Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak

Illatos Sárkányfa (Dracaena fragrans) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Zöldítsd be otthonod! Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak

Ugye te is unod már, hogy minden növényed elpusztul, pedig locsolod, dédelgeted, mint a hímes tojást? Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen, akinek nincs zöld hüvelykujja! De van egy jó hírünk: léteznek olyan szobanövények, amik gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Igen, jól hallottad!

Ezek a zöldek még a legmostohább körülmények között is vígan eléldegélnek, így neked csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd a kedvenceidet, és élvezd a zöld oázis nyújtotta örömöket.

Anyósnyelv – A növényvilág Chuck Norris-a

Ez a növény olyan kemény, mint Chuck Norris egy akciófilmben! Ha létezne növényeknek szóló Guinness Rekordok könyve, az anyósnyelv biztosan benne lenne a „legnehezebben kinyírható növény” kategóriában. Szinte bármilyen körülmények között túlél, és még csak különösebb törődést sem igényel.

Miért ilyen strapabíró?

 • Szárazságtűrő: Elfelejtetted meglocsolni? Sebaj, az anyósnyelv ezt is kibírja! A vastag levelei vizet tárolnak, így hetekig is elvan locsolás nélkül.
 • Fényhiánytűrő: Nincs elég fény a lakásodban? Az anyósnyelvnek ez sem okoz gondot. Még a félhomályos sarkokban is szépen fejlődik.
 • Kártevő-ellenálló: A legtöbb kártevőnek eszébe sem jutna belekötni az anyósnyelvbe. Ez a növény egyszerűen túl kemény dió nekik!

Hol érzi jól magát?

Az anyósnyelv gyakorlatilag bárhol jól érzi magát. Teheted a nappaliba, a hálószobába, sőt, még a fürdőszobába is. Az egyetlen dolog, amire figyelned kell, hogy ne tedd ki közvetlen napfénynek, mert az megégetheti a leveleit.

Extra tipp:

Az anyósnyelvnek rengeteg fajtája létezik, különböző színekkel és mintázatokkal. Válaszd ki azt, amelyik a legjobban illik a lakásod stílusához! Ha pedig igazán különleges darabot szeretnél, keress rá a „Sansevieria cylindrica” fajtára. Ez a henger alakú anyósnyelv garantáltan feldobja majd az otthonodat.

Anyósnyelv (Sansevieria) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak : Anyósnyelv (Sansevieria)

Zöldike (Chlorophytum comosum) – A légtisztító bajnok

Ha egy olyan növényt keresel, ami nem csak szép, de még hasznos is, akkor a zöldike a tökéletes választás. Ez a zöld szuperhős nem csak a túlélésben jeleskedik, de még a levegőt is tisztítja! Ha eddig nem volt szerencséd a növényekkel, a zöldikével garantáltan nem fogsz mellé.

Miért ilyen strapabíró?

 • Vízigény: A zöldike igazi vízgazdálkodási zseni. A vastag gyökerei képesek vizet tárolni, így akkor sem szárad ki, ha néha elfelejted meglocsolni. Persze azért ne feledkezz meg róla teljesen!
 • Fényigény: Ez a növény a félárnyékos helyeket kedveli, de a világosabb környezetben is jól érzi magát. Nem kell tehát a legnaposabb ablakpárkányra tenned, bárhol szépen fejlődik majd.
 • Szaporítás: A zöldike folyamatosan hozza a kis „bébinövényeket”, amiket könnyedén leválaszthatsz és elültethetsz. Így hamarosan egy egész zöldike családod lehet!

Hol érzi jól magát?

A zöldike szinte bárhol jól érzi magát, de különösen kedveli a párás környezetet. Ezért a fürdőszobában is remekül elvan, ahol a zuhanyzás során keletkező pára biztosítja számára az ideális körülményeket. Persze a nappaliban vagy a hálószobában is tarthatod, csak arra figyelj, hogy ne tedd ki huzatnak.

