A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) származása, története

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides), ismertebb nevén a „kínai pénzfának” vagy „panama kútfőnek”, egy különleges növény, amelyet sokak szeretete nyert el az egyszerű, de bájos megjelenésével és könnyű gondozásával. Annak ellenére, hogy a növény manapság divatos lakásdíszként szolgál, a pénzlevelű pilea valójában több évtizedes történelemmel rendelkezik.A pilea a kínai Yunnan tartományból származik, ahol a hegyvidéki területeken vadon nő. A helyiek régóta ismerik és termesztik ezt a növényt, de a világ többi részére csak a 20. században került bemutatásra. A történet szerint egy norvég misszionárius, Agnar Espegren, fedezte fel a növényt Kínában 1945-ben.

Espegren először a növényről készített mintát, majd elültette és gondozta Norvégiában. Azután, hogy a pilea elkezdett szaporodni, Espegren elkezdte megosztani a növényt barátaival és családjával. Egy idő után a pilea Európa más részeire is eljutott, és népszerűsége fokozatosan nőtt.

Az első pénzlevelű pilea a 20. század 60-as éveiben került eladásra Svédországban, ahol egyike volt az első növényeknek, amelyeket az IKEA áruházak kínálatába bevontak. Az IKEA hatalmas elterjedtsége és népszerűsége révén a pilea gyorsan elterjedt az egész világon, és sok embernek lett kedvenc házi növénye.

A pénzlevelű pilea jellegzetessége a korong alakú, zöld levelekből álló tömött csomója, amelyek hosszú száron nőnek. Egyesek szerint a levél formája emlékeztet egy kicsit a pénzérmékre, amiért a népszerű nevét is kapta. A növény könnyen szaporítható, mivel oldalsó hajtásokat hoz, amelyeket le lehet választani és új edénybe lehet ültetni.A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) jellemzői

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) egy szép és különleges növény, amelyet gyakran otthonokban és irodákban dísznövényként találunk. A növény híres pénzérmét idéző, kerek és lapos leveleiről, amelyek egy központi száron helyezkednek el.

A pénzlevelű pilea egy évelő növény, amely átlagosan 30-40 centiméter magasra nőhet. A levelek kerek vagy ovális alakúak, mintegy 5-10 centiméter átmérőjűek, és enyhén hullámos szélűek lehetnek. Az általános megjelenése tetszetős, friss zöld színével és a tömött levélcsoportokkal.

A pilea rendszertani besorolása a következőképpen néz ki:

 • Ország: Növények (Plantae)
 • Törzs: Szárazföldi növények (Tracheophyta)
 • Osztály: Kétmagvúak (Magnoliopsida)
 • Rend: Pockok rendje (Rosales)
 • Család: Vadgesztenyefélék (Urticaceae)
 • Nemzetség: Pilea (Pilea)
 • Faj: Pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides)

A pénzlevelű pilea számos előnnyel rendelkezik, ami miatt olyan népszerűvé vált. A növény könnyen gondozható, és a szobai körülmények között is jól érzi magát. Általában közepes fényviszonyokat kedvel, de közvetett napfényben is jól tartható. A talajt tekintve jó vízelvezető képességgel rendelkező, tápdús földet érdemes választani a pénzlevelű pilea számára.

A pénzlevelű pilea nem virágzik gyakran otthoni körülmények között, de amikor virágzik, apró, zöldesfehér virágokat hoz. Ezek a virágok henger alakú fürtökben jelennek meg a növény tetején, és bár kis méretűek, mégis egyedi és dekoratív látványt nyújtanak.

Fontos megjegyezni, hogy a pénzlevelű pilea mérgező lehet kisállatok és néhány embernél, ha lenyelve. Ezért érdemes ügyelni arra, hogy ne kerüljön a növényi részek a kisgyermekek és háziállatok kezébe, és gondoskodni arról, hogy ne legyen hozzáférhető helyeken.

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiA pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) gondozása, igényei

A szobanövények gondozása kulcsfontosságú a sikeres és egészséges növekedésük szempontjából, és a pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) sem kivétel ebből a szabályból. Annak érdekében, hogy a növényed gyönyörűen fejlődjön, néhány alapvető gondozási szempontot érdemes figyelembe venni.

Fényigény: A pénzlevelű pilea közepes fényigényű növény. Jól érzi magát közvetett napfényben vagy a közepesen világos helyeken, de közvetlen napsütésben is elviseli. Ha lehetőséged van rá, helyezd a növényt egy olyan ablak mellé, ahol megkapja a reggeli vagy esti napfényt, de délután nem lesz kitett a közvetlen sugaraknak.

Hőmérséklet igénye: A pilea szobahőmérsékleten, körülbelül 18-24 Celsius fokon érzi magát a legjobban. A hőmérséklet ne essen 12 Celsius fok alá, mert ez károsíthatja a növényt.

Vízigény: A pénzlevelű pilea szereti a mérsékelt vízmennyiséget. Ügyelj arra, hogy a talaj felső rétege kissé kiszáradjon öntözés között, mielőtt ismét vizet adnál neki. Fontos, hogy ne hagyd túláztatni a növényt, mert a túlzott víz nem tesz jót a gyökereknek. Alkalmanként érdemes alaposan megöntözni a pilea-t, majd hagyni, hogy a talaj kiszáradjon, mielőtt újra vízzel látnád el.

Tápoldatozás: A pénzlevelű pilea táplálékot igényel a növekedéshez és a megfelelő tápanyagellátáshoz. Tavasztól őszig ajánlott hetente vagy kéthetente egyszer tápoldatozni. Használhatsz folyékony növényi tápoldatot, amelyet a vízzel öntözés során adagolsz a növénynek. Azonban ügyelj arra, hogy ne használj túl erős tápoldatot, és mindig kövesd az adagolási útmutatót.

A pénzlevelű pilea egy nagyszerű választás, ha egy könnyen gondozható, de dekoratív növényt keresel otthonodba.A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ismertebb fajtái

A pénzlevelű pilea, vagy Pilea peperomioides, elsősorban az ismert kerek, pénzérme-szerű leveleiről ismert. Habár ennek a fajnak nincsenek jelentős természetes változatai, néhány fajtája és a rokon fajok kínálnak némi változatosságot a Pilea nemzetségben. Vizsgáljuk meg néhány jól ismert típusát:

 1. Pilea peperomioides ‘Variegata’: Ez a kultivár varrott leveleiről ismert, amelyek gyakran krémes fehér vagy halvány sárga foltokkal vagy csíkokkal díszítettek, akár a szélén, akár középen. A variegáció még vonzóbbá teszi a már így is elbűvölő pénzlevelű pilea megjelenését.
 2. Pilea peperomioides ‘Moon Valley’: Ez a fajta mélyen bemélyedt vagy textúrált leveleiről ismert, amelyek a Hold felszínére hasonlítanak. Az árkok és bemélyedések egyedi és figyelemfelkeltő megjelenést kölcsönöznek a növénynek, ami megkülönbözteti azt a sima levelű alapfajtól.
 3. Pilea involucrata: Habár ez nem közvetlen változata a Pilea peperomioidesnek, a Pilea involucrata egy rokon faj, amelyet gyakran barátság növényének vagy creeping Charlie-nek neveznek. Kisméretű, kerek levelei ezüstös vagy bronzos mintázattal rendelkeznek. Ennek a fajnak a levelei finomabbak és kevésbé kerek alakúak a pénzlevelű pilea-hoz képest, de hasonló bájjal és gondozási könnyedséggel rendelkezik.

Bár ezek a változatok csekély különbségeket kínálnak, a klasszikus Pilea peperomioides továbbra is a legismertebb és legkedveltebb az elkötelezett rajongók körében. Akár az eredeti változatot, akár egyik kultivárt választod, a pénzlevelű pilea biztosan hozzáad egy zöld színfoltot és karaktert az otthoni térhez.

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiLevelei

A pénzlevelű pilea, vagy Pilea peperomioides, levélzetének megjelenése az, ami kiemeli ezt a bájos növényt. A levelek kerekdedek, laposak és ragyogóan zöldek. A levelek formája pénzérmékre emlékeztet, innen származik a népszerű „kínai pénzfának” vagy „panamai kútfőnek” is nevezett elnevezése.

A levelek hosszú, vékony szárakon helyezkednek el, és sűrű csomókban vagy rózsaszirmokban növekednek. Minden levél átmérője körülbelül 5-10 centiméter, és enyhén hullámos vagy fogazott szélű, ezáltal játékosságot kölcsönözve a megjelenésének.

A pénzlevelű pilea leveleinek egyik vonzereje a különleges textúrájuk. A levelek sima, fényes felszínnel rendelkeznek, ami tükrözi a fényt, és így a növény különböző szögekből is látványos. Amikor a napfény megvilágítja a leveleket, kiemeli élénk zöld színüket, ami izgalmas kontrasztot teremt más növényi levelekkel szemben.

A pénzlevelű pilea levelei fontos szerepet játszanak a növekedésben és az általános esztétikai vonzerőben. Létrehoznak egy bőséges és tömött lombozatot, ami varázslatos kiegészítést nyújt bármely beltéri térnek. Legyen szó az egyedi levelek egyénileg való megcsodálásáról vagy a gyűjteményes csoportosulások látványáról, ezek a jellegzetesen formált levelek garantáltan lenyűgözőek, és természetet csempésznek otthonodba.

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiA pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) átültetése

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) átültetése időnként szükségessé válhat annak érdekében, hogy a növényed egészségesen fejlődjön és továbbra is díszíthesse otthonodat. Átültetéskor néhány fontos lépést kell követned, hogy biztosítsd a sikeres áttelepítést és a növény zavartalan adaptációját.

Itt vannak a pénzlevelű pilea átültetésének lépései:

 1. Megfelelő időpont kiválasztása: Az átültetést általában tavasszal célszerű elvégezni, amikor a növény aktív növekedési időszakban van. Így a gyökerek gyorsabban alkalmazkodnak az új talajhoz.
 2. Új edény kiválasztása: Válassz egy új, nagyobb méretű cserépét, amely elegendő helyet biztosít a gyökerek számára a további növekedéshez. Fontos, hogy az új cserép lyukakkal rendelkezzen az alján a megfelelő vízelvezetés érdekében.
 3. Talaj előkészítése: Használj jó minőségű és jó vízelvezető képességű tápdús talajt a pilea számára. Kaphatsz speciális szobanövényekhez készült virágföldet, vagy keverhetsz össze univerzális talajt kerti homokkal vagy perlittel, hogy fokozd a vízelvezetést.
 4. Átültetési folyamat: Kíméletesen távolítsd el a pilea-t az eredeti cserépből, és finoman rázd le a felesleges talajt a gyökerekről. Helyezd az új cserépbe, majd töltsd fel körülötte a friss talajjal. Ügyelj arra, hogy a gyökerek jól érjenek talajhoz, és ne legyenek levegővel körülvéve.
 5. Öntözés és utógondozás: Az átültetés után alaposan öntözd meg a növényt, hogy a talaj megfelelően megnedvesedjen. Az első pár napban figyeld a növényt, és gondoskodj róla, hogy a talaj nedves, de ne túl nedves legyen. Fokozatosan térj vissza a szokásos öntözési rutinodhoz.Szaporítása

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) szaporítása nagyszerű módja annak, hogy több példányt hozz létre a kedvenc növényedből vagy megoszd azt barátaiddal és családtagjaiddal. A pénzlevelű pilea szaporítása viszonylag könnyű, és többféle módon elvégezhető.

Itt van néhány módszer a pénzlevelű pilea szaporítására:

 1. Oldalhajtások elválasztása: A pénzlevelű pilea termel oldalhajtásokat, amelyek a fő szár oldalán nőnek ki. Ha az oldalhajtások eléggé megnőttek és saját gyökérzetet fejlesztettek, óvatosan válaszd el őket az anyanövénytől. Távolítsd el az oldalhajtásokat a fő szárról, majd ültessd őket friss talajba vagy vízzel teli pohárba, hogy új gyökerek nőjenek ki belőlük.
 2. Vízben gyökereztetés: Egy másik módszer a pénzlevelű pilea szaporítására a vízben gyökereztetés. Vágj le egy egészséges szárat a növényről, majd helyezd egy pohár vízbe úgy, hogy a levelek ne érjenek bele a vízbe. Figyeld a gyökerek kifejlődését, és amikor már elég hosszúak és erősek, ültetheted őket át friss talajba.
 3. Levélhajtások ültetése: Ritkábban, de a pénzlevelű pilea szaporítható levélhajtásokkal is. Vágj le egy egészséges levelet a növényről, és helyezd a talajba úgy, hogy a vágási rész részben benne legyen a földben. Állítsd be a nedvességet és a hőmérsékletet megfelelően, és várj türelemmel, hogy új gyökerek és hajtások alakuljanak ki.

Az új pénzlevelű pilea növények gondozása ugyanazokkal az alapelvekkel történik, mint az anyanövényé. Ügyelj a megfelelő fény-, hőmérséklet- és vízigényekre, és idővel élvezheted a szaporított növények szépségét és báját.A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) szobanövény teleltetése

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) egy trópusi származású növény, így alapvetően nem igényel hideg teleltetést. Általában szobahőmérsékleten jól érzi magát és aktívan növekszik. Azonban néhány tényezőt érdemes figyelembe venni a teleltetés során, hogy biztosítsd a növény egészségét és jólétét.

Itt van néhány tanács a pénzlevelű pilea teleltetéséhez:

 1. Hőmérséklet: A pénzlevelű pilea számára ideális hőmérséklet tartomány a 18-24 Celsius fok. Fontos, hogy elkerüld a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, huzatot és hideg levegőáramlatokat, mivel ezek negatívan befolyásolhatják a növényt.
 2. Világítás: A pénzlevelű pilea továbbra is igényli a megfelelő mennyiségű fényt a teleltetés során. Helyezd a növényt olyan helyre, ahol közepes vagy világos indirekt fény éri. Ha a növény túl sötét helyen van, a levelek elvékonyodhatnak és a növekedés lelassulhat.
 3. Öntözés: A pénzlevelű pilea teleltetésekor a talajt kissé szárazabban kell tartani az aktív növekedési időszakhoz képest. Csökkentsd az öntözések mennyiségét és gyakoriságát, de ügyelj arra, hogy a gyökerek ne száradjanak ki teljesen. Ellenőrizd a talaj nedvességét, és öntözd meg mérsékelten, amikor a talaj felső rétege száraznak érződik.
 4. Pihenési időszak: A pénzlevelű pilea néha kisebb pihenési időszakot igényel. Ebben az időszakban a növekedés lelassulhat, és néhány levél akár el is hullhat. Ne aggódj, ez normális jelenség. Csökkentsd az öntözést és ne műtrágyázd a növényt a pihenési időszak alatt.

A pénzlevelű pilea általában jól alkalmazkodik a szobai körülményekhez, és a téli időszakban is jól fejlődhet. Ha betartod ezeket a teleltetési útmutatókat, a növényed egészségesen és boldogan telelhet, és a következő tavasszal újra virágzó formában lesz.A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) betegségei, kártevői

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) általában egészséges növény, de mint minden zöld növény, ő is érzékeny lehet bizonyos betegségekre és kártevőkre. Fontos, hogy figyeld a növényedet, és ha bármilyen problémát észlelsz, időben lépj fel, hogy megőrizd a növény egészségét. Itt van néhány gyakori betegség és kártevő, amelyek érinthetik a pénzlevelű pileát:

 1. Lisztharmat (Erysiphales): A lisztharmat fehér bevonatot képez a növény levelein, amely idővel barnás-szürke színre változik. A betegség általában alacsony páratartalom és túlzott öntözés eredményeként alakul ki. Ha lisztharmatot észlelsz a pénzlevelű pilea levelein, távolítsd el az érintett részeket és kezeld a növényt fungicid spray-vel.
 2. Pókhálós atka (Tetranychidae): A pókhálós atka apró, pókhálószerű fonálférgek, amelyek levélenként sárgás vagy ezüstös foltokat okoznak. A kártevők szívják a növény nedveit, és gyengítik a növényt. A pókhálós atkák ellen hatékony lehet a permetezés szappanos vízzel vagy rovarirtó szerekkel.
 3. Levéltetvek (Aphididae): A levéltetvek kicsi, lágy testű rovarok, amelyek tömegesen telepedhetnek meg a növényen. A levéltetvek szívják a növény nedveit, és károsíthatják a leveleket. Használhatsz szappanos vízpermetet vagy növényvédő szereket a levéltetvek kezelésére.
 4. Gyökérgombák: A túl nedves talaj és a rossz vízelvezetés a gyökérgombák kialakulását eredményezheti, ami a gyökérrothadáshoz vezethet. Ha a pénzlevelű pilea gyökerei rothadtak vagy feketeek, sürgősen át kell ültetni friss, jól szellőző talajba, és mérsékelt öntözést kell alkalmazni.

Amennyiben problémát észlelsz a pénzlevelű pilea esetében, érdemes időben cselekedned, hogy megelőzd a terjedést és megőrizd a növény egészségét.Érdekességek róla

A pénzlevelű pilea (Pilea peperomioides) nemcsak szépségével és könnyű gondozhatóságával hódítja meg a kertészetek és a növénykedvelők szívét, de számos érdekességgel is rendelkezik. Nézzünk meg néhány izgalmas történetet és érdekességet a nagyvilágból a pénzlevelű pileával kapcsolatban!

 1. A kínai pénzfa rejtélye: A pénzlevelű pilea hosszú ideig nagy rejtély volt a növénykutatók számára. A növény eredeti hazája Kína, de évtizedekig titokzatosan megőrizték a termesztési módszereiket, és csak ritkán volt elérhető a kereskedelmi piacokon. A 20. század közepén egy norvég misszionárius hozta be a növényt Kínából, és ezzel elkezdődött a világszerte elterjedése.
 2. Barátság növénye: A pénzlevelű pilea sok helyen ismert és népszerű a „barátság növénye” névvel. Ezt a nevet azzal a hiedelemmel kapcsolják össze, hogy ha ajándékba kapod ezt a növényt valakitől, akkor szerencsét hoz és erősíti a barátságot. Emiatt gyakran adnak pénzlevelű pileát ajándékba, különösen a barátok között.
 3. A körút a világ körül: A pénzlevelű pilea népszerűsége az elmúlt években világszerte rohamosan nőtt. Az internet és a közösségi média segítségével a növény rajongói megosztják tapasztalataikat és képeiket a pileájukról, ami inspiráló és népszerűsítő hatással van másokra. A pénzlevelű pilea így kis körútra indult a világ körül, meghódítva számos országot és otthoni kertet.
 4. A DIY szaporítás közössége: A pénzlevelű pilea szaporítása egyre népszerűbb tevékenység a kertészetek és növényhobbisták között. Az emberek örömmel osztják meg egymással a szaporítási tippeket, technikákat és sikertörténeteket. A pénzlevelű pilea szaporításával kapcsolatos közösségek alakultak ki, ahol az emberek lelkesen osztják meg tapasztalataikat, és még cserélhetnek is növényből.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

A pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.