Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel?

Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel?

Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel?

Itt az ősz, eljött az ideje annak, hogy átültessük a szobanövényeinket. A legideálisabb időpont erre a szeptember és az október, amikor még nincsenek fagyok, de már nincs is forróság. Ahhoz azonban, hogy hozzá lássunk, fontos tisztázni, hogy hogyan és mivel érdemes ezt a feladatot elvégezni. Szabad-e minden növényt ilyenkor bolygatni, valamint kiderül az is, hogyan biztosíthatjuk a folyamatos fejlődést.

Miért van szükség az átültetésre?

Az teljesen világos, hogy a növényeknek időről-időre nagyobb helyet kell biztosítani. Mivel ezzel tudjuk garantálni számukra a folyamatos fejlődést. Sokkal nagyobb eséllyel képesek átvészelni a téli és a hideg hónapokat, ha van elég rendelkezésre álló terük. Tudni kell azonban azt is, hogy hiába beszélünk szobanövényekről, a klíma a lakásban is átalakul ősszel és télen.

Az is lényeges dolog, hogy nem minden szobanövény igényli az átültetést. Évente 1-2 alkalommal elegendő megejteni, hogy azok, amelyek igénylik, elegendő helyhez jussanak a fejlődéshez. Azt is hozzá kell tenni, hogy csak akkor kell átültetni, ha kinőtte a cserepet, a gyökerei áthatolnak rajta. Az őszi hónapok kiváló választások erre a feladatra, hiszen van még idejük regenerálódni, pihenőre vonulni. Az átültetés nem bonyolult, nagyon egyszerű folyamat, nem kell tőle megijedni.

Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel?
Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel?

Mire lesz szükség?

Mindenekelőtt szerezzük be a legfontosabb eszközöket. A legjobb szerszámokat egy helyen is beszerezhetjük, így nem kell érte elmenni egyetlen kertészetbe sem. Kelleni fog azonban kettő vagy négy számmal nagyobb cserép, alátéttel együtt, valamint nem maradhat el a kiváló minőségű virágföld sem. Nem baj, ha drágább, a szobanövény meg fogja azt hálálni, hiszen azokban sokkal több a vitamin, az ásványi anyag.

Az átültetés előtt 1-2 órával öntözzük be a növényeket, hogy könnyebben ki tudjuk szedni a cserépből. Fontos, hogy mielőtt átteszük őket egy másik cserépbe, a sérült és elhalt részeket távolítsuk el róla, majd emeljük ki a óvatosan a cserépből. Lazítsuk meg a megmaradt részeket, látni fogjuk a sérült gyökereket, amiket ilyenkor kell levágni.

Helyezzük az új cserépbe az egy réteg vízelvezető fölé. Ez lehet kavics vagy más természetes anyag. A gyökereket takarjuk be még egy réteg ültető közeggel, majd nyomkodjuk le óvatosan úgy, hogy a gyökerek véletlenül se sérüljenek meg. Ne töltsük fel földdel teljesen a cserepet, hagyjunk valamennyi helyet ahhoz, hogy a locsolás közben a víz ne folyjon ki.

Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel?
Szobanövények átültetése: mikor, hogyan és mivel?

Mire figyeljünk az átültetés után?

Az átültetést követően sose adjunk a növénynek tápoldatot, arra tavaszig már semmi szüksége. Mivel télen pihenőre vonulnak, vegetálnak, így nem fognak fejlődni attól, ha tápoldattal dúsítjuk fel őket. A gyökereknek nagy szükségük van azonban 2-3 hétre, hogy újra abba az állapotba kerüljenek, ahol korábban voltak. Ez után új levelekre is számíthatunk egészen addig, amíg el nem jön az ősz. Ennyi az egész. Más dolgunk nincs, mint rendszeresen öntözni, megfelelő környezetet teremteni a számukra.

 



Kertészkedés további témái:



Fotók: Vistacreate, Pixabay