Extra tipp:

A zöldike nem csak szép, de még hasznos is! A NASA kutatásai szerint ez a növény képes kiszűrni a levegőből a káros anyagokat, például a formaldehidet és a benzolt. Így nem csak szebb, de egészségesebb is lesz otthonod a zöldike társaságában.

A zöldike (Chlorophytum comocum) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak : A zöldike (Chlorophytum comocum)

Szobai futóka (Epipremnum aureum) – A kúszó szépség

Ha egy kis dzsungelhangulatot szeretnél varázsolni az otthonodba, a szobai futóka a tökéletes választás. Ez a kúszónövény hihetetlenül gyorsan nő, és a legmostohább körülmények között is remekül érzi magát. Ahogy a neve is mutatja, futó indáival könnyedén befutja a teret, így pillanatok alatt zöld oázist varázsolhatsz a lakásodba.

Miért ilyen strapabíró?

 • Fényigény: A szobai futóka nem válogatós a fényviszonyokat illetően. Bár a világos helyeket kedveli, a félárnyékban is szépen fejlődik. Sőt, a közvetlen napfényt kifejezetten kerülnie kell, mert az megégetheti a leveleit.
 • Vízigény: Ez a növény nem igényel sok vizet, elég hetente egyszer-kétszer meglocsolni. Ha túlöntözöd, akkor viszont könnyen berohadhatnak a gyökerei, úgyhogy inkább óvatosan bánj a locsolókannával.
 • Szaporítás: A szobai futókát gyerekjáték szaporítani. Csak le kell vágnod egy indát, és vízbe vagy földbe dugni, és máris új növényed lesz. Így hamarosan egy egész futóka-hadsereggel népesítheted be az otthonodat!

Hol érzi jól magát?

A szobai futóka igazi dzsungellakó, imád felfelé kúszni. Ezért a legjobb helye egy magas polcon vagy egy függőkosárban van, ahonnan szabadon leomolhatnak a hosszú indái. Persze egy asztalon vagy ablakpárkányon is tarthatod, de akkor időnként vissza kell metszeni a hajtásokat, hogy ne nőjön túl nagyra.

Extra tipp:

Ha igazán egyszerű gondozást szeretnél, a szobai futókát vízkultúrában is nevelheted. Ehhez csak annyi a dolgod, hogy egy tiszta üvegbe vagy vázába teszed a levágott indákat, és rendszeresen cseréled a vizet. Így nem kell a földdel bajlódnod, a növény pedig gyönyörűen fog fejlődni a vízben.

Szoba futóka (Epipremnum aureum) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak : Szoba futóka (Epipremnum aureum)

Kaktuszok és pozsgások – A sivatag túlélői

Ha azt hinnéd, hogy a sivatagban csak homok és szárazság van, akkor nagyot tévedsz! Ezek a mostoha vidékek igazi túlélőművészeknek adnak otthont: a kaktuszoknak és pozsgásoknak. Ezek a különleges növények nem csak hogy elviselik a szélsőséges körülményeket, de még virágozni is képesek a tűző napon. Ha te is olyan növényt keresel, ami nem igényel sok törődést, de mégis feldobja az otthonod, akkor a kaktuszok és pozsgások a te barátaid lesznek!

Miért ilyen strapabíróak?

 • Vízraktározás: A kaktuszok és pozsgások vastag, húsos leveleikben vagy szárukban tárolják a vizet, így hetekig, sőt hónapokig is kibírják locsolás nélkül. Ez azt jelenti, hogy akkor sem kell aggódnod, ha elutazol egy pár napra.
 • Tüskék és szőrök: A kaktuszok jellegzetes tüskéi és a pozsgások szőrei nem csak a védelmet szolgálják, hanem a párolgást is csökkentik. Így ezek a növények még a legnagyobb szárazságban is képesek megőrizni a nedvességet.
 • Vastag bőr: A kaktuszok és pozsgások vastag, viaszos bőrrel rendelkeznek, ami megvédi őket a kiszáradástól és a napégéstől. Ezért nem kell őket féltened a tűző napon sem.

Hol érzik jól magukat?

