Az Angyaltrombita (Brugmansia) gondozása

Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Az Angyaltrombita gondozása otthon: Varázslatos virágzás évtizedekig

Az angyaltrombita (Brugmansia) lenyűgöző virágú növény, amely trópusi hangulatot varázsol kertünkbe vagy teraszunkra. Nagy, trombita alakú virágai élénk színekben pompáznak, és illatos illatukkal betöltik a levegőt. Az angyaltrombita gondozása nem a legegyszerűbb feladat, de a kellő odafigyeléssel és törődéssel csodálatos virágzással örvendeztet meg minket évről évre. Az Angyaltrombita (Brugmansia) gondozása tudnivalói.

Ebben a részletes útmutatóban mindent megtudhatsz az angyaltrombita otthoni gondozásáról. Segítünk a növény kiválasztásában, a telepítéstől a teleltetésig. Megismerheted a fény-, hőmérséklet-, talaj- és vízigényeket, a tápanyagutánpótlás, a metszés és a szaporítás rejtelmeit. Külön figyelmet fordítunk a kártevők és betegségek elleni védekezésre, és kiemeljük a növény mérgező mivoltát, hogy biztonságosan élvezhesd az angyaltrombita varázsát.

Az angyaltrombita gondozása türelmet és odafigyelést igényel, de a jutalom lenyűgöző: illatos virágok, amelyek trópusi paradicsommá varázsolják otthonunkat. Kövesd a tanácsainkat, és gyönyörködj az angyaltrombita varázslatos szépségében!

Angyaltrombita (Brugmansia) – Főbb jellemzői

Jellemző Leírás
Származási hely Dél-Amerika
Méret 1-3 méter magasra nő
Virág Nagy, trombita alakú, illatos virágok
Virágzás Júniustól az első fagyokig
Szín Fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, vörös
Levelek Nagyok, zöldek
Talaj Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő
Fényigény Napfényes
Vízigény Mérsékelt
Teleltetés Fagyérzékeny, teleltetni kell
Mérgező Minden része mérgező

Fényigény

Az angyaltrombita igazi napimádó, így a legnaposabb helyre érdemes ültetni vagy elhelyezni a cserepét. Minél több napfényt kap, annál dúsabban fog virágozni, és egészségesebb lesz a növény. Néhány órányi félárnyékot naponta elvisel, de ha huzamosabb ideig nem éri elegendő fény, akkor a virágzás kevésbé lesz látványos.

 • Igazán napos hely: Az angyaltrombitának szüksége van napi 6-8 óra közvetlen napsütésre a legoptimálisabb növekedéshez és virágzáshoz.
 • Félárnyék: Némi árnyékot tolerál, de a virágzás rovására mehet. Félárnyékban nevelt angyaltrombiták vékonyabb szárakat, kevesebb virágot fejlesztenek.
 • Védelem a perzselő naptól: A legmelegebb déli órákban célszerű némi árnyékot biztosítani, hogy elkerüljük a levelek megégését, főleg, ha konténerben neveljük.

Ha az angyaltrombitát télen teleltetésre bevisszük, a lehető legvilágosabb helyiséget válasszuk számára. Ez segít megelőzni, hogy szárai megnyúljanak, és tavasszal megalapozza a gazdag virágzást.

Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Hőmérséklet

Az angyaltrombita melegkedvelő növény, így fontos, hogy megfelelő hőmérsékleti körülményeket biztosítsunk számára ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessen és gazdagon virágozzon.

 • Ideális hőmérséklet: A 18-25°C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb az angyaltrombita számára. A nyári kánikulát is jól bírja, de ilyenkor fontos a bőséges öntözés.
 • Fagyérzékenység: Az angyaltrombita nem fagytűrő, ezért az első fagyok előtt be kell vinni teleltetni.
 • Teleltetés: Télen világos, hűvös helyiséget (ideálisan 10-15°C között) kell biztosítani számára, ahol biztonságosan átvészelheti a hideg évszakot.

Fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt: a túl meleg teleltetőhelyiség miatt a növény tavasszal kigyengülve kezdi meg a fejlődést. Ha túl hidegben telel, az károsíthatja a szárait és a gyökérzetét.

Ha nincs lehetőségünk ideális teleltetőhelyet biztosítani, akár sötétben is teleltethetjük az angyaltrombitát. Ilyenkor a tavaszi kihajtásig nem igényel öntözést sem.

