Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Murvafürt (Bougainvillea) származása, története

A Murvafürt, más néven Bougainvillea, gyönyörű és népszerű növény, amelyet számos trópusi és szubtrópusi területen termesztenek dísznövényként. A növény története izgalmas és gazdag, hiszen érdekes utazások során jutott el a kezünkbe.A Murvafürtöt Louis Antoine de Bougainville francia tengerészről nevezték el, aki az 1760-as években a Csendes-óceán szigetein, különösen Brazília partjainál felfedezte ezt a különleges növényt. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a Murvafürtöt eredetileg Dél-Amerikában, azaz Brazília, Peru és Ecuador területén találták meg, és már jóval a Bougainville expedíciója előtt ismert volt az őslakosok körében.

A Murvafürtöt azért választották dísznövénynek, mert csodálatos színű levelei és virágai vannak. A növény különlegessége azonban nem a virágokban rejlik, hanem a bráktáikban, amelyek élénk színűek és papírszerűek. Ezek a brákták, amelyek a valódi virágokat körülveszik, különböző árnyalatokban pompáznak, így a Murvafürtöt egy igazi színpompás növénnyé teszik.

Az emberek gyorsan beleszerettek a Murvafürt szépségébe, és elkezdték termeszteni és kereskedelmi célokra is felhasználni. Manapság a növény számos különböző fajtája létezik, amelyek különböző színű és méretű virágokkal büszkélkednek.

A Murvafürt nem csak dísznövényként, hanem néhány országban hagyományosan gyógyító célokra is használják. Például a Murvafürt leveleiből teát főznek, amelyet ízületi gyulladásra és más egészségügyi problémákra alkalmaznak.

Összességében a Murvafürt egy gyönyörű és érdekes növény, amelynek története évszázadokra nyúlik vissza. Ma már világszerte népszerű dísznövényként és a kertek szépítőjeként találkozhatunk vele, de érdemes megőrizni annak eredeti történetét és kultúráját, amelynek része.Murvafürt (Bougainvillea) jellemzői

A szobanövények olyan különleges ékességek lehetnek otthonunknak, amelyek szépítik környezetünket és hozzájárulnak a kellemes, zöld környezet megteremtéséhez. Ebben a cikkben bemutatjuk a szobanövények felépítését, méretüket, virágaikat, valamint rendszertani besorolásukat.

A szobanövények rendszertani besorolása:

 • Ország: Növények
 • Törzs: Szárazföldi növények
 • Osztály: Virágos növények
 • Rend: Kúszónövények
 • Család: Szobanövények
 • Nemzetség: Dísznövények

A szobanövények különböző méretűek lehetnek. Vannak közöttük aprócska cserjék, amelyek mindössze néhány centiméteresek, és könnyedén elférnek egy asztalon vagy polcon. Mások viszont hatalmasra nőhetnek, és akár egy egész szobát is betölthetnek. Ez utóbbiak gyakran fa- vagy pálmatermők, például a páfrányok vagy a fikuszok.

A szobanövények rendkívül változatosak a virágzat tekintetében is. Van köztük olyan faj, amelyeknek kifejezetten látványos virágai vannak, például a orchideák vagy az azáleák. Másoknak viszont szinte észrevehetetlenek a virágai, és inkább a leveleik, színeik vagy formáik teszik különlegessé őket. Az ilyen növények közé tartoznak a sukulensek vagy a leveles kúszónövények.

A szobanövények felépítése általában a következőkből áll:

 • Gyökerek: A növények gyökerei felelősek a víz és tápanyagok felszívásáért a talajból.
 • Szár: A szár az életet hordozza a növényben, és lehet hajlékony vagy kemény, fás szár, attól függően, milyen növényről van szó.
 • Levelek: A levelek a fotoszintézis folyamatában vesznek részt, amely során a növények napfényből energiát termelnek.
 • Virágok: A virágok a növények reprodukciójában fontos szerepet játszanak, és lehetnek különböző színűek és formájúak.

Fontos megjegyezni, hogy a szobanövények gondozása és igényei változatosak lehetnek. Egyeseknek több fényre van szükségük, míg mások kevesebbre. Az öntözési igények, a talaj típusa és a hőmérséklet is eltérő lehet növényről növényre. Ezért fontos, hogy megfelelően informálódjunk a kiválasztott szobanövény gondozásáról, hogy egészségesen és gyönyörűen fejlődjön otthonunkban.

Végezetül, a szobanövények valódi kincsek lehetnek otthonunkban, és egy zöld oázist teremthetnek a mindennapi életünkben. Ne felejtsük el gondoskodni róluk, és élvezzük a természet szépségét a saját nappalinkban vagy hálószobánkban!

Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiMurvafürt (Bougainvillea) gondozása, igényei

A szobanövényekkel való gondozás kihívást jelenthet, de a megfelelő figyelemmel és szeretettel rendkívül hálás növények lehetnek, amelyek széppé és élővé teszik otthonunkat. A következőkben bemutatjuk, hogyan kell gondoskodni ezekről a zöld lakótársainkról.

 1. Fényigény: A szobanövényeknek különböző fényigényeik lehetnek. Vannak, amelyeknek sok napfényre van szükségük, míg mások kevésbé fényigényesek. Az ablak mellé vagy közelébe helyezett növények általában jobban érzik magukat, de fontos, hogy ne tegyük őket közvetlen napsugárzásnak kitett helyre, mert az égetheti a leveleket.
 2. Hőmérséklet igény: Minden növénynek megvan a saját optimális hőmérsékleti tartománya. Általánosságban elmondható, hogy a szobanövények számára az 18-24°C közötti hőmérséklet ideális. Kerüljük a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, és ne tegyük ki a hideg huzatnak vagy túl meleg napfénynek.
 3. Vízigény: A vízigény is változó lehet. Minden növényre jellemző, hogy szereti a nedves talajt, de ne hagyjuk, hogy túl sokáig álljon a vízben a cserép alján. Az öntözés gyakorisága és mennyisége függ a növény méretétől, a talaj típusától és a környezeti hőmérséklettől. Általában akkor öntözzünk, amikor a talaj felső rétege kissé kiszáradt.
 4. Tápoldatozás: A szobanövényeknek tápanyagokra is szükségük van a növekedésükhöz és virágzásukhoz. Tavasztól őszig általában hetente vagy kéthetente adjunk nekik folyékony növénytápot, de a téli hónapokban csökkentsük a tápoldatozás gyakoriságát.
 5. Talajcsere: Időről időre cseréljük ki a növények földjét, hogy friss és tápanyagban gazdag talajban fejlődhessenek. Ezt általában 2-3 évente érdemes elvégezni.
 6. Levelek tisztítása: Az időnkénti levelek tisztítása segít a növényeknek lélegezni. A por és a szennyeződések lemosása megnöveli a fotoszintézis hatékonyságát.
 7. Gyökérzóna ellenőrzése: Figyeljük a gyökérzetet is, és ha a cserépben szűknek érezzük a helyüket, gondoskodjunk a növény átültetéséről egy nagyobb edénybe.

Mindezen gondozási szempontok betartásával a szobanövényeink egészségesek és szépek maradnak, és sok örömöt szereznek nekünk otthonunkban. Ne feledjük, hogy minden növény egy kicsit más, és tanuljunk meg figyelni az ő egyedi igényeiket is, hogy a lehető legjobban gondoskodjunk róluk.

Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiMurvafürt (Bougainvillea) ismertebb fajtái

A Murvafürt, vagy más néven Bougainvillea, egy lenyűgöző és látványos növény, amely az egzotikus szépsége miatt a kertészek és kerttulajdonosok kedvelt választása világszerte. Ennek a csodálatos növénynek számos faja és fajtája létezik, amelyek különböző színű és formájú virágokkal rendelkeznek. Most bemutatjuk néhány ismertebb Murvafürt fajtát:

 1. Bougainvillea spectabilis: Ez a fajta az egyik legismertebb és leggyakrabban előforduló Murvafürt. Virágai élénk rózsaszínűek, de megtalálhatók más színváltozatokban is, például pirosban és lila árnyalatokban. A gazdag virágzása miatt gyakran használják dísznövényként.
 2. Bougainvillea glabra: Ez a fajta kisebb virágai és sűrűbb levelei miatt különbözik a többi Murvafürttől. Virágai fehérek vagy világos rózsaszínűek lehetnek, és csodálatosan mutatnak egy konténeres növényként vagy kis kerti dekorációként.
 3. Bougainvillea peruviana: A Bougainvillea peruviana különlegessége a virágok élénk narancssárga színe, amely valóban figyelemfelkeltő. Ez a fajta virágzása a melegebb időszakokra esik, és a trópusi kertekben vagy teraszokon csodálatos színfoltot hoz létre.
 4. Bougainvillea ‘Barbara Karst’: Ez a fajta egyike a legnépszerűbbnek, különösen az Egyesült Államok déli részén. Virágai élénk piros színűek, és rendkívül gazdag és hosszantartó virágzást biztosítanak.
 5. Bougainvillea ‘Royal Purple’: A ‘Royal Purple’ fajta a nevének megfelelően lila virágai miatt híres. Ez a Murvafürt fajta kifejezetten lenyűgöző látványt nyújt, és gyakran díszíti a kerteket és teraszokat.

Fontos megjegyezni, hogy a Murvafürtöknek eltérő igényei lehetnek a fény, a víz és a hőmérséklet terén, attól függően, melyik fajtát választjuk. Mindazonáltal mindegyik fajta szépsége és az egzotikus megjelenése miatt vonzóvá teszi őket a kertészeti és növénybarát közösségek számára, és garantáltan lenyűgöző látványt nyújtanak otthonunkban vagy kertünkben.

Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiVirágja

A Murvafürt, más néven Bougainvillea, virágai lenyűgözők és gyakran az egyik fő vonzereje ennek a csodálatos növénynek. Annak ellenére, hogy sokan tévesen a virágait tartják, a Murvafürtnek valójában apró, fehér színű virágai vannak, amelyek a hatalmas és élénk színű brákták között találhatók.

A brákták olyan levelek vagy levelekből származó szervek, amelyek a valódi virágokat körülveszik és megvédi őket. A Murvafürt bráktái a növény igazi ékességei, és ezek a brákták pompás színekben tündökölnek. A leggyakoribb bráktaszínek közé tartozik a rózsaszín, piros, lila, narancssárga és fehér, de megtalálhatók sárga és egyéb árnyalatokban is.

Ezek a brákták olyan élénk és intenzív színekben pompáznak, hogy a növény olyan benyomást kelt, mintha mindig virágban állna. Valójában a Murvafürt szinte egész évben virágzik, különösen a melegebb, trópusi vagy szubtrópusi éghajlatokban.

A Murvafürt virágai és bráktái szépségüket hosszú időn keresztül megőrzik, és rendkívül tartósak. A kertekben, teraszokon vagy erkélyeken ezek a virágok kiválóan mutatnak, és a növény élénk színei igazi színpompát hoznak a környezetbe.

Összességében a Murvafürt virágai, vagy inkább bráktái, egyedülállóak és lenyűgözőek, és a növény egyik legnagyobb vonzerejét képezik. Élvezhetjük azokat a szép, vibráló színeket, amelyeket a Murvafürt kínál, és valódi díszként élvezhetjük az otthonunkban vagy kertünkben.

Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiLevelei

A Murvafürt, vagy más néven Bougainvillea, levelei is rendkívül vonzók és fontos részét képezik ennek a gyönyörű növénynek. A Murvafürt levelei lándzsás alakúak és sötétzöld színűek, ami tökéletes kontrasztot alkot az élénk színű virágokkal vagy bráktákkal.

Ezen levelek származtatják az energiát a fotoszintézis során, ami a növény életében elengedhetetlen folyamat. A Murvafürt növekedése és fejlődése szorosan összefügg a levelek egészségével és mennyiségével. A sötétzöld levelek a növény egészségét és vitalitását jelzik.

Fontos megjegyezni, hogy a Murvafürt levelei lombhullatók, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között, például hidegebb időszakokban, a levelek elhullhatnak. Azonban amint kedvezőbb körülmények lépnek életbe, a növény újra kifejleszti leveleit, és friss, élénk zöld lombozatot hoz létre.

A Murvafürt levelei nemcsak szépek, hanem finoman textúráltak is, és tapintásra is kellemes érzetet nyújtanak. Az évszakok változásával a levelek színében is változás következhet be, amikor a hideg hónapokban lehetnek kissé fakóbbak, de a melegebb hónapokban újra élénk és sötétzöld színűek lesznek.

Összességében a Murvafürt levelei hozzájárulnak ennek a csodálatos növénynek az összképéhez és szépségéhez. Ezek a levelek nemcsak látványosak, hanem az egész növény életét támogatják, és valódi díszként szolgálnak otthonunkban vagy kertünkben.Murvafürt (Bougainvillea) átültetése

A Murvafürt, vagy más néven Bougainvillea, átültetése izgalmas és gyakran szükséges feladat, amely segít a növényünknek megfelelő környezetben növekedni és virágozni. Most megosztjuk néhány fontos lépést és tippet, amelyek segítenek a Murvafürt sikeres átültetésében.

 1. Időzítés: Az átültetés ideális időpontja általában a tavasz eleje vagy kora nyár, amikor a növény aktív növekedésben van. Kerüljük az átültetést a hidegebb téli hónapokban vagy a virágzási időszak közepén, mert ilyenkor a növény gyengébb lehet.
 2. Válassz megfelelő cserépet: A Murvafürtöknek szükségük van jó vízelvezetésre, ezért olyan cserépet válasszunk, amelynek alján van vízelvezető lyuk. Az új cserép mérete ne legyen túl nagy vagy túl kicsi; a növény gyökereinek kényelmesen elférnie kell benne.
 3. Előkészületek: Készítsük elő az új cserépet azzal, hogy egy réteg kavicsot vagy cseréptörmeléket helyezünk a vízelvezetés biztosítása érdekében az aljára. Ezután tegyünk egy réteg friss, jó minőségű virágföldet a cserépbe.
 4. Az átültetés módja: A Murvafürtöt óvatosan vegyük ki az eredeti cserépből. Ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a gyökereket. Ha a gyökerek túl hosszúak, nyugodtan vágjuk vissza őket kicsit, hogy elférjenek az új cserépben.
 5. Ültetés: Helyezzük a Murvafürtöt az új cserépbe, és töltsük fel a körülötte lévő részt friss virágfölddel. Ügyeljünk rá, hogy a növény a cserépben ugyanolyan mélységben legyen, mint az eredeti cserépben volt.
 6. Öntözés: Az átültetést követően alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a talaj jól megtapadjon a gyökerek körül. A továbbiakban az öntözést a Murvafürt vízigényének megfelelően tartsuk fenn.
 7. Helyezzük megfelelő helyre: Az újonnan átültetett Murvafürtöt helyezzük napfényes, de védett helyre, hogy továbbra is megfelelő fényt kapjon.
 8. Figyelemmel kísérés: Az átültetés után tartsuk szemmel a növényt, és ha szükséges, végezzünk rendszeres metszést és tápanyag-ellátást az egészséges növekedés érdekében.

Az átültetés után a Murvafürt általában néhány hétig alkalmazkodik az új környezetéhez, de ha megfelelően gondoskodunk róla, hamarosan újra virágba borul és szép látványt nyújt otthonunkban vagy kertünkben. Ne feledjük, hogy a türelem és a gondoskodás mindig meghozza a gyümölcsét, amikor növényeinkről van szó.Szaporítása

A Murvafürt, vagy más néven Bougainvillea, szaporítása egy izgalmas kerti tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy továbbterjesszük ezt a gyönyörű növényt, vagy egyszerűen új példányokat hozzunk létre otthonunk számára. Most megosztjuk néhány fontos információt a Murvafürt szaporításáról.

Van néhány módja a Murvafürt szaporításának:

 1. Magvetés: A Murvafürt magjait használva új növényeket hozhatunk létre. A magokat érdemes először áztatni egy-két napig, majd ültessük el őket könnyű virágföldbe. Fontos, hogy a magokat tartsuk meleg és nedves környezetben, például műanyag fóliával borított konténerekben. Az új hajtások akkor jelennek meg, amikor a körülmények kedvezőek.
 2. Hajtásvágás: Ez a leggyakoribb módja a Murvafürt szaporításának. A tél végén vagy a tavasz elején válasszunk ki egy egészséges, erős hajtást, és vágjuk le kb. 15-20 centiméter hosszúságú darabokra. Távolítsuk el a leveleket az alsó részen, majd ültessük el a hajtásokat egy kis cserépbe friss virágföldbe. Az új hajtásokat meleg és napos helyen tartsuk, és rendszeresen öntözzük, hogy nedves legyen a talajuk.
 3. Lágyszárú dugványozás: A Murvafürt lágyszárú dugványozása is hatékony módszer. Ehhez válasszunk ki egy egészséges hajtást, és vágjuk le úgy, hogy legalább egy vagy két levélmaradék legyen rajta. A dugványt ültessük el könnyű talajba, majd borítsuk be egy műanyag zacskóval vagy üvegkellemmel, hogy megőrizzük a nedvességet és a páratartalmat. Az új hajtások megjelenése után eltávolíthatjuk a borítást.

Fontos, hogy a Murvafürt szaporítása során steril eszközöket használjunk, hogy megelőzzük a fertőzéseket és betegségeket. Emellett a szaporított Murvafürtöknek megfelelő gondozást és figyelmet kell szentelniük az egészséges növekedéshez.

A Murvafürt szaporítása remek módja annak, hogy több példányát hozzuk létre, vagy megmenthessük a növényünket, ha az valamilyen oknál fogva károsodott. Bármelyik módszert is választjuk, a gondoskodás és a türelem mindig meghozza a gyümölcsét, és hamarosan új Murvafürtökkel gazdagodhatunk otthonunkban vagy kertünkben.Murvafürt (Bougainvillea) szobanövény teleltetése

A Murvafürt, vagy más néven Bougainvillea, amely eredetileg meleg trópusi és szubtrópusi éghajlaton terem, szabadtéri növényként érzi magát a legjobban. Ennek ellenére vannak olyan lépések, amelyeket megtehetünk annak érdekében, hogy télen is élvezhessük a Murvafürt szépségét, és szobanövényként télire átteleltethessük.

 1. Időzítés: A Murvafürt átteleltetését célszerű őszi hónapokban elkezdeni, mielőtt az első hideg éjszakák beköszöntenek.
 2. Hely kiválasztása: Válasszunk egy világos helyet a Murvafürt számára, ahol közvetlen napfény éri. A déli vagy délnyugati ablakok általában megfelelőek.
 3. Hőmérséklet: A Murvafürt számára fontos a meleg hőmérséklet. Tartsuk minimum 15-18°C közötti hőmérsékleten, hogy megfelelően növekedjen.
 4. Öntözés: Az öntözést mérsékelten végezzük télen. A talaj felső rétegének megszáradása után öntözzünk, de ne hagyjuk, hogy a cserép alján pangó víz gyűljön össze, mert ez gyökérrothadást okozhat.
 5. Páratartalom: A Murvafürt kedveli a magas páratartalmat. Ha a fűtés miatt túl száraz a levegő, használjunk párásítót vagy permetezzük be a leveleket időnként vízzel.
 6. Tápanyag-ellátás: A Murvafürt télen általában nyugalmi időszakban van, ezért csökkentsük a tápanyag-ellátást. Ha tápoldatozzuk, használjunk fél vagy negyed adagot a normál mennyiségből.
 7. Metszés: Télen ne metszük vissza a Murvafürtöt, hagyjuk, hogy természetes módon növekedjen.
 8. Betegségek és kártevők ellenőrzése: Tartsuk szemmel a növényt, és ha észlelünk betegségeket vagy kártevőket, cselekedjünk azonnal, hogy megelőzzük a problémák terjedését.

A Murvafürt szobanövényként való teleltetése némi odafigyelést igényel, de a megfelelő körülmények között egészségesen és gyönyörűen átvészelheti a téli hónapokat. Tartsuk szem előtt az említett tanácsokat, és örüljünk a gyönyörű Murvafürt virágzatának még a hideg évszakokban is.Murvafürt (Bougainvillea) lehetséges betegségei, kártevői

A Murvafürt, vagy Bougainvillea, egy gyönyörű növény, de mint minden növény esetében, számítanunk kell néhány lehetséges betegségre és kártevőre, amelyek befolyásolhatják az egészségét. Az alábbiakban bemutatjuk néhány leggyakoribb problémát, amelyekkel a Murvafürt szembenézhet.

Betegségek:

 1. Levélpenész (Powdery Mildew): A levélpenész fehér vagy szürkés penészfoltokat hoz létre a leveleken. Általában alacsony páratartalmú környezetben és túlzottan nedves talajban jelenik meg. Elkerülhető a megfelelő szellőzéssel és rendszeres permetezéssel.
 2. Rozsdabetegség (Rust): A rozsdabetegség barna vagy narancssárga foltokat hoz létre a leveleken. Előfordulhat a levelek alján vagy a növény alacsonyabban elhelyezkedő részein. A fertőzött leveleket távolítsuk el, és permetezzünk fungiciddel.
 3. Gyökérrothadás: Gyökérrothadás akkor jelentkezik, amikor a növény gyökerére ható gombák vagy baktériumok miatt a gyökerek károsodnak. Megelőzhetjük a jó vízelvezetésű talaj és a megfelelő öntözés segítségével.

Kártevők:

 1. Levéltetvek: A levéltetvek apró, puha testű kártevők, amelyek a leveleken élnek és a növény nedvességét szívják el. Permetezzünk rovarirtóval, vagy távolítsuk el őket kézzel.
 2. Pajzstetvek: A pajzstetvek apró, páncéllal borított kártevők, amelyek megtapadnak a leveleken vagy az ágakon. A levéltetvekhez hasonlóan rovarirtóval kezelhetők.
 3. Fehér levéltetűk: Ezek a levéltetvek fehér vagy szürke, és gyakran megtalálhatók a levelek alján. Használjunk rovarirtót a kezelésükre.

A megfelelő gondozás és a rendszeres ellenőrzés segíthet abban, hogy elkerüljük vagy kezeljük ezeket a problémákat. Mindig tartsuk szemmel a Murvafürtöt, és ha bármilyen rendellenességet észlelünk, lépjünk gyorsan, hogy megvédjük növényünk egészségét és szépségét.Érdekességek róla

A Murvafürt, vagy Bougainvillea, nemcsak a trópusi kertek és teraszok gyönyörű dísze, hanem számos érdekességet is magában hordoz. Íme néhány érdekes tény és rövid történet a nagyvilágból, ami még inkább megmutatja, hogy miért olyan különleges ez a növény:

 1. Neve a felfedezőről: A Murvafürtöt nevét Louis Antoine de Bougainville francia tengerészről kapta, aki a 18. században felfedezte a növényt Brazília partjainál. Annak ellenére, hogy Bougainville nem ismerte fel a növényt a virágzás során, a felfedezés óta a Murvafürt a nevéről lett híres.
 2. Virágok vagy brákták: Ami első pillantásra a Murvafürt virágainak tűnik, az valójában a növény színes bráktája. Ezek a brákták lehetnek élénk rózsaszínűek, pirosak, narancssárgák vagy lila árnyalatokban, és az igazi virágokat veszik körül.
 3. Hosszú virágzás: A Murvafürt hosszan tartó virágzása miatt sokak kedvenc dísznövénye, hiszen gyakran egész évben virágzik, különösen melegebb éghajlatokon.
 4. Vadon nő a dzsungelben: A Murvafürt vadon nő trópusi és szubtrópusi területeken, például Dél-Amerika dzsungeleiben. Ezeken a területeken hatalmas bokrok és kúszónövények formájában terjednek el.
 5. Szerte a világon népszerű: A Murvafürt az évtizedek során világszerte népszerűvé vált, és számos országban megtalálható. Szépsége miatt gyakran használják a teraszok, kertek és belső terek díszítésére.
 6. A Bougainvillea fesztivál: Brazíliában, a növény eredeti hazájában, minden évben megrendezik a „Bougainvillea fesztivált”, ahol a Murvafürt színes bráktái és virágai méltó ünneplése a trópusi szépségnek.

Ezek az érdekességek és történetek csak egy kis betekintést nyújtanak abba, hogy miért olyan különleges a Murvafürt. A növény sokak számára a trópusok és a szépség szimbólumává vált, és a világ számos részén örömmel ültetik és nevelik a maga elkápráztató színeivel és virágzatával.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

Murvafürt (Bougainvillea) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.