A kaktuszok és pozsgások imádják a napfényt, így a legjobb helyük a napos ablakpárkányon van. De ha nincs elég napos ablakod, akkor se keseredj el! Ezek a növények a kevésbé világos helyeken is elvannak, csak lassabban fognak nőni. A lényeg, hogy ne tedd őket sötét sarokba, mert ott elpusztulhatnak.

Extra tipp:

A kaktuszok és pozsgások világa hihetetlenül változatos. Rengeteg fajta közül választhatsz, különböző formákkal, színekkel és mérettel. Ha igazán belejössz a növénygondozásba, akár egy egész kaktusz- vagy pozsgásgyűjteményt is létrehozhatsz. Ha pedig valami különlegesre vágysz, keress rá a „lithops” vagy „élő kövek” nevű pozsgásokra. Ezek a növények úgy néznek ki, mint apró kavicsok, és garantáltan elvarázsolnak majd mindenkit.

Kaktuszok gondozása otthon: A kezdők útmutatója
Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak : Kaktuszok gondozása otthon

Sárkányfa (Dracaena) – Az egzotikus szépség

Ha egy kis trópusi hangulatot szeretnél csempészni az otthonodba, a sárkányfa a tökéletes választás. Ez az egzotikus növény nem csak mutatós, de még strapabíró is, így még akkor sem kell aggódnod miatta, ha nem vagy egy nagy növényszakértő. A sárkányfa amellett, hogy különleges megjelenésével feldobja a lakásod, még a levegő minőségét is javítja.

Miért ilyen strapabíró?

 • Vízigény: A sárkányfa nem szereti, ha túlöntözik, így elég hetente egyszer-kétszer meglocsolni. A legjobb, ha megvárod, amíg a földje kicsit kiszárad a két locsolás között.
 • Fényigény: Bár a sárkányfa a világos helyeket kedveli, a tűző napot nem bírja. Ezért a legjobb, ha egy olyan ablak közelébe teszed, ahol sok a fény, de nem éri közvetlenül a nap.
 • Párásítás: A sárkányfa a párás levegőt kedveli, de a szárazabb levegőt is jól tolerálja. Ha szeretnéd, hogy igazán jól érezze magát, időnként permetezheted vízzel a leveleit.

Hol érzi jól magát?

A sárkányfa szinte bárhol jól mutat a lakásban. Teheted a nappaliba, a hálószobába, sőt, még az irodába is. Csak arra figyelj, hogy ne tedd olyan helyre, ahol huzat éri, mert azt nem szereti.

Extra tipp:

A sárkányfának rengeteg fajtája létezik, különböző levélformákkal, színekkel és mintázatokkal. Választhatsz egyszínű zöld, csíkos vagy foltos levelű sárkányfát is. Ha pedig igazán különleges darabot szeretnél, keress rá a „Dracaena marginata ‘Tricolor'” fajtára. Ez a sárkányfa három színű leveleivel garantáltan lenyűgöz majd mindenkit.

Illatos Sárkányfa (Dracaena fragrans) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak : Illatos Sárkányfa (Dracaena fragrans)

Vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) – A béke szimbóluma

A vitorlavirág nem csak a nevében hordozza a békét, de a megjelenésével is harmóniát sugároz. Elegáns fehér virágai és fényes zöld levelei igazi díszei lehetnek otthonodnak. Ráadásul ez a növény nem csak szép, de még strapabíró is, így akkor sem kell aggódnod miatta, ha nem vagy egy nagy növénygondozó guru.

Miért ilyen strapabíró?

 • Kártevő-ellenálló: A vitorlavirág szerencsére nem vonzza annyira a kártevőket, mint más szobanövények. Persze azért időnként érdemes ellenőrizni a leveleit, hogy nincsenek-e rajta nem kívánt vendégek.
 • Szárazságtűrő: Bár a vitorlavirág a párás levegőt kedveli, a szárazabb körülményeket is egész jól tolerálja. Ha a levelei kicsit lekonyulnak, az annak a jele, hogy ideje meglocsolni.
 • Betegség-ellenálló: A vitorlavirág viszonylag ellenálló a betegségekkel szemben, így nem kell tartanod attól, hogy könnyen elkap valami kórságot.

