás:

 • Osztály: Magnoliophyta
 • Rend: Lamiales
 • Család: Gesneriaceae
 • Nemzetség: Episcia
 • Faj: Episcia cupreata
A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása
A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, igényei

Fényigény:

A skarlátvörös árnyékcsuporka világos, de közvetlen napfénytől védett helyet igényel. A növény jól tűri a félárnyékot, de a túl sötét helyen nem fog virágozni. Ideális elhelyezése egy keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkányon.

Hőmérséklet igény:

A skarlátvörös árnyékcsuporka a meleg, párás környezetet kedveli. A hőmérsékletnek ideális esetben 18-24 °C között kell lennie. A növény nem tűri a hideget, és a hőmérséklet 10 °C alá süllyedése károsíthatja.

Vízigény:

A skarlátvörös árnyékcsuporkát rendszeresen kell öntözni, de fontos, hogy ne áztassuk el a talajt. A növény akkor igényel öntözést, ha a talaj felső 2-3 cm-e kiszáradt. Öntözéshez langyos, lágy vizet használjunk.

Tápoldatozás:

A skarlátvörös árnyékcsuporkát tavasztól őszig kéthetente egyszer kell tápoldatozni egy kiegyensúlyozott folyékony tápoldattal. A téli hónapokban csökkentsük a tápoldatozás gyakoriságát havonta egyszerre.

Páratartalom:

A skarlátvörös árnyékcsuporka a magas páratartalmat kedveli. A páratartalom növelése érdekében a növényt nedves kavicsokkal teli tálcára helyezhetjük, vagy párásító gépet használhatunk.

További gondozási tippek:

 • A skarlátvörös árnyékcsuporkát elvirágzás után visszametszhetjük, hogy serkentsük az új hajtások növekedését.
 • A növényt tavasszal vagy nyáron ültethetjük át friss, tápdús talajba.
 • A skarlátvörös árnyékcsuporka kártevőkre és betegségekre viszonylag ellenálló, de néha megtámadhatják levéltetvek, pókok és liszttetvek.

Fontos:

 • A skarlátvörös árnyékcsuporka minden része mérgező, ezért kisgyermekek és háziállatok elől el kell zárni.
 • A növény nedvének érintkezése a bőrrel bőrirritációt okozhat, ezért kesztyűt kell viselni a gondozása során.
A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása
A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása

Virágja jellemzői

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) virágainak jellemzői a következők:

 • Szín: A virágok általában élénkvörösek, ritkábban pirosas-narancssárga árnyalatúak.
 • Forma: A virágok tölcsér alakúak, kissé lapítottak.
 • Szirmok: Rendszerint 3-5 sziromból állnak. A szirmok széle hullámos vagy cakkozott lehet.
 • Illat: A virágok finom, kellemes illattal rendelkeznek.
 • Virágzás időszaka A skarlátvörös árnyékcsuporka főként tavasszal és nyáron virágzik, de megfelelő körülmények között akár egész évben is hozhat virágokat.
 • Méret: A virágok mérete körülbelül 2-3 cm átmérőjű.

Íme néhány további érdekesség a skarlátvörös árnyékcsuporka virágáról:

 • A szirmok tövén gyakran sárga vagy fehér színű minta található.
 • A virágok a levélhónaljakból fejlődnek, hosszú száron nyílnak.
 • Egy adott száron egyszerre több virág is megjelenhet.

A skarlátvörös árnyékcsuporka virágai a növény egyik fő vonzerejét jelentik, hozzájárulva népszerűségéhez a szobanövények között.

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása
A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása

Levelek jellemzői

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) leveleinek jellemzői a következők:

Forma: A levelek oválisak vagy tojás alakúak, enyhén hegyes végződéssel. Méret: A levelek általában 5-10 cm hosszúak és 2-5 cm szélesek. Szín: A levelek színe mélyzöldtől bordóig terjedhet, gyakran ezüstös erek díszítik őket. Felület: A levelek bársonyosak és simák a tapintásra. Érzet: A levélérzet puha és hajlékony. Szél: A levelek széle sima vagy enyhén hullámos lehet.

A skarlátvörös árnyékcsuporka levelei a növény egyik legmeghatározóbb jellemzője. A bársonyos felület és a változatos színek miatt a növény nagyon dekoratívnak számít. A levelek díszítő értékét tovább fokozzák az ezüstös erek, amelyek kontrasztot teremtenek a levél alap színével.

Ezen kívül, a skarlátvörös árnyékcsuporka levelei fontos szerepet játszanak a fotoszintézisben, amely a növény energiatermelési folyamata. A levelekben található klorofill elnyeli a napfény energiáját, amelyet a növény a tápanyagok előállításához használ fel.

Összefoglalva, a skarlátvörös árnyékcsuporka levelei nemcsak szépek, de fontos szerepet is játszanak a növény egészségében és fejlődésében.

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása
A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) gondozása, ültetése, szaporítása

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) átültetése

A skarlátvörös árnyékcsuporkát általában tavasszal vagy nyáron ültetik át, amikor a növény aktívan növekszik. Az átültetés szükségességét jelezheti, ha a növény gyökerei kinövik a cserép alján lévő vízelvezető nyílásokat, vagy ha a talaj felszíne gyorsan kiszárad öntözés után.

Az átültetéshez szükséges anyagok:

 • Nagyobb cserép, mint a jelenlegi
 • Friss, jó minőségű virágföld
 • Vízelvezető kavics
 • Öntözőkanna

Az átültetés lépései:

 1. Válasszon egy új cserepet, amely 2-3 cm-rel nagyobb átmérőjű, mint a jelenlegi cserép. Győződjön meg róla, hogy az új cserépnek van vízelvezető nyílása az alján.
 2. Töltse meg az új cserép alját vízelvezető kaviccsal. A kavics segít javítani a vízelvezetést és megakadályozza a gyökérrothadást.
 3. Töltsön friss virágföldet a cserépbe, amíg a cserép körülbelül a negyedéig megtelik.
 4. Óvatosan távolítsa el a skarlátvörös árnyékcsuporkát a régi cserépből. Ügyeljen arra, hogy ne sérüljenek a gyökerek.
 5. Helyezze a növényt az új cserépbe, és töltse fel a maradék virágfölddel. Tömködje meg óvatosan a talajt a növény körül.
 6. Öntözze meg alaposan a növényt, amíg a víz ki nem folyik a vízelvezető nyíláson.
 7. Helyezze a növényt világos, de közvetlen napfénytől védett helyre.

További gondozási tippek átültetés után:

 • Ne öntözze túl a növényt, amíg a gyökerek nem gyökereznek be az új talajba.
 • Hagyja, hogy a talaj felső 2-3 cm-e kiszáradjon öntözés között.
 • Hígítson fel folyékony tápoldatot a felére, és kéthetente egyszer öntözze meg vele a növényt.
 • Figyelje a kártevőkre és betegségekre, és szükség esetén kezelje a növényt.

Szaporítása

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) szaporítása meglehetősen egyszerű, általában két népszerű módszert használnak:

1. Szaporítás indával

 • Inda kiválasztása: Válasszunk egy egészséges, erőteljes indát, amin már fejlődtek kis növénykék.
 • Leválasztás: Kis éles ollóval vagy késsel vágjuk el az indát az anyanövényről, ügyelve arra, hogy minden egyes új növénykén maradjon saját gyökérzet.
 • Elültetés: Készítsünk elő kis cserepeket jó vízelvezetésű, laza virágfölddel. Minden egyes kis növénykét ültessünk el egy-egy cserépbe, enyhén nyomkodjuk meg a talajt a tövénél.
 • Öntözés és párásítás: Alaposan öntözzük meg, majd fedjük le a cserepeket műanyag zacskóval, biztosítva a magas páratartalmat. Világos, szórt fényű helyre állítsuk őket. Rendszeresen gondoskodjunk az öntözésükről és szellőztetésükről.
 • Gyökeresedés: Körülbelül 2-4 hét után az új növénykék begyökeresednek, elkezd megjelenni rajtuk az új levélzet. Ekkor eltávolíthatjuk a műanyag zacskót.

2. Szaporítás levéldugványról

 • Egészséges levél kiválasztása: Egy egészséges, rugalmas levelet vágjunk le közvetlenül a tövénél.
 • Levéldugvány készítése: Vágjuk le a levél szárának alsó részét (kb. 2/3-a), csak a levéllemez maradjon meg.
 • Begyökereztetés:
  • Vízben: Helyezzük a levéldugványt egy tiszta, vízzel teli pohárba vagy üvegedénybe úgy, hogy csak a szárának alsó része érje be a vízbe. A vizet rendszeresen cseréljük frissre. Világos, nem közvetlen napos helyre tegyük.
  • Talajban: Keverjünk össze laza virágföldet némi perlittel vagy homokkal, és töltsük kis cserepekbe. A levéldugványt ferdén szúrjuk bele a talajba. Öntözzük meg, majd fóliával vagy zacskóval fedve biztosítsuk a magas páratartalmat.
 • Gyökeresedés: Néhány héten belül megjelennek a gyökerek, majd kis növények növekedésnek indulnak a levél tövében. A fiatal növénykéket óvatosan ültessük át saját cserépbe.

Tippek:

 • A szaporítás legjobb ideje tavasz és nyár, amikor a növény a legaktívabban fejlődik.
 • A magasabb páratartalom elősegíti a gyökérképződést.
 • Gyökereztető hormon használata felgyorsíthatja a folyamatot.

A skarlátvörös árnyékcsuporka szaporítása mindkét módszerrel könnyű és sikeres szokott lenni, így akár bővítheted is a gyűjteményedet vagy ajándékozhatsz egy új növényt ismerőseidnek.

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) teleltetése

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) trópusi növény, ezért nem tűri a hideget. A teleltetés során fontos melegen tartani a növényt, hogy elkerüljük a károsodást. Íme néhány tipp a skarlátvörös árnyékcsuporka sikeres teleltetéséhez:

Hőmérséklet:

 • A növény ideális telelő hőmérséklete 15-21 °C között van.
 • Fontos, hogy a hőmérséklet ne süllyedjen 10 °C alá, mert a növény károsodhat.
 • Kerülje a növény kihelyezését huzatba vagy hideg ablakpárkányra.

Fény:

 • A skarlátvörös árnyékcsuporkának telelés során is szüksége van fényre, de nem közvetlen napfényre.
 • Helyezze a növényt egy világos, de árnyékos helyre.
 • Ha szükséges, mesterséges fénnyel is pótolhatja a napfényt.

Öntözés:

 • Telelés során csökkentse az öntözés gyakoriságát.
 • Hagyja, hogy a talaj enyhén kiszáradjon az öntözések között.
 • Fontos, hogy ne áztassa el a talajt, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Öntözéshez langyos, lágy vizet használjon.

Páratartalom:

 • A skarlátvörös árnyékcsuporka a magas páratartalmat kedveli.
 • A páratartalom növelése érdekében a növényt nedves kavicsokkal teli tálcára helyezhetjük, vagy párásító gépet használhatunk.

Tápoldatozás:

 • A teleltetés során ne tápoldatozza a növényt.
 • A tápoldatozást tavasszal, a növekedési szezon kezdetekor kezdje el újra.

További tippek:

 • A teleltetés során távolítsa el az elvirágzott virágokat és a hervadt leveleket.
 • A növényt tavasszal ültethetjük át friss, tápdús talajba.
 • A skarlátvörös árnyékcsuporka kártevőkre és betegségekre viszonylag ellenálló, de néha megtámadhatják levéltetvek, pókok és liszttetvek.

Fontos:

 • A skarlátvörös árnyékcsuporka minden része mérgező, ezért kisgyermekek és háziállatok elől el kell zárni.
 • A növény nedvének érintkezése a bőrrel bőrirritációt okozhat, ezért kesztyűt kell viselni a gondozása során.

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) lehetséges betegségei, kártevői

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néha megtámadhatják. Íme a leggyakoribb problémák és a lehetséges megoldások:

Betegségek:

 • Gyökérrothadás: A gyökérrothadás a túlöntözés következtében alakul ki. A tünetek közé tartoznak a sárguló levelek, a hervadt hajtások és a rothadó gyökerek. Megelőzésként öntözze mértékkel a növényt, és gondoskodjon jó vízelvezetésről. Ha a növény gyökérrothadásban szenved, csökkentse az öntözést, és távolítsa el a fertőzött gyökereket.
 • Gombabetegségek: A gombabetegségek a magas páratartalom és a rossz légkeringés következtében alakulnak ki. A tünetek közé tartoznak a foltok a leveleken, a hajtásokon és a virágokon. Megelőzésként biztosítson jó légkeringést a növény körül, és ne öntözze a leveleket. Ha a növény gombabetegségben szenved, távolítsa el a fertőzött részeket, és fungiciddel kezelje a növényt.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levéltetvek apró, szürke vagy zöld rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A tünetek közé tartoznak a sárguló levelek, a torzult hajtások és a mézharmat (ragadós anyag, amit a levéltetvek választanak ki). Megelőzésként rendszeresen ellenőrizze a növényt levéltetvek után, és ha talál, távolítsa el őket kézzel vagy vízzel. A levéltetvek ellen rovarirtó szerrel is kezelheti a növényt.
 • Pókok: A pókok apró, nyolclábú ízeltlábúak, amelyek hálót szőnek a növény körül. A tünetek közé tartoznak a sárguló levelek, a hervadt hajtások és a pókhálók. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizze a növényt pókok után, és ha talál, távolítsa el őket kézzel vagy vízzel. A pókok ellen rovarirtó szerrel is kezelheti a növényt.
 • Liszttetvek: A liszttetvek apró, fehér rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A tünetek közé tartoznak a sárguló levelek, a torzult hajtások és a fehér, vattaszerű anyag a növényen. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizze a növényt liszttetvek után, és ha talál, távolítsa el őket kézzel vagy alkoholos vattával. A liszttetvek ellen rovarirtó szerrel is kezelheti a növényt.

Gyakori problémák és megoldások

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) egy gyönyörű, de igényes szobanövény, amely megfelelő gondozás mellett sok éven át virágozhat. Azonban, mint minden növénynek, a skarlátvörös árnyékcsuporkának is megvannak a maga problémái. Íme néhány gyakori probléma és a lehetséges megoldások:

Levelek problémái:

 • Sárguló levelek: A sárguló leveleknek számos oka lehet, beleértve a túlöntözést, a tápanyaghiányt, a túl kevés fényt vagy a kártevőket. Próbálja meghatározni a sárgulás okát, és tegyen megfelelő lépéseket a probléma megoldására.
 • Hervadt levelek: A hervadt levelek a túlöntözés, a túl száraz levegő vagy a hőmérséklet ingadozásának jelei lehetnek. Győződjön meg róla, hogy a növény megfelelően öntözve van, a páratartalom megfelelő, és a hőmérséklet stabil.
 • Barna foltok a leveleken: A barna foltok a leveleken gombás vagy bakteriális fertőzés jelei lehetnek. Távolítsa el a fertőzött leveleket, és fungiciddel vagy baktericiddel kezelje a növényt.

Virágzási problémák:

 • A növény nem virágzik: A skarlátvörös árnyékcsuporkának virágzásához elegendő fényre, tápanyagra és páratartalomra van szüksége. Győződjön meg róla, hogy a növény megfelelően van elhelyezve, öntözve és trágyázva.
 • A virágok kicsik vagy deformáltak: A kicsi vagy deformált virágok a tápanyaghiány vagy a nem megfelelő hőmérséklet jelei lehetnek. Trágyázza a növényt rendszeresen, és tartsa a hőmérsékletet 15-21 °C között.

Kártevők és betegségek:

 • Levéltetvek: A levéltetvek apró, szürke vagy zöld rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A tünetek közé tartoznak a sárguló levelek, a torzult hajtások és a mézharmat (ragadós anyag, amit a levéltetvek választanak ki). Megelőzésként rendszeresen ellenőrizze a növényt levéltetvek után, és ha talál, távolítsa el őket kézzel vagy vízzel. A levéltetvek ellen rovarirtó szerrel is kezelheti a növényt.
 • Pókok: A pókok apró, nyolclábú ízeltlábúak, amelyek hálót szőnek a növény körül. A tünetek közé tartoznak a sárguló levelek, a hervadt hajtások és a pókhálók. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizze a növényt pókok után, és ha talál, távolítsa el őket kézzel vagy vízzel. A pókok ellen rovarirtó szerrel is kezelheti a növényt.
 • Liszttetvek: A liszttetvek apró, fehér rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A tünetek közé tartoznak a sárguló levelek, a torzult hajtások és a fehér, vattaszerű anyag a növényen. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizze a növényt liszttetvek után, és ha talál, távolítsa el őket kézzel vagy alkoholos vattával. A liszttetvek ellen rovarirtó szerrel is kezelheti a növényt.

Érdekességek róla

A skarlátvörös árnyékcsuporkának gazdag története van a kertészeti és a botanikai irodalomban. A növényt számos tudományos cikkben és könyvben említették, és számos kertészeti díjat is nyert. A skarlátvörös árnyékcsuporka népszerű téma a művészetben is, és számos festményen, rajzon és fényképen ábrázolták.

A skarlátvörös árnyékcsuporka néhány figyelemre méltó történelmi említése:

 • 1825-ben a német botanikus, Heinrich Wilhelm Schott leírta a skarlátvörös árnyékcsuporkát a „Nova Genera et Species Plantarum” című folyóiratban.
 • 1847-ben a belga botanikus, Charles van Geert kiadta az „Episcia cupreata” című könyvet, amely a növény részletes leírását és ábrázolását tartalmazza.
 • 1889-ben a skarlátvörös árnyékcsuporkát a londoni Királyi Kertészeti Társaság aranyéremmel jutalmazta.
 • 1900-ban a skarlátvörös árnyékcsuporkát a Bostoni Virágkiállításon a legkiválóbb új beltéri növény díjával jutalmazták.

A skarlátvörös árnyékcsuporka ma is népszerű dísznövény, és továbbra is fontos szerepet játszik a kertészeti és a botanikai kutatásokban. A növény szépségét, sokoldalúságát és gazdag történelmét egyaránt értékelik.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

 

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.