Talajigény

Az angyaltrombita egészséges fejlődéséhez és gazdag virágzásához a megfelelő talaj elengedhetetlen. Íme, mire kell figyelned:

 • Savanyú vagy semleges kémhatás: Az enyhén savanyú – semleges (pH 6 – 7) talaj a legideálisabb az angyaltrombita számára. A túl lúgos talajt nem tolerálja, vas- és egyéb mikroelem-hiány alakulhat ki benne.
 • Jó vízelvezetés: Az angyaltrombita nem szereti a pangó vizet, ezért nagyon fontos, hogy jól áteresztő talajba ültessük. Ezt a célt homokkal, perlittel keverve érhetjük el.
 • Tápanyagban gazdag: A dús virágzás érdekében tápanyagban gazdag talajba érdemes ültetni vagy átültetni tavasszal a növényt. Választhatunk általános virágföldet, de akár magunk is keverhetünk földet komposztból, tőzegmohából és perlitből.

Ültetés konténerbe: Ha konténerben neveled az angyaltrombitát, az aljára mindenképpen tegyél kavicsréteget, hogy megakadályozd, hogy a gyökerek a vízben álljanak.

Talajcsere: Az angyaltrombitának szüksége lehet évente egyszer friss talajra, különösen, ha konténerben növekszik. Az átültetést mindig a virágzás utáni időszakra időzítsük.

Ha bizonytalan vagy a talaj milyenségében, a kertészetekben kapható pH mérő segít meghatározni a föld kémhatását.

Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Öntözés

Az angyaltrombita vízigényes növény, de ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy ne álljon gyökérzete vízben. Az öntözésnél megtalálni a megfelelő egyensúlyt kulcsfontosságú a sikeres növényneveléshez.

 • Rendszeres öntözés: Tartsd a talajt enyhén nedvesen, de ne tocsogjon a vízben. Főleg a növekedési időszakban és virágzáskor igényel gyakori öntözést. A föld felső centimétereit hagyd kiszáradni két öntözés között.
 • Öntözés forró napokon: Különösen nagy melegben naponta, akár kétszer is meg kell öntözni, főleg, ha konténerben neveljük a növényt. Figyeljünk rá, hogy a cserép alján lévő lyukakon távozzon a felesleges víz.
 • Vízigény csökkentése: Ősszel, ahogy közeledik a teleltetés időszaka, fokozatosan csökkentsük az öntözések számát és a kiöntözött víz mennyiségét. Teleltetés alatt elég csak annyira öntözni, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.
 • Lágy víz: Az angyaltrombita mészérzékeny, ezért lehetőség szerint esővízzel vagy állott csapvízzel öntözzük, hogy elkerüljük a túlzott sófelhalmozódást a talajban.

Fontos: A túlöntözés legalább olyan káros, mint ha nem kap elég vizet a növény. Az angyaltrombita gyökerei könnyen rothadásnak indulnak, ha a talaj folyamatosan tocsog a vízben.

Tápanyagutánpótlás

Az angyaltrombita tápanyagigényes növény, így ahhoz, hogy gazdagon virágozzon, fontos a rendszeres tápanyagutánpótlás.

 • Tenyészidőszakban rendszeres tápoldatozás: Virágzáskor tápoldatozzuk az angyaltrombitát kéthetente általános, virágzó növényeknek szánt tápoldattal. Kövessük a tápoldaton található használati utasítást.
 • Speciális tápoldatok: Lehetőség szerint alkalmazzunk olyan műtrágyákat, amelyek magasabb foszfor- és káliumtartalommal rendelkeznek, mivel ezek az elemek ösztönzik a bőséges virágzást.
 • Őszi csökkentés: Kora ősszel fokozatosan álljunk le a tápoldatozással, hogy a növény felkészüljön a téli pihenő időszakára.
 • Teleltetés alatt nem tápanyagpótolunk: A teleltetés ideje alatt ne adjunk tápanyagot az angyaltrombitának.
 • Tavasszal újrakezdés: Amint megjelennek az első új hajtások a növényen, elkezdhetjük újra a rendszeres tápoldatozást tavasztól őszig.

Megjegyzés: A túltrágyázás is károsíthatja a növényt, ezért sose adjunk több tápoldatot az ajánlott mennyiségnél. Ha túltrágyázásra gyanakszunk, alaposan öntözzük át a földet, hogy kimossuk a felesleges tápanyagot.

Az egészséges angyaltrombita bőségesen virágzik és megörvendeztet minket pompás virágokkal, ha biztosítjuk számára a tápanyagban gazdag környezetet.

Metszés

Az angyaltrombitának szüksége van rendszeres metszésre az egészséges növekedés, a gazdag virágzás, és a szép, bokros forma fenntartásához. Íme, mire érdemes figyelni:

A metszés időpontjai

 • Tavaszi / Kora nyári metszés: A tavaszi időszak a fő metszési időpont, miután a fagyok veszélye elmúlt, és a növény megindult. Ekkor vágjuk vissza az Y alakban elágazó ágakat úgy, hogy 2-3 levélpár (nódium) maradjon az Y elágazás felett. A túl hosszúra nőtt, beteg, elszáradt vagy egymást keresztező ágakat teljesen távolítsuk el.
 • Nyári metszés: A nyár folyamán szükség lehet kisebb korrekciós metszésekre, ha a növény túl sűrűvé válik. Távolítsuk el a belső, befelé növő, rendetlen hajtásokat. Virágzás után akár teljesen visszavághatjuk a növényünket, hogy újabb virágzásra serkentsük.
 • Őszi metszés: Teleltetés előtt érdemes egy alakító metszést végezni a növényen. Ez különösen fontos, ha beltérben teleltetjük, így elkerülhetjük, hogy túl nagyra nőjön. Metszéskor tartsuk szem előtt a növény alakját, és próbáljunk meg egyenletes növekedési pontokat hagyni.

Fontos szempontok

 • Steril metszőolló használata: A betegségek átvitelének elkerülésére használjunk mindig fertőtlenített, éles metszőollót.
 • Az Y feletti metszés: Metszéskor ügyeljünk rá, hogy mindig az Y alakú elágazások felett metsszünk a száron.
 • Sebek kezelése: Nagyobb vágásoknál célszerű sebkezelő használata a fertőzések megelőzésére.

A metszés előnyei

 • Fenntartja a növény szép, bokros formáját.
 • Elősegíti az új hajtások fejlődését és a dúsabb virágzást.
 • Javítja a növény egészségét a beteg, károsodott részek eltávolításával.
 • Segít kontroll alatt tartani a növény méretét (különösen beltéri teleltetés esetén fontos).

A rendszeres metszéssel egészséges és szép formájú angyaltrombitát nevelhetsz, ami minden évben bőséges virágzással hálálja meg a törődést!

Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Szaporítás

Az angyaltrombitát könnyedén szaporíthatjuk, így megnövelhetjük állományunkat vagy ajándékozhatunk belőle ismerőseinknek. Az alábbiakban bemutatom a leggyakoribb módszereket:

Szaporítás dugványozással

Ez a legelterjedtebb és legegyszerűbb módja az angyaltrombita szaporításának. Az alábbiakat kell tennünk:

 1. Dugványok kiválasztása: Válasszunk egészséges, fiatal (de nem túl zsenge) hajtásokat. A dugvány legalább 10-15 cm hosszú legyen és 2-3 levélpárral rendelkezzen.
 2. Előkezelés: Távolítsuk el a dugvány alsó leveleit. Mártásunk be a vágási felületet gyökereztető hormonba, hogy serkentsük a gyökérképződést.
 3. Gyökereztetés vízben: Tegyük a dugványokat egy vízzel teli pohárba vagy üvegbe, és világos, de nem közvetlen napfényt kapó helyre állítsuk. Néhány hét alatt a dugványok új gyökereket fejlesztenek.
 4. Gyökereztetés talajban: Töltsünk meg kis cserepeket nedves, laza virágfölddel. A dugványokat ültessük el úgy, hogy a legalacsonyabb levélpár alatti rész a földbe kerüljön. Alaposan öntözzük be, és tartsuk nedvesen a közeget. Fedjük le a cserepet fóliával vagy műanyagzsákkal, hogy párás környezetet teremtsünk. Néhány hét után gyökereknek kell képződniük.
 5. Átültetés: Amint a gyökerek jól fejlettek, a fiatal növényeket átültethetjük a végleges helyükre.

Szaporítás magról

A magról szaporítás kissé körülményesebb, mint a dugványozás, és nem garantált, hogy a magról nevelt növények pontosan olyanok lesznek, mint az anyanövény (különösen, ha hibrid fajtánk van). Azonban érdekes kísérlet, amit így csinálhatunk:

 1. Magok gyűjtése: Az angyaltrombita magjait a kihűlt, kiszáradt terméstokokból gyűjthetjük ki.
 2. Előkészítés/Vetés: Áztassuk a magokat langyos vízbe (opcionális), majd vessük el tavasszal laza szerkezetű virágföldbe. Fedjük őket vékony földréteggel.
 3. Csíráztatás: Tartsuk a vetést meleg (18-25°C), világos helyen és nedvesen. A csírázás akár néhány hetet is igénybe vehet.
 4. Palántázás Ha a palánták két-három levélpárt fejlesztenek, ültessük át őket külön cserepekbe.

Fontos: Az angyaltrombita minden része mérgező, ezért viseljünk kesztyűt a szaporítás során. Gyermekektől és háziállatoktól tartsuk távol!

Az angyaltrombita szaporítása szórakoztató és kifizetődő. Ha szeretnéd gyarapítani a gyűjteményedet, vagy megosztani ezt a gyönyörű növényt a környezeteddel, bátran próbálkozz a szaporítással!

Teleltetés

Az angyaltrombita fagyérzékeny növény, ezért a hideg téli időszakban gondoskodnunk kell a biztonságos teleltetéséről. Íme, mire kell figyelni:

A teleltetés időpontja

 • Mielőtt a fagy beköszönt: Amint az első éjszakai fagyok várhatók, itt az ideje, hogy bevigyük az angyaltrombitát a teleltetőhelyére. Ne várjuk meg az erős fagyot, mert az kárt tehet a növényben.
 • Metszés teleltetés előtt: Ha a kertben nevelted az angyaltrombitát, teleltetés előtt érdemes visszametszeni, ezzel csökkentve a helyigényét, és a betegségek kockázatát.

Teleltetőhely kiválasztása

 • Világos, hűvös helyiség: Az ideális teleltetőhely világos és hűvös (10-15°C körüli). Megfelelő lehet egy fűtetlen garázs, pince, télikert vagy zárt veranda. Fontos, hogy némi természetes fény érje a növényt a tél folyamán is.
 • Sötétben is átteleltethető: Ha nincs lehetőség világos helyiség biztosítására, sötét helyen (pl. pince) is átteleltethetjük az angyaltrombitát. Ilyenkor a teljes pihenés időszaka alatt nem szükséges öntözni.

Teleltetési előkészületek

 • Alaposan öntözzük meg a növényt teleltetés előtt, hogy a földje teljesen átnedvesedjen.
 • Ellenőrizzük a növényt kártevők és betegségek szempontjából. Amennyiben bármilyen fertőzésre utaló jelet tapasztalunk, kezeljük azt a teleltetés megkezdése előtt.

Gondozás a teleltetés alatt

 • Csökkentett öntözés: A téli időszakban csak nagyon ritkán kell öntözni, csupán annyira, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.
 • Nem tápoldatozunk. A téli hónapokban szüneteltessük a tápoldatozást.
 • Megfelelő hőmérséklet: Ügyeljünk rá, hogy a teleltetőhelyiség hőmérséklete ne essen fagypont alá, és lehetőleg ne emelkedjen túl sokáig 15°C fölé.
 • Rendszeres ellenőrzés: Érdemes időnként átnézni az angyaltrombitát, hogy meggyőződjünk egészségéről, és időben felfedezzünk esetleges kártevőket vagy betegségeket.

Tavaszi kihozatal

 • Megvárjuk, amíg a fagyveszély elmúlik. Tavasszal, miután már nem kell éjszakai fagyokra számítani, fokozatosan kivihetjük az angyaltrombitát a szabadba.
 • Fokozatosság: Kezdetben félárnyékos helyet biztosítsunk neki, hogy elkerüljük a levelek megégését. Fokozatosan szoktassuk hozzá az erősebb napsütéshez.
 • Friss talaj: Ha szükséges, ültessük át a növényt friss tápanyagban gazdag földbe.
 • Kezdjük el újra a tápoldatozást a már ismert módon, ahogy megjelennek az új hajtások.

A gondos teleltetés a sikeres angyaltrombita nevelés egyik alappillére. Biztosítsuk növényünknek a megfelelő feltételeket, hogy tavasszal újult erővel, egészségesen, gyönyörű virágokkal hálálja meg a törődést!

Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Kártevők és betegségek

Az angyaltrombita, bár viszonylag ellenálló növény, sajnos kártevők és betegségek is megtámadhatják. A leggyakoribbak közül íme néhány, és a lehetséges védekezési módok:

Kártevők:

 • Pajzstetvek: apró, pajzsforma alakú kártevők, amelyek a leveleken és száron szívogatnak, sárgás foltokat okozva.
 • Levéltetvek: apró, zöld színű kártevők, amelyek szintén a leveleken szívogatnak, a nedvek kivonásával gyengítve a növényt.
 • Meztelen csigák és pókok: A leveleket és virágokat rágják.

Védekezés:

 • Megelőzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt kártevők után kutatva.
 • Szappanos víz: Kisebb fertőzések esetén permetezhetjük a növényt szappanos vízzel.
 • Neem olaj: A neem olaj hatékony szer lehet a kártevők ellen, de óvatosan kell használni, mert irritálhatja a bőrt.
 • Raubállatok: Biztassuk a katicák és más természetes ragadozók betelepülését a kertbe.
 • Insecticid szerek: Súlyos fertőzések esetén vegyszeres védekezés is indokolt lehet, de kizárólag engedélyezett szert használjunk, és tartsuk be a használati utasítást.

Betegségek:

 • Szürkepenész: Gombás betegség, amely foltokat és rothadást okoz a leveleken, száron és virágokon.
 • Fusarium hervadás: Gombás betegség, amely a növény elhervadását okozza.
 • Gyökérrothadás: Túlzott öntözés következtében kialakuló betegség, amely a gyökerek pusztulásához vezet.

Védekezés:

 • Megelőzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségre utaló jelek után kutatva.
 • Megfelelő öntözés: Ne öntözzük túl a növényt, és gondoskodjunk a jó vízelvezetésről.
 • Gombásodás elleni szerek: Megelőző jelleggel, vagy fertőzés esetén használjunk gombaölő szereket.
 • Betegség esetén fertőzött növényrészek eltávolítása: Távolítsuk el és semmisítsük meg a beteg növényrészeket.

Fontos megjegyezni, hogy a megelőzés a legjobb védekezés a kártevők és betegségek ellen. Rendszeresen ellenőrizzük a növényünket, gondoskodjunk a megfelelő öntözésről és tápanyagutánpótlásról, és ha bármilyen problémát észlelünk, időben lépjünk közbe.

Egészséges környezetben az angyaltrombita ellenálló növény, és sok éven át gyönyörködhetünk benne.

Mérgezés veszélye

Az angyaltrombita (Datura stramonium) minden része mérgező, a levelek, virágok, magvak és még a gyökerek is. A mérgezés tünetei súlyosak lehetnek, sőt halálos kimenetelűek is lehetnek, ezért rendkívül fontos, hogy óvatosan bánjunk a növénnyel, és tartsuk távol gyermekektől és háziállatoktól.

A mérgezés tünetei:

 • Szájszárazság
 • Tágult pupillák
 • Homályos látás
 • Gyors szívverés
 • Szívtámadás
 • Zavartság
 • Delírium
 • Agresszió
 • Görcsök
 • Légzési nehézségek
 • Bénulás
 • Kóma

Mi a teendő mérgezés esetén:

 • Hívjon mentőt azonnal: Ha Ön vagy valaki, akit ismer, angyaltrombitát fogyasztott, azonnal hívjon mentőt.
 • Ne hánytassa a beteget: A hánytatás súlyosbíthatja a helyzetet.
 • Maradjon a beteggel: Fontos, hogy a beteg ne maradjon egyedül, amíg nem érkezik orvosi segítség.
 • Gyűjtse össze a bizonyítékokat: Ha lehetséges, gyűjtse össze a mérgezéshez használt növény részeit, hogy az orvosok azonosítani tudják a mérget.