Hol érzi jól magát?

A vitorlavirág a félárnyékos helyeket kedveli, de ha szeretnéd, hogy virágozzon, akkor több fényre van szüksége. A legjobb, ha egy olyan helyre teszed, ahol sok a szórt fény, de nem éri közvetlenül a nap.

Extra tipp:

A vitorlavirág nem csak szép, de még hasznos is! A NASA kutatásai szerint ez a növény képes kiszűrni a levegőből a káros anyagokat, például a benzolt, a formaldehidet és a triklór-etilént. Így a vitorlavirág nem csak szebbé, de egészségesebbé is teszi otthonod levegőjét.

Vitorlavirág (Spathiphyllum) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Szobanövények, amik szinte mindent kibírnak : Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Gondozási tippek a sikeres növényneveléshez

Most, hogy már megismerkedtél a legstrapabíróbb szobanövényekkel, itt az idő, hogy felfedjük a sikeres növénynevelés titkait! Ne aggódj, nem kell hozzá kertészmérnöknek lenned, csak néhány egyszerű trükköt kell elsajátítanod.

Öntözés: A kevesebb néha több

Bár a bemutatott növények mind viszonylag szárazságtűrőek, azért nem árt, ha időnként kapnak egy kis frissítő zuhanyt. Az öntözésnél a legfontosabb szabály, hogy inkább ritkábban, de akkor alaposan locsolj. A legtöbb szobanövénynek elég hetente egyszer-kétszer víz, de a kaktuszok és pozsgások akár hónapokig is kibírják locsolás nélkül. Mielőtt öntözöl, mindig ellenőrizd a földjét. Ha a felső réteg száraz, akkor jöhet a locsolás, ha még nedves, akkor várj még egy kicsit.

Fény: Minden növénynek megvan a maga kedvenc helye

A növényeknek fényre van szükségük a növekedéshez, de nem mindegyik szereti a tűző napot. A bemutatott növények közül a kaktuszok és pozsgások a legnagyobb napimádók, míg a zöldike és a szobai futóka inkább a félárnyékot kedvelik. Figyeld meg, hogy a növényed hol érzi magát a legjobban, és helyezd olyan helyre, ahol elegendő fényt kap, de nem ég meg.

Tápoldatozás: Egy kis extra energia

Ha azt szeretnéd, hogy a növényeid igazán szépen fejlődjenek, érdemes időnként tápoldatozni őket. A tápoldat olyan, mint a vitamin a növényeknek, extra energiát ad nekik a növekedéshez és a virágzáshoz. A legtöbb szobanövénynek tavasztól őszig elegendő havonta egyszer tápoldatozni, de a kaktuszok és pozsgásoknak ritkábban is elég.

Átültetés: Ha kinőtte a cserepét

Ha azt látod, hogy a növényed kinőtte a cserepét, akkor itt az ideje átültetni. Az átültetés során friss földet kap a növény, ami újult erővel növekedhet. A legtöbb szobanövényt 1-2 évente érdemes átültetni, de a kaktuszok és pozsgások akár 3-4 évig is elvannak ugyanabban a cserépben.

Plusz tippek a zöld hüvelykujjhoz

 • Portalanítás: A növények levelein összegyűlő por akadályozza a fotoszintézist, ezért fontos időnként letörölgetni őket.
 • Párásítás: A legtöbb szobanövény a párás levegőt kedveli, ezért érdemes időnként permetezni őket vízzel, vagy párásítót használni.
 • Figyelj a kártevőkre: Időnként ellenőrizd a növények leveleit, hogy nincsenek-e rajtuk kártevők. Ha találsz, akkor azonnal kezeld a problémát, hogy ne terjedjen át a többi növényre.

Ne feledd: A növények is élőlények, és mint ilyenek, szeretetre és törődésre vágynak. Ha odafigyelsz rájuk, meghálálják a gondoskodást, és gyönyörű zöld oázist varázsolnak az otthonodba.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay