Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) származása, története

A Kakassarkantyú, más néven Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) egy csodálatos dísznövény, amely nemcsak szépségével varázsolja el az embereket, hanem segít megőrizni a nyugalmat és a békét is a kertekben és a teraszokon.A Kakassarkantyú eredete Afrikáig nyúlik vissza, ahol a meleg és párás klíma ideális környezetet teremtett számára. Az őshazájában a növény a vadonban nő és hosszúkás, világoszöld leveleivel, valamint sűrű és gazdag lila virágaival díszíti a tájat. Az afrikai népek már évszázadok óta ismerik és használják a Kakassarkantyút azért, mert a levelekből nyert olaj erős rovarriasztó hatással rendelkezik.

A Kakassarkantyú elterjedése azonban nem merül ki csak Afrikában. Az érdeklődő kertészek és növénykedvelők felfedezték annak sokoldalúságát és szépségét, és elkezdték termeszteni más kontinenseken is. Így került el az európai és amerikai kertekbe is, ahol azóta népszerűvé vált mint dísznövény.

Egyedülálló tulajdonsága, hogy képes távol tartani a szúnyogokat, ami különösen vonzóvá teszi a lakókertek számára. A Kakassarkantyú levelei olyan illóolajakat tartalmaznak, amelyek a szúnyogokat és más rovarokat távol tartják. Ezáltal kellemes és nyugodt légkört teremt otthonainkban és kertjeinkben, anélkül, hogy vegyi anyagokhoz kellene folyamodnunk.

A Kakassarkantyú termesztése nem igényel különösebb szaktudást, és viszonylag könnyen nevelhető. A növény igényli a fényes, napos vagy félárnyékos helyet, és mérsékelt öntözést igényel. Az enyhe éghajlaton élők egész évben élvezhetik a Kakassarkantyú szépségét a kertben vagy a teraszon. Azok, akik hidegebb éghajlaton élnek, akár beltéri növényként is nevelhetik, hogy élvezhessék a növény nyújtotta előnyöket.

Összességében elmondható, hogy a Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző nemcsak dísznövényként vonzza a figyelmet, hanem számos előnnyel is jár. Az afrikai eredetű növény megnyugtató légkört teremt, távol tartja a bosszantó szúnyogokat és más rovarokat, és kellemessé teszi a kerteket és a teraszokat. Ahogy terjed a híre, egyre többen fedezik fel ezt a csodálatos növényt és helyezik el otthonukban, hogy élvezhessék annak szépségét és jótékony hatásait.Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) jellemzői

A Kakassarkantyú a trópusi és szubtrópusi területeken honos, és leginkább Afrikában és Ázsiában található meg az eredeti környezetében. Ez a növény kiváló választás lehet a szobák, irodák vagy teraszok dekorációjához, mivel gyönyörű, lila és fehér virágaival, valamint vonzó levélzetével lenyűgözi a nézőt.

A Kakassarkantyú a Plectranthus nemzetségbe tartozik, amely a Lamiaceae (májfűfélék) családjába tartozó növényeket foglalja magában. A Plectranthus nemzetség tagjai általában örökzöldek, és a kerti és dísznövények között is népszerűek. A Kakassarkantyú különösen érdekes, mert nemcsak dekoratív, hanem számos praktikus tulajdonsággal is rendelkezik.

Ez a növény híres a leveleiben található olajról, amely szúnyogűző hatású. Az illóolajnak köszönhetően a Kakassarkantyú rendkívül hatékony a szúnyogok és más bosszantó rovarok távoltartásában. Ezért sokan választják ezt a növényt a teraszok vagy erkélyek díszítésére, hogy élvezhessék a nyugodt és kellemes időt anélkül, hogy folyamatosan harcolnának a szúnyogokkal.

A Kakassarkantyú viszonylag könnyen nevelhető szobanövény, amely nem igényel különösebb gondoskodást. Általában közepes fényigényű növény, és inkább a félárnyékot kedveli. A talajt tekintve a jó vízelvezetés fontos, így érdemes jó vízáteresztő képességű talajt választani a Kakassarkantyú számára. A rendszeres, de mérsékelt öntözés megfelelő, és érdemes elkerülni a túlzott vízadagolást.

Fontos megemlíteni, hogy bár a Kakassarkantyú sok előnnyel jár, az olaj tartalmú levelei néhány emberre irritációt okozhatnak, különösen a bőr érzékenyebb területein. Ezért ajánlott kesztyűt használni a növény kezelésekor, különösen, ha érzékeny vagy allergiás reakcióra hajlamos vagy.

Összességében a Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző egy olyan szobanövény, amely szépségével és praktikus tulajdonságaival lenyűgözi az embereket. Nemcsak díszíti otthonainkat, hanem természetes módon segít távol tartani a szúnyogokat és más bosszantó rovarokat. Ha szeretnél egy kellemes és nyugodt légkört teremteni otthonodban vagy teraszodon, a Kakassarkantyú kiváló választás lehet számodra.

Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiKakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) gondozása, igényei

Ha a Kakassarkantyút vagy Szúnyogűzőt (Plectranthus coleoides) választottad otthonod díszítésére, fontos, hogy megfelelő gondoskodást nyújts neki. Ez a különleges szobanövény nemcsak szépséges, hanem viszonylag könnyen tartható is. Engedd meg, hogy elmondjam neked a Kakassarkantyú gondozásával kapcsolatos fontos információkat.

Fényigény: A Kakassarkantyú közepes vagy világosabb fényt igényel, de közvetlen napsütésnek nem kell kitenni. Előnyben részesíti a félig árnyékos helyeket, ahol a közvetett fény eléri a leveleit. Ha a növényed nem kap elég fényt, a levelek elveszthetik élénk színüket, ezért ha szükséges, helyezd egy olyan helyre, ahol több fény éri.

Hőmérséklet igény: A Kakassarkantyút a melegebb környezetben érzi jól magát. Ideális hőmérsékleti tartomány a 18-25 Celsius-fok között van. Kerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat és a hideg zugokat. Ha a téli időszakban hidegebb helyiségben tartod a növényt, ügyelj arra, hogy ne legyen huzat, és kerüld a hideg ablakok közelét.

Vízigény: A Kakassarkantyú mérsékelt öntözést igényel. Az öntözést akkor végezd, amikor a talaj felső rétege kissé megszárad, de ne hagyd teljesen kiszáradni. Az alulöntözés és a túlzott vízellátás egyaránt káros lehet a növény számára. Fontos, hogy a víz ne álljon a tálban vagy az alátéten, mivel ez gyökérrothadást okozhat. A Kakassarkantyú kifejezetten érzékeny a túlzott vízre, így érdemes óvatosnak lenni az öntözéssel.

Tápoldatozás: A Kakassarkantyút általában a tavaszi és nyári hónapokban érdemes tápoldatozni. Használhatsz általános célú folyékony tápoldatot vagy speciális beltéri növényekhez kifejlesztett tápanyagokat. A csomagoláson található utasítások alapján adagold a tápoldatot, és figyeld meg a növény reakcióját. Ne túlöntözd tápoldatozáskor, és ügyelj arra, hogy ne érintkezzen közvetlenül a levelekkel vagy virágokkal.

Az említett gondozási útmutató segít abban, hogy a Kakassarkantyúd egészséges és gyönyörű maradjon. Emellett fontos, hogy időnként figyeld a növényt, és távolítsd el az elszáradt leveleket vagy virágokat. Ez segít fenntartani a növény esztétikus megjelenését és megelőzni az esetleges betegségeket vagy kártevők elterjedését.Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ismertebb fajtái

A Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) egy lenyűgöző szobanövény, amelynek számos változata és fajtája létezik. Ezen különleges növények között számos elismert és népszerű fajta található, amelyek különféle színekben és formákban nyújtanak izgalmas választást a növénykedvelőknek.

Az egyik ismertebb fajta a Kakassarkantyú ‘Variegatus’, amely a növény levélzetének szépségével varázsolja el a figyelmet. Ennek a fajtának a levelei színesek, sárga és zöld csíkokkal vagy foltokkal díszítettek. Ez a változat különleges és vonzó megjelenést kölcsönöz a növénynek, és lenyűgözi a szemlélőket.

Egy másik népszerű fajta a Kakassarkantyú ‘Marginatus’, amelynek a levél szélét fehér vagy krémszínű szegély díszíti. Ez a kontrasztos megjelenés kiemeli a levelek vonalait és ad egy elegáns és friss megjelenést a növénynek. A Kakassarkantyú ‘Marginatus’ egy szép választás lehet azok számára, akik szeretnék kiemelni a növény levélzetének részleteit.

Ezen kívül létezik még a Kakassarkantyú ‘Lemon Twist’ néven ismert fajta, amelynek a levelei élénk citromsárga színt mutatnak. Ez a változat frissességet és vibráló színeket hoz az otthonodba vagy irodádba, és egyedi megjelenést kölcsönöz a növénynek.

Ezek csak néhány példa a Kakassarkantyú ismertebb fajtáira, de a választék ennél sokkal szélesebb lehet. A növénykedvelők körében nagy népszerűségnek örvendenek a különféle színekben, mint például a lila, rózsaszín vagy fehér változatok. Emellett vannak olyan fajták is, amelyek különböző méretűek és formájúak, például a kompakt vagy csüngő fajták.

Fontos megemlíteni, hogy a Kakassarkantyú fajták nevelése és gondozása hasonló alapelveken alapul. A változatok között általában az elérhető színek és a levelek külalakja változik. Mindazonáltal mindig érdemes a kiválasztott fajtának megfelelő gondozási útmutatót követni, hogy a növény egészséges és virágzó maradjon.Levelei

A Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) szobanövény lenyűgöző megjelenését és vonzó jellegét elsősorban levelei adják. A Kakassarkantyú levelei különleges és változatos formákban és színekben jelennek meg, amelyek színt és életet visznek otthonodba vagy irodádba.

A Kakassarkantyú levelei hosszúkásak és oválisak lehetnek, amelyek egyedi és szemet gyönyörködtető megjelenést kölcsönöznek a növénynek. A levelek puha tapintásúak és selymesek lehetnek, amelyek tovább fokozzák a növény érzetét. A levélzet gazdag és buja, így a Kakassarkantyú valóban lenyűgöző szépséggel tündököl.

A levelek színe is változatos lehet a Kakassarkantyú esetében. A leggyakoribb színek közé tartoznak a világoszöld, a sötétzöld és a lila árnyalatai. Az egyes fajták és változatok különböző színű levelekkel rendelkezhetnek, ami még izgalmasabbá teszi a választást. A színes leveleknek köszönhetően a Kakassarkantyú kiváló díszítőelem lehet otthonodban vagy irodádban.

De nem csak a forma és a szín teszi különlegessé a Kakassarkantyú leveleit. Vannak fajták, amelyek leveleinek szélét fehér vagy krémszínű szegély díszíti, amely elegáns kontrasztot és friss megjelenést kölcsönöz a növénynek. Más fajták levelei sárga és zöld csíkokkal vagy foltokkal vannak díszítve, ami egyedi és lenyűgöző látványt nyújt.

A Kakassarkantyú levelei a növény fő díszítőelemei, amelyek a szépségüket és egyediségüket vonzóvá teszik. A levelek frissességet, életet és természetközeli környezetet hoznak otthonodba vagy munkaterületedre. Az egyedi formák, színek és díszítések kombinációja lehetővé teszi, hogy megtaláld a számodra legvonzóbb Kakassarkantyú változatot.

Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiKakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) átültetése

Amikor a Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) átültetéséről van szó, fontos figyelembe venni néhány alapvető lépést, hogy sikeresen átültethessük és a növény továbbra is egészségesen fejlődjön. Az átültetés egy lehetőség arra, hogy a Kakassarkantyú növekedését elősegítsük, illetve egy nagyobb, kényelmesebb edénybe helyezzük.

Íme néhány tipp az átültetés folyamatának megkönnyítéséhez:

 1. Időzítés: Az átültetést legjobb a Kakassarkantyú növekedési időszakában végezni, ami általában a tavaszi vagy kora nyári hónapokra esik. Ez a periódus ideális a gyökérrendszer újratelepítéséhez és a növény meggyengítése nélküli beillesztéséhez az új edénybe.
 2. Edény kiválasztása: Válassz egy nagyobb méretű edényt a Kakassarkantyú számára, amely elegendő helyet biztosít a gyökérrendszer számára a növekedéshez. Fontos, hogy az edény alján legyenek lyukak a vízelvezetéshez, hogy elkerüljük a gyökérrothadást.
 3. Talaj: Használj jó vízelvezetéssel rendelkező, tápanyagban gazdag talajt az átültetéshez. Keverhetsz komposztot vagy tőzegmohát a talajhoz a megfelelő vízmegtartás érdekében. Ügyelj arra, hogy a talaj ne legyen túl sűrű vagy nehéz, hogy elkerüld a víz pangását és a gyökérrothadást.
 4. Átültetés folyamata: Kezdd azzal, hogy óvatosan távolítod el a Kakassarkantyút az eredeti edényéből. Enyhén szorítsd meg a növény alját, hogy a gyökerek könnyebben elváljanak az edény falától. Helyezd a növényt az új edénybe, és tömd ki a körülötte lévő teret friss talajjal. Ügyelj arra, hogy a növény gyökerét alaposan befedje a talaj, de ne nyomd túl szorosan.
 5. Öntözés és utógondozás: Az átültetést követően alaposan öntözd meg a Kakassarkantyút, hogy segíts a gyökereknek beállni az új talajba. Az első pár hétben figyelj a növény vízigényére, és ne felejts el időben öntözni. Ügyelj arra, hogy ne öntözd túl a növényt, hogy elkerüld a túlzott vízmennyiség okozta problémákat.

Az átültetés időszaka izgalmas lehetőség arra, hogy megújítsd és frissítsd a Kakassarkantyú növényét. Tartsd szem előtt ezeket az egyszerű lépéseket, és figyelmesen gondoskodj a növényről az átültetés után, hogy továbbra is szépen fejlődjön.Szaporítása

Ha szeretnéd a Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) növényedet szaporítani, jó hírünk van: ez a növény viszonylag könnyen szaporítható. Az alábbiakban néhány módszert ismertetek meg, amelyek segítségével új növényeket hozhatsz létre a meglévő Kakassarkantyúedból.

 1. Tőosztás: Ez az egyik legegyszerűbb módja a Kakassarkantyú szaporításának. Ehhez óvatosan távolítsd el a növényt az edényből, majd oszd szét a gyökértömeget úgy, hogy az új hajtások mindegyike rendelkezzen gyökerekkel. Ezután ültessd el az új hajtásokat külön edényekbe, vagy helyezd vissza őket az eredeti edénybe.
 2. Vágással történő szaporítás: Válassz egy egészséges és erős hajtást a Kakassarkantyúdon, majd vágj le róla egy 8-10 cm hosszú szakaszt. Távolítsd el az alsó leveleket, majd helyezd a vágási helyet egy friss vízzel teli pohárba vagy vízzel teli edénybe. Várj, amíg a vágási helyről új gyökerek nőnek, majd ültesd át a növényt a talajba.
 3. Sarjaztatás: Néhány Kakassarkantyú fajta hajlamos sarjakat növeszteni. Ha észreveszel ilyen sarjakat, amelyek különálló hajtásokká válnak, óvatosan távolítsd el őket az anyanövényről. Ültessd el ezeket a sarjakat külön edényekbe vagy helyezd őket az anyanövény mellett.

