Szobanövények átültetése tavasszal és nyáron: ezekre figyelj

Szobanövények átültetése tavasszal és nyáron: ezekre figyelj

Szobanövények átültetése tavasszal és nyáron: ezekre figyelj

Nem csak a kerti növényeknek van szüksége a tápanyagok pótlására. A szobanövények átültetését tavasszal vagy nyár elején a legjobb elvégezni. Nincs szükség semmilyen különleges végzettségre ahhoz, hogy szakszerűen el tudjuk végezni ezt a feladatot.

Ehhez a munkához szükség lehet néhány kéziszerszámra. Azt, hogy mennyibe kerülnek a kéziszerszámok, több tényezőtől függ. Meghatározza a szerszámok minősége és márkája egyaránt.

Miért kell átültetni a növényeket?

A szobanövények esetében azért szükséges az átültetés, mert elfogyott a tápanyag a talajban, felélte a növény, esetleg a gyökérzet kinőtte a cserepet, ezért van szükség a tavaszi átültetés évenkénti elvégzésére. Ha a növény földje kevés, ha a mész kirakódik a cserép szélére vagy ha a növény növekedése, bokrosodása olyan mértékű, hogy látható, hogy kinőtte a cserepét akkor is a megoldás.

Általában a szobanövényeket tavasszal vagy ősszel szokták átültetni, de tavasszal a téli pihenő után a legalkalmasabb. Az idő melegedésével nekiláthatunk az ültetésnek. Az, hogy milyen anyagú cserépbe ültetünk, szinte mindegy, a lényeg, hogy legyen az edényen vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. A szobanövények gondozásánál általában a túlöntözés szokott gondot okozni, melynek hatására a gyökerek elkezdenek rothadni. Éppen ezért a vízelvezetésről is gondoskodni kell törött cserép darabokkal, kaviccsal így létrejön egy olyan réteg ami jól elvezeti a vizet. Az átültetés során maximum két cserép mérettel nagyobbat választani, hogy a gyökérzetnek legyen helye a fejlődéshez.

Szobanövények átültetése tavasszal és nyáron: ezekre figyelj
Szobanövények átültetése tavasszal és nyáron: ezekre figyelj

Mire figyeljünk az átültetés során?

Elsősorban a tápanyagdús, friss földet biztosítsuk a növény számára. A jó föld laza, morzsás állagú, nem agyagos, nem tapadós, barna színű. A legtöbb virágföld tőzeggel vagy humusszal kevert, ami jó vízelvezetővé teszi a földet.

A gyökérzetre is érdemes figyelni, ha kilóg a cserépből óvatosan vegyük ki a cserépből a növényt a cserép oldalának a megnyomásával. Vizsgáljuk át a gyökereket, ha beteg vagy sérült részt találunk, vágjuk le egy éles késsel. Amennyiben vannak a növényen jól gyökeresedett sarjak, azokat válasszuk le és akár el is ajándékozhatjuk.

Amikor az új cserépbe helyeztük a növényt az oldalánál nyomkodjuk le a földet, hogy stabilizáljuk a növényt, az ültetés befejezése után pedig öntözzük meg a szobanövényt. Tápoldatot egy-két hónapig még nem szükséges használni, mert túl sok tápanyag lesz a földben. Abban az esetben amikor nem tudunk a nagysága miatt átültetni egy növényt elég ha a felső talajréteget cseréljük le, hogy pótoljuk a tápanyagokat.

Összegezve

A tavaszi átültetésre a növények egészsége miatt szükség van, hogy nagyobb cserepet, tápanyagokat kapjanak a szobanövények, és így megindulhatnak a fejlődésben.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay