A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

 

A dohánygyökér (Lewisia) származása, története

A dohánygyökér (Lewisia) egy évelő növény, amely a montán régiókban, például az Amerikai Egyesült Államok Nyugati-partvidékén honos. A növényt az amerikai felfedező és növénygyűjtő, Meriwether Lewis fedezte fel a híres Lewis és Clark expedíció során az 1800-as évek elején.

A dohánygyökér az északi és déli Kolumbiai-hegységben, valamint a Sziklás-hegységben őshonos. A növények nagyon változatosak lehetnek, különböző fajták és változatok léteznek, amelyek különböző területeken fordulnak elő.Az elnevezését Meriwether Lewisről kapta, aki a növények gyűjtése során találkozott vele. Lewis rendkívül lelkes volt a növény iránt, és a gyűjtőútja során többek között a Pacifikus-part mentén és a Bitterroot-hegységben is találkozott vele. A növény gyönyörű virágokkal rendelkezik, amelyek széles spektrumban változhatnak a színekben, például fehértől a rózsaszínig és a narancssárgáig.

Azóta a dohánygyökér egy népszerű dísznövény lett a kertészek körében, akik értékelik a virágok szépségét és a növény sziklás területeken való termesztésének képességét. Számos fajtája és hibridje létezik, amelyek közül néhány rendkívül ritka és keresett.

A dohánygyökér egyike azoknak a növényeknek, amelyek a hegyvidéki régiók kihívásokkal teli környezetében képesek túlélni és virágozni. A természetes élőhelyeken az évelő növények felfedezése és csodálata továbbra is izgalmas kaland azok számára, akik szeretnék megismerni és megbecsülni ezt a különleges növényfajt.A dohánygyökér (Lewisia) jellemzői

A dohánygyökér (Lewisia) egy kis méretű évelő növény, amely a montán régiókban honos. Általában alacsony termetű, sziklás talajokon élő faj, de a virágzó száraik magasabbra nőhetnek.

A dohánygyökér levélzete húros vagy húsos, többnyire rövid, rozettaformában nő. A levelek gyakran zsíros bevonattal rendelkeznek, hogy megvédjék a növényt a szárazságtól és az extrém körülményektől. Az egyes fajok levelei lehetnek zöld, szürkészöld vagy vöröses színűek.

A virágzás idején a dohánygyökér hosszú szárakon hozza létre színpompás virágait. A virágok általában kicsik, átmérőjük 1-3 cm között változhat, de a színek változatosak lehetnek. A virágok színe fehértől a rózsaszínig, a narancssárgáig és a pirosig terjedhet. A virágok szirmai általában vékonyak és intenzíven színezettek. A virágzási időszak általában a kora tavasztól a nyár elejéig tart.

A dohánygyökér rendszertani besorolása a következőképpen néz ki:

Ország: Növények (Plantae) Részleg: Virágos növények (Magnoliophyta) Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida) Rend: Zsázsvirágúak (Caryophyllales) Család: Portulakfélék (Portulacaceae) Nemzetség: Dohánygyökér (Lewisia)

A dohánygyökér néhány faja rendkívül ritka és veszélyeztetett lehet, különösen a természetes élőhelyeken történő túlzott gyűjtés miatt. A kertészek azonban nemesített változatait és hibrideit is termesztik a dekoratív virágok miatt, és ezáltal hozzájárulnak a faj megőrzéséhez és népszerűsítéséhez.

A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiA dohánygyökér (Lewisia) gondozása, igényei

A dohánygyökér (Lewisia) gondozása viszonylag egyszerű, de néhány specifikus igényre is oda kell figyelni. Az alábbiakban összefoglalom a dohánygyökér gondozásával kapcsolatos fontos információkat:

 1. Fényigény: A dohánygyökér szereti a napos vagy részben napos helyeket. Jól teljesít olyan területeken, ahol intenzív napfény éri, de elviseli a félárnyékot is.
 2. Hőmérséklet igénye: A dohánygyökér preferálja a hűvösebb környezetet. Jól bírja az alacsonyabb hőmérsékletet és a hidegebb évszakokat. Általában 10-25 Celsius-fok közötti hőmérsékleten fejlődik jól.
 3. Vízigény: A dohánygyökérnek mérsékelt vízigénye van. Fontos, hogy a talaj ne legyen túl nedves vagy túl száraz. A növényt rendszeresen kell öntözni, különösen a szárazabb időszakokban, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a gyökeret.
 4. Talaj és tápanyagigény: A dohánygyökér előnyben részesíti a jó vízelvezetésű, laza, köves talajt. A sziklás talaj vagy a homokos talaj ideális számára. Tápanyagban gazdag talajra nincs szüksége, de évente egyszer, a növekedési időszak kezdetén érdemes egy könnyű, általános célú műtrágyát adni.
 5. Téliesítés: Ha hideg téli időszakban él a dohánygyökér termesztési területeden, fontos megfelelő téliesítést biztosítani számára. Az érzékenyebb fajták esetében takarjuk be őket szalmával vagy lefedő anyaggal, hogy védelmet nyújtsunk a hideg és a fagy ellen.

Fontos megjegyezni, hogy a dohánygyökér fajok között lehetnek kisebb eltérések az igényekben, ezért mindig érdemes utánajárni a konkrét fajtával kapcsolatos információknak és gondozási útmutatónak.A dohánygyökér (Lewisia) ismertebb fajtái

A dohánygyökér (Lewisia) számos fajtája és változata létezik. Az alábbiakban néhány ismertebb dohánygyökér fajtát mutatok be:

 1. Lewisia cotyledon: Ez az egyik legelterjedtebb és legismertebb dohánygyökér fajta. Virágai általában rózsaszín, piros vagy narancssárga színűek, és a sziklás területeken gyakran különleges megjelenést kölcsönöznek a kertnek.
 2. Lewisia rediviva: Ez a fajta északi és déli Kolumbiai-hegységben honos, és a gyökerei hosszú ideig képesek megőrizni a vízben oldott tápanyagokat. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek lehetnek.
 3. Lewisia tweedyi: Ez a fajta az Amerikai Egyesült Államok Nyugati-partvidékén honos. Virágai sárga színűek, és sziklás, homokos talajon élvezik a jó vízelvezetést.
 4. Lewisia brachycalyx: Ez a fajta a Sziklás-hegységben található, és rendkívül ritka. Virágai sárgák és narancssárgák, és gyakran előfordulnak sziklás területeken vagy törpefákon.
 5. Lewisia triphylla: Ez a fajta Japánban őshonos, és a virágai aprók és fehérek vagy rózsaszínűek lehetnek. Jellemzően lomblevelű erdőkben található.

Ezek csak néhány példa a dohánygyökér különböző fajtáira. A nemesítők és kertészek folyamatosan új változatokat hoznak létre, így az idővel további izgalmas fajták is megjelenhetnek a piacon.Virágja

A dohánygyökér (Lewisia) virágai rendkívül szépek és változatosak lehetnek. A virágok általában kicsik, átmérőjük 1-3 cm között mozog, de az egyes fajok és fajták virágai változatos formákban és színekben jelennek meg. Néhány jellemző a dohánygyökér virágára vonatkozóan:

 1. Szín: A virágok színe sokféle lehet, és változhat fehértől rózsaszínig, narancssárgáig és pirosig. Egyes fajtákban akár több szín is megjelenhet egyetlen virágban vagy virágzó száron.
 2. Szerkezet: A virágok szirmai általában vékonyak és ovális vagy lándzsaszerű alakúak. A szirmok gyakran hullámosak vagy bordázottak lehetnek, ami tovább növeli a virágok dekoratív megjelenését.
 3. Csokros vagy szórt elrendezés: A virágok lehetnek csoportosan, csokrosan elrendezve egy száron, vagy szórtan elhelyezkedhetnek a növény szára mentén.
 4. Virágzási idő: A dohánygyökér virágzása általában a kora tavasztól a nyár elejéig tart, bár ennek az időzítésnek is lehetnek kisebb eltérései a fajtáktól függően.

A dohánygyökér virágai hozzájárulnak a növény dekoratív vonzerejéhez, és színpompás látványt nyújtanak a kertben vagy az ablakpárkányon. A változatos színek és a virágok finom szerkezete különlegessé teszik a dohánygyökért a dísznövények között.

A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiLevelei

A dohánygyökér (Lewisia) levelei változatosak lehetnek, és fontos szerepet játszanak a növény megjelenésében. Az alábbiakban ismertetem a dohánygyökér leveleinek jellemzőit:

 1. Forma: A levelek általában húros vagy húsos szerkezetűek. Sok fajnál a levelek rövid, sűrű rozettaformát alkotnak a növény alapján. A levelek különböző fajoknál és fajtáknál változatos formákat ölthetnek, például lineáris, lándzsaszerű, ovális vagy kerekded lehetnek.
 2. Szín: A dohánygyökér leveleinek színe változhat zöldtől szürkészöldig, néhány esetben vöröses színűek is lehetnek. A szürkészöld levelek gyakran zsíros bevonattal rendelkeznek, amely megvédi a növényt a vízvesztéstől és az extrém körülményektől.
 3. Elrendezés: A levelek általában sűrűn elhelyezkednek a növény alján, amelyekből kifejlődik a virágzó szár. A levelek többnyire kompakt módon helyezkednek el, ami lehetővé teszi a növénynek, hogy a sziklás vagy köves talajokon megőrizze az nedvességet és a tápanyagokat.

A dohánygyökér levelei hozzájárulnak a növény jellegzetes megjelenéséhez, és szerepet játszanak a vízvesztés csökkentésében és a túlélésben száraz körülmények között. A levelek formája és színe, valamint a rozetta elrendezése további érdekességet kölcsönöz a dohánygyökérnek, amikor megfigyeljük és gondozzuk ezt a szép növényt.A dohánygyökér (Lewisia) átültetése

A dohánygyökér (Lewisia) átültetése a következő lépések szerint végezhető el:

 1. Időzítés: A dohánygyökér átültetése általában a tavaszi időszakban történik, amikor a talaj már felmelegedett, és az új helyen a növények könnyebben gyökeret ereszthetnek.
 2. Új hely kiválasztása: Válasszunk olyan helyet a kertben, amely napos vagy részben napos, és megfelelő talajjal rendelkezik. A dohánygyökér szereti a jó vízelvezetést, ezért ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves vagy pangó vízben álló.
 3. Átültetés előkészítése: Ássunk egy gödröt az új helyen, amely legalább a gyökérzet méretének kétszerese, hogy elegendő hely legyen a növény kibontakozásához. Vegyük ki óvatosan a dohánygyökért a jelenlegi helyéről, ügyelve arra, hogy megőrizzük a gyökereket és a talajt a gyökerek körül.
 4. Átültetés: Helyezzük át a dohánygyökért a gödörbe, ügyelve arra, hogy a növény megfelelő mélységben legyen a talajban. A gyökereket könnyedén terítsük ki a gödörben, majd töltjük fel a környező talajjal. Ügyeljünk arra, hogy a növény stabilan álljon, és ne essen össze.
 5. Öntözés: Öntözzük meg alaposan a dohánygyökeret az átültetés után, hogy segítsük a gyökerek beágyazódását az új talajba. Ezután rendszeresen öntözzük a növényt, különösen az első hetekben, hogy biztosítsuk a megfelelő nedvességet és segítsük a gyökerek meggyökeresedését.

Fontos, hogy óvatosan és gondosan végezzük az átültetést, hogy minimalizáljuk a stresszt és megtartsuk a dohánygyökér egészségét. A megfelelő időzítés, hely és gondozás segít abban, hogy a dohánygyökér sikeresen átültethető legyen, és folytathassa növekedését az új környezetben.

A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiSzaporítása

A dohánygyökér (Lewisia) szaporítása többféleképpen lehetséges. Az alábbiakban ismertetem a dohánygyökér szaporításának néhány módszerét:

 1. Magvetés: A dohánygyökér szaporításának egyik módja a magvetés. A megfelelő időzítés fontos, és általában a tavaszi időszakban végezhető el. A friss magokat nedves talajba helyezzük, és ügyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki. A magok általában 2-4 hét alatt kikelnek, és a kicsi csírákat tovább nevelhetjük.
 2. Tőosztás: A dohánygyökér szaporításának egy másik módja a tőosztás. Ehhez ássunk ki óvatosan egy jókora tövet a már meglévő növényből, majd oszlassuk szét a tövet új helyekre. Ügyeljünk arra, hogy minden új tövet megfelelő távolságra ültessünk egymástól, hogy biztosítsuk a növények számára a megfelelő növekedési teret.
 3. Hajtásról szaporítás: A dohánygyökér néhány fajtája és változata hajtásról is szaporítható. Ehhez vágjunk le egy egészséges hajtást a növényről, és helyezzük nedves tőzegbe vagy homokba. A hajtásnak gyökereket kell képeznie, és amikor az új gyökerek megjelennek, átültethetjük azokat külön edényekbe vagy a kertbe.
 4. Levélhajtások: Néhány dohánygyökér fajta levélhajtásokon keresztül is szaporítható. Ehhez vegyünk egy egészséges levelet a növényről, és helyezzük nedves tőzegbe vagy homokba. A levélnek új gyökereket kell képeznie, és amikor ez megtörténik, átültethetjük azokat külön edényekbe vagy a kertbe.

Fontos, hogy a szaporítási módszereket tiszta és fertőtlenített eszközökkel végezzük, és ügyeljünk a megfelelő gondozásra, például megfelelő vízellátásra és megfelelő fényviszonyokra. A dohánygyökér szaporítása lehetővé teszi, hogy új növényeket neveljünk, és megtartsuk a faj változatosságát a kertünkben.A dohánygyökér (Lewisia) szobanövény teleltetése

A dohánygyökér (Lewisia) eredetileg hegyvidéki növény, és általában a szabadban, kültéren fejlődik. Azonban néhány fajtáját és változatát lehet szobanövényként is tartani. Az alábbiakban ismertetem a dohánygyökér szobanövény teleltetésének néhány fontos lépését:

 1. Világítás: A dohánygyökérnek fontos a napfény, ezért teleltetéskor biztosítsunk neki lehetőleg napos helyet a lakásban. Helyezzük a növényt olyan ablak közelébe, ahol sok természetes fény érheti.
 2. Hőmérséklet: A dohánygyökér szereti a hűvösebb környezetet, ezért a teleltetés során ügyeljünk rá, hogy a növényt olyan helyre tegyük, ahol a hőmérséklet nem emelkedik túl magasra. Ideális esetben a dohánygyökér számára a 10-15 Celsius-fok közötti hőmérséklet a legmegfelelőbb.
 3. Öntözés: A dohánygyökér télen alacsonyabb vízigénnyel rendelkezik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl. Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntözzük meg mérsékelten, amikor a talaj kiszáradni kezd. Ne hagyjuk, hogy a növény túl nedves környezetben legyen, mivel ez a gyökerek rothadásához vezethet.
 4. Pihenési idő: A dohánygyökér télen általában nyugalmi állapotba kerül, és visszahúzza a leveleit. Ez normális jelenség, és ne aggódjunk, ha a növény látszólag elszárad vagy pihenő állapotba kerül.
 5. Előkészítés tavaszra: A teleltetés időszaka után, amikor közeleg a tavasz, fokozatosan kezdjük újra öntözni a növényt, és hozzuk vissza normális fényviszonyok közé. Ezt követően a dohánygyökér elkezdi újra kifejleszteni a leveleket és aktív növekedésbe kezd.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden dohánygyökér fajta alkalmas szobanövényként történő teleltetésre.A dohánygyökér (Lewisia) betegségei, kártevői

A dohánygyökér (Lewisia) néhány betegséggel és kártevővel szembesülhet. Az alábbiakban felsorolok néhány gyakori problémát, amelyek befolyásolhatják a dohánygyökér egészségét:

Betegségek:

 1. Gombás fertőzések: A dohánygyökér hajlamos lehet különböző gombafertőzésekre, például penészre vagy rozsdára. Ez a nedves környezetben, túlzott víz vagy levegő páratartalom mellett alakulhat ki. A gombás fertőzések a leveleken és a szárakon barna foltokat, penészes bevonatot vagy elszíneződést okozhatnak.
 2. Levélfoltosság: A dohánygyökér levélbetegségben, például levélfoltosságban is szenvedhet. Ez a betegség a leveleken megjelenő elszíneződések, sárgulás vagy barnulás formájában jelentkezik. A betegséget általában gombák vagy baktériumok okozzák.

Kártevők:

 1. Levéltetvek: A dohánygyökér táplálékául szolgálhatnak a levéltetvek, amelyek a leveleket és a hajtásokat támadják meg. A levéltetvek általában a növény nedvességtartalmát szívják fel, és foltokat, deformált leveleket vagy ragadós anyagot hagynak maguk után.
 2. Fehérlepke: A fehérlepke hernyói rágásokat okozhatnak a dohánygyökér levelein. Ez a kártevő komoly károkat okozhat a növény egészében, különösen, ha nagy számban jelennek meg.
 3. Csiga: A csigák a dohánygyökér leveleit és hajtásait támadhatják meg, és jellegzetes, rágható nyomokat hagyhatnak maguk után.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a dohánygyökért betegségek és kártevők jelenlétére. Amennyiben problémát észlelünk, megfelelő intézkedéseket kell tennünk, például gombaölő szerek vagy rovarirtók használatával, vagy az érintett részek eltávolításával. Fontos az is, hogy megelőző intézkedéseket hozzunk, például biztosítsuk a megfelelő vízellátást, ne tartassunk túl nedves környezetet, és tartsuk távol a növényt más betegségektől és kártevőktől.Érdekességek róla

A dohánygyökér (Lewisia) néhány érdekessége és rövid történet a nagyvilágból:

 1. Nevének eredete: A dohánygyökér elnevezését Meriwether Lewisről kapta, aki az amerikai Lewis és Clark expedíció során fedezte fel és gyűjtötte be a növényt. A növénytípus később a nevét a felfedező tiszteletére kapta.
 2. Lélegző növény: A dohánygyökér egy olyan növény, amelynek szokatlan légzési képessége van. A levelei általában elszívják az oxigént éjjel, majd a napfény hatására a nap folyamán visszaadják azt. Ez egy különleges alkadaptáció, amely segít a növénynek túlélni a száraz körülményeket.
 3. Dísznövényként elterjedt: A dohánygyökér népszerű dísznövény lett a kertészek körében. A szép virágai és a sziklás talajon való jól prosperálása miatt sok kertben és kerti projektekben használják dekoratív elemként.
 4. Ritka és veszélyeztetett fajok: Néhány dohánygyökér fajta, különösen az őshonos élőhelyeken, veszélyeztetett lehet. Az élőhelyeik pusztulása, a túlzott gyűjtés és a fajra gyakorolt ​​emberi hatások miatt néhány fajtát fenyeget a kihalás veszélye. Ezért fontos az őshonos fajok védelme és megőrzése.
 5. Túlélés extrém körülmények között: A dohánygyökér képes túlélni és virágozni szélsőséges körülmények között is, például sziklás területeken és magas hegyvidékeken. Ennek köszönhetően képes alkalmazkodni a szárazsághoz, a hideghez és más kemény életfeltételekhez.

Ezek csak néhány érdekesség és történet a dohánygyökérről, amely bemutatja a növény különlegességét és jelentőségét a növényvilágban.

 VIRÁG KATEGÓRIÁKFotók: Vistacreate, Pixabay

A dohánygyökér (Lewisia) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.