Fontos, hogy a szaporítási folyamat során figyelj a nedvességre és a megfelelő környezeti körülményekre. Ügyelj arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, de ne hagyd kiszáradni sem. A fiatal hajtásoknak is szükségük van közepes fényre, de közvetlen napsugárzástól óvni kell őket.

A Kakassarkantyú szaporítása izgalmas lehetőség, hogy több növényt hozz létre az eredetiből, és tovább terjeszthesd ezt a gyönyörű szobanövényt. Kísérletezz bátran a különböző módszerekkel, és nézd, hogyan fejlődnek az új hajtások vagy sarjak.

Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiKakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) szobanövény teleltetése

A Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) egy trópusi növény, amely a melegebb éghajlatokban találja meg otthonát. Azonban lehetőség van arra, hogy teleltetni is próbáljuk ezt a szobanövényt, hogy az évszakok váltakozása ellenére élvezhessük szépségét és díszítő erejét. Íme néhány tipp, hogyan teleltetheted a Kakassarkantyút.

 1. Hőmérséklet: A Kakassarkantyú egy melegkedvelő növény, ezért fontos, hogy télen olyan helyen tartsd, ahol a hőmérséklet megfelelően magas marad. A legideálisabb hőmérséklet tartomány a 18-24 Celsius-fok között van. Ügyelj arra, hogy a növény ne legyen kitéve huzatnak vagy hideg zugoknak.
 2. Világítás: A Kakassarkantyú szereti a fényt, ezért fontos, hogy télen is biztosíts neki megfelelő fényviszonyokat. Helyezd a növényt olyan helyre, ahol kap elegendő közvetett fényt, például közel egy ablakhoz, de ne tegyél ki közvetlen napsugárzásnak.
 3. Öntözés: A téli hónapokban a Kakassarkantyú vízigénye általában csökken, mivel a növekedés lassabb lehet. Figyelj arra, hogy a talaj felső rétege kiszáradjon az öntözések között, mielőtt újra vízzel ellátnád a növényt. Azonban ne engedd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, mivel ez károsíthatja a növényt.
 4. Páratartalom: A Kakassarkantyú számára a magas páratartalom is előnyös lehet. Ha az otthonodban száraz levegő van télen, permetezd be a növényt rendszeresen langyos vízzel, hogy növelhesd a körülötte lévő páratartalmat.
 5. Levélápolás: A Kakassarkantyú levelei érzékenyek lehetnek a hidegre és a száraz levegőre. Ha észreveszel elszáradt vagy beteg leveleket, távolítsd el őket, hogy a növény energiája az egészséges részekre koncentrálódhasson.

A Kakassarkantyú teleltetése kihívást jelenthet, de ha gondoskodsz a megfelelő körülményekről, továbbra is élvezheted ennek a gyönyörű növénynek a társaságát a hidegebb hónapokban is. Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre, világításra, öntözésre és páratartalomra, és a Kakassarkantyú egészségesen és boldogan telelhet.Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) lehetséges betegségei, kártevői

Bár a Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) általában egészséges növény, néhány betegség és kártevő fenyegetheti, mint bármely más növényt. A gondos odafigyeléssel és a megelőző intézkedésekkel azonban megvédheted a növényedet ezektől a problémáktól. Íme néhány gyakori betegség és kártevő, amelyek befolyásolhatják a Kakassarkantyút:

 1. Levélfoltosság: Ez a betegség a levéleken sötét foltokat okozhat, amelyek később halványabbá válhatnak. A túlzott víz, a nedves környezet és a rossz levegőkeringés hozzájárulhatnak a levélfoltosság kialakulásához. Ha észreveszed a tüneteket, távolítsd el a fertőzött leveleket, és javítsd a növény körülményeit.
 2. Lisztharmat: Ez a gomba fertőzés fehér, porszerű bevonatot képezhet a leveleken. Lisztharmat akkor jelentkezik, amikor a növény hőmérséklete meleg, a páratartalom magas és a levegő keringése rossz. A fertőzött részeket távolítsd el és kezeld a növényt gombaölő szerrel.
 3. Gyökérrothadás: Túlzott víz és rossz vízelvezetés következtében a Kakassarkantyú gyökérrothadásban szenvedhet. A betegség jelei közé tartozik a sárguló vagy barnuló levelek és a gyengülő növekedés. Biztosíts jó vízelvezetést, és csak akkor öntözd a növényt, amikor a talaj felső rétege kissé megszáradt.
 4. Feketeláb betegség: Ez a gombás fertőzés a növény gyökerét és szárait érinti, és sötét elszíneződést, elhalást okozhat. A megelőzés érdekében gondoskodj jó vízelvezetésről és ügyelj a túlöntözés elkerülésére.

A Kakassarkantyút kártevők is támadhatják, például a levéltetvek és a pajzstetvek. Ha észreveszed a kártevők jelenlétét, távolítsd el őket kézzel vagy használj növényvédő szert a probléma kezelésére.

Fontos, hogy figyelj a Kakassarkantyúd egészségi állapotára, és időben reagálj a betegségek és kártevők jeleire. Rendszeresen ellenőrizd a növényt, távolítsd el a fertőzött részeket, és alkalmazz megelőző intézkedéseket, mint például megfelelő öntözési gyakorlatok és jó levegőkeringés.Érdekességek róla

A Kakassarkantyú vagy Szúnyogűző (Plectranthus coleoides) egy különleges szobanövény, amely nemcsak szépségével, hanem néhány érdekességével is lenyűgözi a növénykedvelőket. Nézzünk néhány érdekes történetet és tényt a Kakassarkantyúról a nagyvilágból!

 1. Szúnyogűző név: A Kakassarkantyút néha Szúnyogűzőként is emlegetik, és ennek oka nem véletlen. A növény levelei ugyanis illóolajokat tartalmaznak, amelyek szúnyogokat és más rovarokat taszítanak. Ezért népszerű választás lehet a szúnyogok elleni védekezésben, különösen a nyári hónapokban.
 2. Légtisztítás: A Kakassarkantyú nemcsak esztétikailag kellemes kiegészítője lehet otthonodnak, hanem a levelek segítségével a levegő minőségét is javítja. A növény képes felszívni bizonyos káros anyagokat és toxinokat a környezetből, ezáltal tisztább és frissítőbb levegőt teremtve.
 3. Spirituális jelentőség: Néhány kultúrában a Kakassarkantyút spirituális szimbólumként tartják számon. Úgy vélik, hogy ez a növény pozitív energiával és szerencsével tölti meg a helyet, és védelmet nyújt az otthonban vagy az irodában tartózkodók számára.
 4. Széles választék: A Kakassarkantyú nemcsak változatos megjelenéssel, hanem széles választékkal is rendelkezik a fajták tekintetében. A különböző színekben, mint például a zöld, sárga, lila és rózsaszín, elérhető változatok lehetővé teszik, hogy megtaláld a leginkább vonzó és az otthonod vagy irodád stílusához illő Kakassarkantyút.
 5. Dekoratív hatás: A Kakassarkantyú gyönyörű levélzete és buja megjelenése kiváló díszítőelem lehet otthoni vagy irodai térben. A növény egyedülálló textúrája és színei vizuális érdeklődést kelthetnek, és természetközeli hangulatot teremthetnek.

Ezek csak néhány érdekesség a Kakassarkantyúval kapcsolatban, amelyeket az emberek felfedeztek és megosztottak a nagyvilágban. Ez a lenyűgöző növény nemcsak díszítő elemként szolgálhat, hanem számos előnnyel is járhat, mint például a szúnyogűzés és a levegőtisztítás terén.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

Kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.