Megelőzés:

 • Tartsa távol a növényt gyermekektől és háziállatoktól: Az angyaltrombitát olyan helyre ültesse, ahol nem érhetik el gyermekek vagy háziállatok.
 • Viseljen kesztyűt a növény kezelésekor: Még a kertészkedés során is viseljen kesztyűt, hogy megakadályozza a mérgező nedvek bőrrel való érintkezését.
 • Mossa meg a kezét: Alaposan mossa meg a kezét szappannal és vízzel, miután megérintette a növényt.
 • Ne fogyassza a növényt: Soha ne egyen semmilyen részét az angyaltrombitának, még véletlenül sem.

Az angyaltrombita gyönyörű növény, de fontos, hogy tisztában legyünk a vele járó veszélyekkel. A megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhetjük a mérgezést, és biztonságosan élvezhetjük a növény szépségét.

Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Angyaltrombita (Brugmansia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Extra tippek

Az alábbi extra tippek sokat segítenek, hogy angyaltrombitánk a lehető legpompásabban virágozzon és egészséges maradjon:

 • Nagy cserép: Az angyaltrombita gyorsan növekszik, és hamar kinövi a cserepét. Már fiatal korában ültessük legalább 20-30 literes cserépbe. Ha kertbe ültetjük, érdemes gödröt ásni, és a talajt tápanyaggal, komposzttal dúsítani.
 • Támrendszer: A kifejlett angyaltrombita szára könnyen meghajlik a virágok súlya alatt. Gondoskodjunk támrendszerről (pl. karóhoz kötés), különösen szeles helyen.
 • Nyár közepi virágritkítás: Június-július környékén távolítsunk el néhány virágot. Ezzel arra ösztönözzük a növényt, hogy energiáit új virágképzésre fordítsa, így hosszabban élvezhetjük majd a szüntelen virágzást!
 • Párásítás száraz időben: A nyári melegben és száraz időszakokban rendszeresen párásítsuk a leveleket a virágzási időszakban, ezzel elősegítve a megfelelő virágképződést.
 • Megfelelő öntözés és tápoldatozás: Rendszeresen gondoskodjunk az angyaltrombita megfelelő öntözéséről és tápanyagutánpótlásáról a virágzási időszakban. Az egészséges, jól táplált növény meghálálja a törődést!
 • Óvatos bánásmód: Mindig viseljünk kesztyűt a növény gondozása során, és alaposan mossunk kezet utána, mert az angyaltrombita minden része mérgező. Óvjuk a gyermekeket és a háziállatokat!

Ezekkel az extra tippekkel az angyaltrombitánk évről évre egyre szebb lesz, és gyönyörű, illatos virágokkal kényeztet minket.

Összegzés: Az Angyaltrombita (Brugmansia) gondozása

Az angyaltrombita pompás megjelenésű, ellenálló növény, azonban kiemelten fontos, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk számára, és tisztában legyünk a mérgező voltával. Íme egy összefoglaló a legfontosabb tudnivalókról:

 • Fény és talajigény: Kedveli a sok napfényt, és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt.
 • Metszés: Rendszeres metszésre van szüksége – tavasszal és esetleg a virágzás után nagyobb visszavágást érdemes alkalmazni, a nyár folyamán pedig fenntartó, alakító metszést. Fontos az Y alak feletti vágások alkalmazása.
 • Szaporítás: Könnyen szaporítható dugványozással vagy magról. A dugványozás a gyakoribb és kevésbé kockázatos módszer.
 • Teleltetés: Fagyérzékeny, ezért télen világos és hűvös helyen kell teleltetni. Sötétben, pihentetve is átteleltethető. Tavasszal a fagyveszély elmúltával vihetjük ki a szabadba fokozatos szoktatással.
 • Kártevők és betegségek: Levéltetvek, pajzstetvek, meztelencsigák ellen természetes módszerekkel, illetve rovarirtóval védekezhetünk. A gombás megbetegedésekre gombaölő szerek lehetnek a megoldás, de a legjobb módszer a megelőzés.
 • Mérgező: A növény minden része mérgező, ezért kisgyermekektől és háziállatoktól tartsuk távol, és gondozásánál mindig viseljünk kesztyűt.
 • Extra tippek: Használjunk nagy cserepet, alkalmazzunk támrendszert, ritkítsuk a virágokat, és rendszeresen tápoldatozzunk a buja virágzásért.

Ha odafigyelünk ezekre a szempontokra, az angyaltrombita látványos dísze lehet kertünknek vagy erkélyünknek, és sok éven át lenyűgöző szépségével hálálja meg a törődést!

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay