Különböző típusú szobanövények igényei

Szobanövények elhelyezése és kombinálása

Zöld oázis otthonodban: Ismerd meg a szobanövények igényeit!

A szobanövények nem csupán díszek, de hangulatot teremtenek és javítják a levegő minőségét is. A zöldellő oázis megteremtése a lakásban nem bonyolult, ha megismered a különböző típusú növények igényeit. A cikkben bemutatjuk, hogy a fényigény, vízigény, hőmérséklet, páratartalom és tápanyagigény alapján hogyan válaszd ki a lakásodba illő növényeket, és hogyan gondoskodj róluk a sikeres fejlődés érdekében.

Olvasd el a cikket, és fedezd fel a szobanövények varázslatos világát! Különböző típusú szobanövények igényei: Fényigény

A fény a fotoszintézishez szükséges, így a növények számára létfontosságú. A különböző növények fényigénye eltérő, ezért fontos, hogy a lakásod adottságainak megfelelő növényeket válassz. A fényigény alapján három kategóriába sorolhatjuk a szobanövényeket:

Napszerető növények:

Ezek a növények a közvetlen napfényt kedvelik, és jól bírják a forró napsütést is. Ide tartoznak a kaktuszok, pozsgások, leander, fikusz, hibiszkusz, és a citrusfélék. Helyezd őket déli fekvésű ablakba, ahol sok napfényt kapnak.

Félárnyékos növények:

Ezek a növények jól érzik magukat világos, de nem napos helyen. Jól bírják a szórt fényt, de a közvetlen napfénytől megéghetnek a leveleik. Ide tartoznak a filodendron, páfrány, begónia, orchidea, bromélia, és a tradescantia. Helyezd őket keleti vagy nyugati fekvésű ablakba, vagy déli fekvésű ablakba, de ne a tűző napra.

Árnyéktűrő növények:

Ezek a növények kevés fényigénnyel is boldogulnak, és jól érzik magukat a sötétebb helyeken is. Ide tartoznak a szobafikusz, anyósnyelv, zamatoslevelű, pletyka, és a peperomia. Helyezd őket északi fekvésű ablakba, vagy a lakás belsejében, ahol kevesebb a fény.

Fontos megjegyezni, hogy a fényigény nem állandó, és változhat az évszakoktól függően. Nyáron, amikor erősebb a napfény, a növények jobban bírják a közvetlen napfényt, míg télen, amikor kevesebb a fény, érdemes árnyékosabb helyre tenni őket.

Tippek a fényigény meghatározásához:

 • Figyeld meg a lakásod fényviszonyait. Melyik ablak kapja a legtöbb napfényt? Melyik ablak északi fekvésű?
 • Figyeld meg a növény leveleit. Ha a levelek sárgulnak vagy barnulnak, az a fényhiány jele lehet. Ha a levelek megégnek, az a túl sok napfény jele lehet.
 • Kérdezd meg a kertészetben, hogy a növénynek mennyi fényre van szüksége.

A fényigény mellett a vízigény, hőmérséklet, páratartalom és tápanyagigény is fontos szerepet játszik a növények gondozásában. A következő bekezdésekben ezeket a tényezőket is bemutatjuk.

Fényigény Jellemzők Példák
Napszerető Közvetlen napfényt igényelnek, jól bírják a forró napsütést. Kaktusz, pozsgás, leander, fikusz, hibiszkusz, citrusfélék
Félárnyékos Jól érzik magukat világos, de nem napos helyen. Filodendron, páfrány, begónia, orchidea, bromélia, tradescantia
Árnyéktűrő Kevés fényigénnyel is boldogulnak, jól érzik magukat a sötétebb helyeken is. Szobafikusz, anyósnyelv, zamatoslevelű, pletyka, peperomia Különböző típusú szobanövények igényei: Vízigény

A víz a növények létfontosságú eleme, amelyre a sejtek működéséhez és a tápanyagok szállításához van szükség. A vízigény növényenként változó, és függ a növény típusától, a levegő hőmérsékletétől és páratartalmától, a cserép méretétől és a talaj típusától.

A vízigény alapján három kategóriába sorolhatjuk a szobanövényeket:

Vízigényes növények:

Ezek a növények gyakori öntözést igényelnek, hogy a földjük ne száradjon ki. Ide tartoznak a páfrányok, orchideák, broméliák, gyömbérliliomok, és a begóniák. Fontos, hogy ne öntözd túl őket, mert a pangó víz gyökérrothadáshoz vezethet.

Közepes vízigényű növények:

Ezek a növények akkor igényelnek öntözést, ha a földjük felső rétege megszáradt. Ide tartoznak a filodendronok, fikuszok, szobafikuszok, és a diffenbachiák. Öntözéskor alaposan áztasd át a földlabdát, majd hagyd, hogy a felesleges víz elfolyjon.

Szárazságtűrő növények:

Ezek a növények kevés vizet igényelnek, és jól bírják a szárazságot. Ide tartoznak a kaktuszok, pozsgások, zamatoslevelűek, és a szukkulensek. Csak akkor öntözd őket, ha a földjük teljesen kiszáradt.

Tippek a vízigény meghatározásához:

 • Érintsd meg a föld felszínét. Ha száraznak érzed, akkor öntözd meg a növényt.
 • Emeld fel a cserepet. Ha könnyűnek érzed, akkor valószínűleg száraz a föld.
 • Figyeld meg a növény leveleit. Ha a levelek fonnyadnak, az a víz hiányának jele lehet.

Fontos:

 • A túlöntözés a növények pusztulásának leggyakoribb oka.
 • A vízhiány is károsíthatja a növényeket, de a legtöbb növény jobban bírja a szárazságot, mint a túlöntözést.
 • A vízigény az évszakoktól függően is változhat. Nyáron, amikor melegebb van, a növények több vizet igényelnek, míg télen kevesebbet.

A vízigény mellett a fényigény, hőmérséklet, páratartalom és tápanyagigény is fontos szerepet játszik a növények gondozásában. A következő bekezdésekben ezeket a tényezőket is bemutatjuk.

Vízigény Jellemzők Példák
Vízigényes Gyakori öntözést igényelnek, a földjük ne száradjon ki. Páfrány, orchidea, bromélia, gyömbérliliom, begónia
Közepes vízigényű Akkor igényelnek öntözést, ha a földjük felső rétege megszáradt. Filodendron, fikusz, szobafikusz, diffenbachia
Szárazságtűrő Kevés vizet igényelnek, jól bírják a szárazságot. Kaktusz, pozsgás, zamatoslevelű, szukkulens Különböző típusú szobanövények igényei: Hőmérséklet

A hőmérséklet a növények fejlődésének egyik legfontosabb tényezője. A különböző növények hőmérséklet-igénye eltérő, ezért fontos, hogy a lakásod adottságainak megfelelő növényeket válassz.

A hőmérséklet alapján három kategóriába sorolhatjuk a szobanövényeket:

Trópusi növények:

Ezek a növények a meleg hőmérsékletet (20-25°C) kedvelik. Ide tartoznak az orchideák, broméliák, begóniák, és a szobanövények többsége. Fontos, hogy télen ne érje őket hideg huzat, és ne legyenek kitéve hirtelen hőmérséklet-változásnak.

Szubtrópusi növények:

Ezek a növények 18-22°C hőmérsékletet igényelnek. Ide tartoznak a filodendronok, fikuszok, szobafikuszok, és a citrusfélék. Jól bírják a hűvösebb hőmérsékletet is, de télen ne legyenek kitéve fagynak.

Mérsékelt égövi növények:

Ezek a növények jól viselik a hűvösebb hőmérsékletet (15-18°C). Ide tartoznak a kaktuszok, pozsgások, zamatoslevelűek, és a kúszónövények. Jól bírják a téli hideget is, de fontos, hogy ne legyenek kitéve fagynak.

Tippek a hőmérséklet meghatározásához:

 • Figyeld meg a lakásod hőmérsékletét. Melyik helyiségben van a legmelegebb? Melyik helyiségben van a leghűvösebb?
 • Figyeld meg a növény leveleit. Ha a levelek sárgulnak vagy barnulnak, az a hőmérsékleti stressz jele lehet.
 • Kérdezd meg a kertészetben, hogy a növénynek milyen hőmérsékletre van szüksége.

Fontos:

 • A hirtelen hőmérséklet-változás károsíthatja a növényeket.
 • A legtöbb növény jobban bírja a hűvösebb hőmérsékletet, mint a forróságot.
 • A téli hónapokban fontos, hogy a növények ne legyenek kitéve fagynak.

A hőmérséklet mellett a fényigény, vízigény, páratartalom és tápanyagigény is fontos szerepet játszik a növények gondozásában. A következő bekezdésekben ezeket a tényezőket is bemutatjuk.

Hőmérséklet Jellemzők Példák
Trópusi Meleg hőmérsékletet (20-25°C) kedvelnek. Orchidea, bromélia, begónia
Szubtrópusi 18-22°C hőmérsékletet igényelnek. Filodendron, fikusz, szobafikusz, citrusfélék
Mérsékelt égövi Jól viselik a hűvösebb hőmérsékletet (15-18°C). Kaktusz, pozsgás, zamatoslevelű, kúszónövények Különböző típusú szobanövények igényei: Páratartalom

A páratartalom a levegőben lévő vízgőz mennyiségét jelzi. A növények a leveleiken lévő pórusokon keresztül párologtatnak, és a páratartalom befolyásolja a párolgás mértékét. Ha a páratartalom alacsony, a növények gyorsabban párologtatnak, és ez vízstresszhez vezethet.

A páratartalom alapján három kategóriába sorolhatjuk a szobanövényeket:

Magas páratartalmat igénylő növények:

Ezek a növények a trópusi esőerdőkben őshonosak, és 70-80%-os páratartalmat igényelnek. Ide tartoznak a páfrányok, orchideák, broméliák, és a begóniák. Ezeknek a növényeknek a páratartalmának növelése érdekében érdemes párásítót használni, vagy a növényt kavicságyra helyezett vízzel teli tálcára tenni.

Közepes páratartalmat igénylő növények:

Ezek a növények 50-60%-os páratartalmat igényelnek. Ide tartoznak a filodendronok, fikuszok, szobafikuszok, és a citrusfélék. Ezeknek a növényeknek a páratartalmának növelése érdekében érdemes párásítót használni, vagy a növényt csoportosítani más növényekkel.

Alacsony páratartalmat is elviselő növények:

Ezek a növények 40-50%-os páratartalmat is elviselnek. Ide tartoznak a kaktuszok, pozsgások, zamatoslevelűek, és a kúszónövények. Ezeknek a növényeknek a páratartalmával nem kell külön foglalkozni.

Tippek a páratartalom meghatározásához:

 • Használj higrométert a páratartalom méréséhez.
 • Figyeld meg a növény leveleit. Ha a levelek szárazak és barnák, az a alacsony páratartalom jele lehet.
 • Kérdezd meg a kertészetben, hogy a növénynek milyen páratartalomra van szüksége.

Fontos:

 • A túl alacsony páratartalom károsíthatja a növényeket.
 • A páratartalom növelhető párásítóval, vízzel teli tálcával, vagy a növények csoportosításával.
Páratartalom Jellemzők Példák
Magas (70-80%) Trópusi esőerdőkből származó növények Páfrány, orchidea, bromélia, begónia
Közepes (50-60%) Szobanövények többsége Filodendron, fikusz, szobafikusz, citrusfélék
Alacsony (40-50%) Szárazságtűrő növények Kaktusz, pozsgás, zamatoslevelű, kúszónövények Különböző típusú szobanövények igényei: Tápanyagigény

A növényeknek tápanyagokra van szükségük a növekedéshez és a fejlődéshez. A tápanyagok a talajból származnak, és a növények gyökerei veszik fel őket. A legfontosabb tápanyagok a nitrogén, a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a kén és a vas.

A tápanyagigény növényenként változó, és függ a növény típusától, a növekedési stádiumától és a talaj minőségétől. A tápanyaghiány tünetei a lassú növekedés, a sárguló levelek, a gyenge virágzás és a gyenge termés.

A tápanyagigény alapján három kategóriába sorolhatjuk a szobanövényeket:

Nagy tápanyagigényű növények:

Ezek a növények gyorsan növekednek, és sok tápanyagra van szükségük. Ide tartoznak a zöldségfélék, a gyümölcsfák, és a dísznövények. Ezeket a növényeket rendszeresen trágyázni kell.

Közepes tápanyagigényű növények:

Ezek a növények mérsékelt ütemben növekednek, és átlagos tápanyagigényűek. Ide tartoznak a szobanövények többsége. Ezeket a növényeket tavasszal és ősszel kell trágyázni.

Alacsony tápanyagigényű növények:

Ezek a növények lassan növekednek, és kevés tápanyagra van szükségük. Ide tartoznak a kaktuszok, pozsgások, és a szukkulensek. Ezeket a növényeket ritkán kell trágyázni.

Tippek a tápanyagigény meghatározásához:

 • Figyeld meg a növény növekedési ütemét. Ha a növény lassan növekszik, és a levelei sárgulnak, az a tápanyaghiány jele lehet.
 • Vizsgáld meg a talajt. Ha a talaj kimerült, akkor pótolni kell a tápanyagokat.
 • Kérdezd meg a kertészetben, hogy a növénynek milyen tápanyagigénye van.

Fontos:

 • A túltrágyázás károsíthatja a növényeket.
 • A trágyázást a növény növekedési időszakában kell végezni.
 • A különböző növényeknek különböző tápanyagokra van szükségük.
Tápanyagigény Jellemzők Példák
Nagy Gyors növekedés, sok tápanyag szükséges Zöldségfélék, gyümölcsfák, dísznövények
Közepes Mérsékelt növekedés, átlagos tápanyagigény Szobanövények többsége
Alacsony Lassú növekedés, kevés tápanyag szükséges Kaktuszok, pozsgások, szukkulensekTippek a szobanövények gondozásához

Fényigény:

 • Figyeld meg a lakásod fényviszonyait, és válassz a fényigénynek megfelelő növényeket.
 • Forgasd el a növényeket időnként, hogy egyenletesen érje őket a fény.
 • Használj növénylámpát, ha a lakásod sötét.

Vízigény:

 • Ne öntözd túl a növényeket. A legtöbb növény jobban bírja a szárazságot, mint a túlöntözést.
 • Csak akkor öntözd a növényeket, ha a földjük felső rétege megszáradt.
 • Használj vízmérőt a talaj nedvességtartalmának ellenőrzéséhez.

Hőmérséklet:

 • Válassz a lakásod hőmérsékletének megfelelő növényeket.
 • Védd a növényeket a hideg huzattól és a hirtelen hőmérséklet-változástól.
 • Télen ne tedd a növényeket a radiátor közelébe.

Páratartalom:

 • Használj párásítót a páratartalom növeléséhez.
 • Helyezd a növényeket kavicságyra helyezett vízzel teli tálcára.
 • Csoportosítsd a növényeket a páratartalom növelése érdekében.

Tápanyagigény:

 • Trágyázd a növényeket a növekedési időszakban.
 • Használj a növény igényeinek megfelelő trágyát.
 • Ne túltrágyázd a növényeket.

További tippek:

 • Ültesd át a növényeket, ha kinőtték a cserepet.
 • Távolítsd el a hervadt leveleket és virágokat.
 • Tisztítsd meg a növények leveleit nedves ruhával.
 • Figyelj a kártevőkre és a növénybetegségekre.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay