A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) származása, története

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) Dél-Afrika száraz, napos vidékein őshonos, ahol sziklás hegyoldalakon és síkságokon fordul elő. Két fő elterjedési területe van: az egyik a Nyugati-Fokföld tartományban, a Namaqualand régióban, a másik pedig a Keleti-Fokföld tartományban, az Algoa-öböl környékén.

A tigrisszáj valószínűleg ősi eredetű, és már a jégkorszak óta létezik a mai Dél-Afrika területén. Hosszú időn át alkalmazkodott a szárazsághoz és a zord körülményekhez, és kifejlesztett néhány figyelemre méltó tulajdonságot a túléléshez. Vastag, húsos levelei víztartalékot tárolnak, míg a szőrös felületük segít megőrizni a nedvességet. Levelei a nap felé fordulnak, hogy maximalizálják a napfényfelvételt, és a növény gyökerei mélyre nyúlnak a talajba a víz után kutatva.

A tigrisszájat évszázadok óta használják a helyi lakosság. A friss leveleket rágcsálják vagy főzik, és gyógyászati célokra is alkalmazzák. A növény nedvét bőrgyógyászati ​​problémákra és emésztési zavarokra használják.

A tigrisszáj a 18. században vált népszerűvé Európában, amikor dísznövényként bevezették. Azóta kedvelt választássá vált a szukkulens növényeket kedvelők körében, egyedülálló megjelenése és viszonylag igénytelen gondozása miatt.

A tigrisszáj történetének fontosabb eseményei:

 • Jégkorszak: A tigrisszáj valószínűleg a jégkorszak óta létezik a mai Dél-Afrika területén.
 • Ősi használat: A helyi lakosság évszázadok óta használja a tigrisszájat élelmiszerként és gyógynövényként.
 • 18. század: A tigrisszájat bevezették Európába dísznövényként.
 • Jelenleg: A tigrisszáj népszerű szukkulens növény, egyedülálló megjelenése és viszonylag igénytelen gondozása miatt.

A tigrisszáj egy lenyűgöző növény, gazdag történelemmel és sokféle felhasználással. Ez egy kemény és alkalmazkodó faj, amely az idő múlásával is fennmaradt a zord körülmények között. Ha egyedülálló és érdekes szukkulenst keres otthonába, a tigrisszáj tökéletes választás lehet.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása
A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) jellemzői

Rövid leírás és bemutatás:

A tigrisszáj egy különleges megjelenésű szukkulens növény, Dél-Afrika száraz vidékeiről származik. Vastag, húsos levelei jellegzetes, fehér foltokkal tarkítottak, amik tigriscsíkokra emlékeztetnek, innen ered a neve is. A levelek spirális elrendeződésben helyezkednek el, rozettát formálva. A növény virágai sárgák vagy narancssárgák, nyáron nyílnak.

Méret:

A tigrisszáj általában 15-30 cm magasra és 30 cm szélesre nő. Egyes fajták kisebbek, míg mások akár 60 cm átmérőjű rozettákat is képesek növeszteni.

Virág:

A tigrisszáj virágai nyáron nyílnak, hosszú, vékony száron jelennek meg. A virágok magányosak vagy fürtökben helyezkednek el, és lehetnek sárgák, narancssárgák vagy pirosak. A virágok porzói feltűnően nagyok és élénk színűek, vonzzák a beporzókat.

Rendszertani besorolás:

A tigrisszáj a kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozik. A nemzetségben körülbelül 90 faj található, a tigrisszáj a legismertebb és legkedveltebb fajta.

Egyéb jellemzők:

 • A tigrisszáj nagyon strapabíró növény, kevés gondozást igényel.
 • Jól tűri a szárazságot, de a túlöntözést nem.
 • Szükséges számára a világos, napos hely, de a tűző napot nem kedveli.
 • Ideális szobanövényként, teraszra vagy balkonra is kiültethető.
A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása
A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, igényei

Fényigény:

A tigrisszájnak világos, napos helyre van szüksége a fejlődéshez. Jól tűri a tűző napot is, de a nyári hónapokban érdemes árnyékosabb helyre tenni, hogy elkerüljük a levelek leégését. A növény nem kedveli a sötét helyeket, a fényhiánytól a levelek elnyúlhatnak, és a növény elveszítheti élénk színét.

Hőmérséklet igény:

A tigrisszáj ideális hőmérséklete 18-24 °C. A növényt nem kedveli a hideget, ezért télen ne tegyük 10 °C alá a hőmérsékletet. A nyári forróságot jól bírja, de a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokat nem kedveli.

Vízigény:

A tigrisszáj szárazságtűrő növény, ezért fontos, hogy ne öntözzük túl sokat. Csak akkor öntözzük a növényt, amikor a talaj teljesen kiszáradt. Télen még ritkábban kell öntözni, havonta egyszer is elegendő lehet. A túlöntözés a növény gyökérrothadásához vezethet, ami végzetes is lehet.

Tápoldatozás:

A tigrisszájnak nem kell sok tápanyag. Tavasszal és nyáron kéthetente egyszer trágyázhatjuk hígított kaktusztrágyával. A téli hónapokban nem szükséges trágyázni.

Páratartalom:

A tigrisszáj nem igényel magas páratartalmat. A szoba átlagos páratartalma tökéletesen megfelel számára. A páratartalom növelése nem szükséges, sőt, a növény hajlamos lehet a gombás fertőzésekre, ha túl párás a környezete.

Összefoglalva:

 • Fényigény: Világos, napos hely
 • Hőmérséklet igény: 18-24 °C
 • Vízigény: Csak akkor öntözzük, ha a talaj kiszáradt
 • Tápoldatozás: Tavasszal és nyáron kéthetente hígított kaktusztrágyával
 • Páratartalom: Szoba átlagos páratartalma

A tigrisszáj egy gyönyörű és könnyen gondozható szobanövény, amely kis odafigyeléssel sok éven át gyönyörködhetünk benne. Ha betartjuk a fenti gondozási tanácsokat, a növényünk biztosan egészséges és virágzó lesz.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása
A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása

Virágja jellemzői

A tigrisszáj virágai meglehetősen jellegzetesek és látványosak. Íme a legfontosabb tulajdonságaik:

 • Szín: Leggyakrabban sárgák, de lehetnek narancssárgák, sőt ritkábban rózsaszínes árnyalatúak is.
 • Forma: A virágok általában margaréta-szerűek, hosszú, vékony szirmokkal, amelyek egy központi korongból sugároznak ki.
 • Méret: A virágok átmérője általában 3-5 cm.
 • Virágzási idő: A tigrisszáj virágzása általában nyárra esik, de előfordulhat, hogy késő tavasszal már megjelennek a virágok.
 • Illat: A tigrisszáj virágai jellemzően enyhén illatosak, de ez nem egy feltűnő tulajdonságuk.
 • Porzók: A virágok porzói rendkívül feltűnőek. Általában a szirmok élénk színéhez illő árnyalatúak (például sárga virág esetén sárga porzók). Nagyok és kiemelkedők, vonzzák a beporzó rovarokat.

Érdekesség: A tigrisszáj virágai zárhatnak és nyílhatnak, reagálva a fényviszonyokra, illetve a napszakra. Általában nappal nyílnak, majd este záródnak.

A tigrisszáj virágzása látványos esemény lehet, és igazán feldobja a növény egyébként is egyedi megjelenését.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása
A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) leveleinek jellemzői

A tigrisszáj levelei a növény legmeghatározóbb jegyei közé tartoznak. Vastagok, húsosak és jellegzetes, fehér foltokkal tarkítottak, amik tigriscsíkokra emlékeztetnek, innen ered a növény neve is. A levelek spirális elrendeződésben helyezkednek el, rozettát formálva.

A tigrisszáj leveleinek főbb jellemzői:

Forma: A levelek általában oválisak vagy lándzsás alakúak, hegyes csúccsal. Méret: A levelek mérete a fajtától függően változhat, de általában 3-5 cm hosszúak és 1-2 cm szélesek. Szín: A levelek alap színe sötétzöld, de a rajtuk lévő fehér foltok miatt világosabbnak tűnnek. A foltok mérete és elrendezése fajtánként változhat. Felület: A levelek felülete sima és fényes. Húsosodás: A levelek vastagok és húsosak, ami segít a növénynek a víz tárolásában a szárazság idején. Tövisek: Egyes fajták levelein apró tövisek is lehetnek.

Funkciók:

A tigrisszáj levelei nemcsak esztétikusak, de fontos funkciókat is ellátnak:

 • Fotoszintézis: A levelekben található klorofill a fotoszintézishez szükséges fényt nyeli el, így a növény energiát tud termelni.
 • Víz tárolása: A vastag, húsos levelek vízraktárai a növénynek, ami segít neki a szárazság idején is túlélni.
 • Védelem: A levelek felülete sima és fényes, ami segít megakadályozni a vízveszteséget. A tövisek pedig védelmet nyújtanak a növényevő állatok ellen.

A tigrisszáj levelei lenyűgözőek és egyediek, hozzájárulnak a növény különleges megjelenéséhez.

Érdekesség: A tigrisszáj levelei ehetőek. Nyersen vagy főzve is fogyaszthatók, de ízük savanykás. A levelekből gyógyteát is lehet készíteni.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása
A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gondozása, ültetése, szaporítása

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) átültetése

A tigrisszáj lassú növekedésű növény, ezért nem kell túl gyakran átültetni. Általában elég 2-3 évente átültetni a növényt, de ha a következő jelenségek valamelyikét tapasztaljuk, akkor érdemes előbb lecserélni a cserepet:

 • A növény kinőtte a cserepét, a gyökerei már alul kilógnak.
 • A talaj minősége erősen leromlott, túl tömörödött.
 • A növényen betegség vagy kártevő jelei mutatkoznak.

Az átültetés lépései:

 1. Cserépválasztás: Válasszunk egy olyan cserepet, amely csak egy kicsit nagyobb, mint a régi cserép. A tömör gyökérzet kedvelője, túl nagy kaspóba helyezve inkább növeszti a gyökereit ahelyett, hogy virágozna. A cserépnek feltétlenül kell vízelvezető nyílása legyen.

 2. A növény kiemelése: Óvatosan emeljük ki a tigrisszájat a régi cserépből. Ha a növény nehezen jön ki, kocogtassuk meg a cserép oldalát, hogy lazítsuk a talajt.

 3. A gyökerek vizsgálata: A kiemelt növényről finoman távolítsuk el a régi talajt, és vizsgáljuk meg a gyökereket. Ha van bármilyen sérült, beteg gyökérrész, azt vágjuk le steril metszőollóval.

 4. Talajkeverék: A tigrisszáj jó vízelvezető talajt igényel. Használhatunk kaktuszkeveréket, vagy saját magunk is összekeverhetjük a talajt homokból, perlitből és komposztból.

 5. A növény ültetése: Tegyünk egy kis friss talajt az új cserép aljára. Helyezzük bele a tigrisszájat, és töltsük fel a cserepet az új talajjal. Ügyeljünk arra, hogy a növény ugyanakkora mélységben legyen, mint a régi cserépben.

 6. Öntözés: Alaposan öntözzük meg a növényt. A következő napokban figyeljük a növényt, és csak akkor öntözzük, ha a talaj teljesen kiszáradt.

A legjobb időszak az átültetésre: A tigrisszájat a növekedési időszakban, tavasszal vagy nyáron érdemes átültetni.

Tippek:

 • Az átültetés előtt néhány nappal ne öntözzük a növényt, így a talaj könnyebben eltávolítható a gyökerekről.
 • Várjunk 2-3 napot az átültetés utáni első öntözéssel. Ez időt ad a gyökereknek a regenerálódásra, csökkentve a gyökérrothadás kialakulásának kockázatát.
 • Átültetés után helyezzük a növényt hűvös, árnyékos helyre. Fokozatosan szoktassuk vissza a növény a szokásos fényviszonyokhoz.

Az átültetés stresszes lehet a növény számára, ezért az eljárás során legyünk óvatosak, és minimalizáljuk a lehető legtöbb sokkot.

Szaporítása

A tigrisszáj szaporítására többféle módszer is létezik. Ezek viszonylag könnyen kivitelezhetőek, így kezdő kertészek is nyugodtan belevághatnak. Íme a leggyakoribb módszerek:

1. Szaporítás sarjakkal (oldalhajtásokkal):

 • Ez a legkönnyebb és leggyakoribb módja a tigrisszáj szaporításának. A növény idővel oldalsó hajtásokat nevel, melyeket sarjaknak nevezünk.
 • Válasszunk egy egészséges, jó méretű sarjat. Éles késsel vagy steril ollóval válasszuk le az anyanövényről.
 • Hagyjuk a levágott sarjat száradni néhány napig, hogy a vágás be tudjon gyógyulni.
 • Ültessük a sarjat egy kis cserépbe, amelyet jó vízelvezető talajjal töltöttünk fel (pl. kaktuszföld).
 • Alaposan öntözzük meg, majd tartsuk világos, de nem tűző napos helyen. Óvatosan öntözzük, csak akkor, ha a talaj teljesen kiszáradt.

2. Szaporítás levéldugványozással:

 • Válasszunk egy egészséges, kifejlett levelet az anyanövényről. Óvatosan csavarjuk le a levél tövénél az anyanövényről.
 • Hagyjuk a levelet száradni néhány napig, amíg a sebhely be nem gyógyul.
 • Fektessük a levelet a tetejére jó vízelvezető talajra.
 • Nedvesítsük be a talajt és tartsuk világos, napos helyen. Óvatosan öntözzük, csak akkor, ha a talaj teljesen kiszáradt.
 • Néhány hét múlva gyökerek és új növényke fog kialakulni a levél tövéből.

3. Szaporítás magokkal:

 • A tigrisszáj magról is szaporítható. A magokat ősszel vagy tavasszal vessük el, jó vízelvezető talajba.
 • Tartsuk a palántátartót meleg, világos helyen, lehetőleg szobahőmérsékleten.
 • Tartsuk nedvesen a talajt, de ne öntözzük túl.
 • A magok néhány hét alatt kicsíráznak. Amikor a palánták elég nagyok, külön cserepekbe ültethetjük őket.

Általános tippek:

 • A tigrisszáj legideálisabb időszaka a szaporításhoz tavasszal vagy nyáron van.
 • Használjunk jó vízelvezetésű talajt, például kaktuszföldet.
 • Óvatosan öntözzük. A túlöntözés a leggyakoribb ok, amiért a dugványok nem gyökeresednek meg.
 • Legyünk türelmesek. Az új gyökerek kialakulása hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat.

A tigrisszáj dugványok és sarjak gyorsan gyökeret eresztenek és önálló növénnyé válnak, hogy bővítsük tigrisszáj gyűjteményünket vagy megajándékozhassuk kertészkedő barátainkat.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) szobanövény teleltetése

A tigrisszáj teleltetésének célja, hogy a növény megkapja a szükséges pihenőidőt a következő évi növekedéshez és virágzáshoz. A téli hónapokban a növény kevesebb fényt és hőt igényel, mint a nyári hónapokban. Ha nem biztosítjuk a megfelelő teleltetési körülményeket, a növény elnyúlhat, gyenge lehet, és nem virágzik.

A tigrisszáj teleltetése során a következőket kell figyelembe venni:

Fény:

 • A növényt tegyük olyan helyre, ahol hűvösebb a hőmérséklet, de nem fagyos. Ideális a téli kert, egy fűtetlen üvegház, vagy egy ablakpárkány, ahol nem éri közvetlen napfény.
 • A fény mennyisége is legyen kevesebb, mint a nyári hónapokban.

Hőmérséklet:

 • A tigrisszáj ideális telelőhőmérséklete 10-15 °C között van. Fontos, hogy a hőmérséklet ne süllyedjen 5 °C alá, és ne emelkedjen 20 °C fölé.

Öntözés:

 • A téli hónapokban sokkal kevesebbet kell öntözni a tigrisszájat, mint nyáron. Csak akkor öntözzük, ha a talaj teljesen kiszáradt. A túlöntözés a gyökérrothadás kockázatát növeli.

Páratartalom:

 • A tigrisszáj nem igényel magas páratartalmat télen sem. A szoba átlagos páratartalma tökéletesen megfelel számára.

Tápoldatozás:

 • A téli hónapokban nem szükséges tápoldatozni a tigrisszájat.

Egyéb:

 • A teleltetés során fontos, hogy ne érje huzat a növényt.
 • Ha a növény levelei sárgává vagy barnásodni kezdenek, valószínűleg túl sok vizet kap.
 • Ha a növény elnyúlttá válik, valószínűleg nem kap elég fényt.

A tigrisszáj tavasszal, a hőmérséklet emelkedésével ébred fel a telelésből. Ekkor fokozatosan kezdhetjük növelni az öntözés és a tápoldatozás mértékét, és visszatehetjük a növényt a nyári helyére.

A tigrisszáj teleltetése nem bonyolult feladat, de fontos betartani a fenti útmutatásokat, hogy a növény egészséges maradjon, és tavasszal szépen virágozzon.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) lehetséges betegségei, kártevői

A tigrisszáj egy viszonylag ellenálló növény, de sajnos előfordulhat, hogy betegségek vagy kártevők támadják meg. A leggyakoribb problémák a következők:

Gombabetegségek:

 • A túlöntözés a leggyakoribb oka a gombabetegségeknek. A leggyakoribb tünetek a levelek foltosodása, rothadása, a szár elvékonyodása és a gyökérrothadás.
 • Megelőzés: Csak akkor öntözzük a növényt, ha a talaj teljesen kiszáradt. Használjunk jó vízelvezető talajt, és gondoskodjunk a megfelelő légkeringésről a növény körül.
 • Kezelés: A fertőzött növényrészeket távolítsuk el, és fungicidekkel kezeljük a növényt.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levéltetvek apró, szürke vagy zöld rovarok, amelyek a növény nedveit szívják. A fertőzés tünetei a levelek sárgulása, deformálódása, ragacsos mézharmat megjelenése a leveleken.
 • Pajzstetvek: A pajzstetvek apró, barna vagy szürke pikkelyek, amelyek a növény levelein és szárain telepednek le. A fertőzés tünetei a levelek sárgulása, elhalása, gyenge növekedés.
 • Pókok: A pókok hálót szőnek a növényre, és a nedveit szívják. A fertőzés tünetei a hálók megjelenése a növényen, a levelek sárgulása, elhalása.
 • Megelőzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt kártevők után. Kerüljük a fertőzött növényekkel való érintkezést.
 • Kezelés: A kártevőket rovarirtó szerrel kezeljük. Súlyos fertőzés esetén a növényt le kell vágni és meg kell semmisíteni.

Egyéb problémák:

 • Túl sok fény: A tűző napfény a levelek leégését okozhatja.
 • Túl kevés fény: A fényhiánytól a levelek elnyúlhatnak, és a növény nem virágzik.
 • Túl sok víz: A túlöntözés a gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Túl kevés víz: A vízhiánytól a levelek fonnyadni kezdenek, és a növény elpusztulhat.

Ha bármilyen problémát észlelünk a tigrisszájon, fontos, hogy mielőbb azonosítsuk a probléma okát, és megtegyük a szükséges lépéseket a kezelésére. A korai beavatkozás segíthet megmenteni a növényt.

Tippek:

 • Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségek és kártevők után.
 • Biztosítsunk a növénynek megfelelő fényviszonyokat, hőmérsékletet és öntözést.
 • Használjunk jó vízelvezető talajt.
 • Kerüljük a fertőzött növényekkel való érintkezést.
 • Szükség esetén használjunk rovarirtó vagy fungicideket.

A tigrisszáj egy gyönyörű és hálás növény, amely megfelelő gondozás mellett sok éven át gyönyörködtetni fogja bennünket.

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) gyakori problémái és megoldásai

A tigrisszáj egy viszonylag igénytelen növény, de előfordulhatnak vele kisebb gondok. Íme a leggyakoribb problémák és a lehetséges megoldások:

Probléma: A levelek sárgák és fonnyadnak.

Lehetséges okok:

 • Túl kevés víz
 • Túl sok víz
 • Túl sok fény
 • Túl kevés fény
 • Gyökérrothadás

Megoldás:

 • Növeljük az öntözés mértékét, ha a talaj száraz.
 • Csökkentsük az öntözés mértékét, ha a talaj nedves.
 • Helyezzük a növényt árnyékosabb helyre.
 • Helyezzük a növényt világosabb helyre.
 • Távolítsuk el a fertőzött gyökereket, és fungicidekkel kezeljük a növényt.

Probléma: A levelek foltosak vagy rothadnak.

Lehetséges okok:

 • Gombabetegség
 • Kártevők

Megoldás:

 • Távolítsuk el a fertőzött növényrészeket, és fungicidekkel kezeljük a növényt.
 • Rovarirtó szerrel kezeljük a kártevőket.

Probléma: A növény nem virágzik.

Lehetséges okok:

 • Túl kevés fény
 • Túl sok tápanyag
 • Nem megfelelő teleltetés

Megoldás:

 • Helyezzük a növényt világosabb helyre.
 • Csökkentsük a tápoldatozás mértékét.
 • Biztosítsunk a növénynek megfelelő teleltetési körülményeket.

Probléma: A növény elnyúlt és gyenge.

Lehetséges okok:

 • Túl kevés fény
 • Túl sok tápanyag

Megoldás:

 • Helyezzük a növényt világosabb helyre.
 • Csökkentsük a tápoldatozás mértékét.

Tippek:

 • Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségek és kártevők után.
 • Biztosítsunk a növénynek megfelelő fényviszonyokat, hőmérsékletet és öntözést.
 • Használjunk jó vízelvezető talajt.
 • Kerüljük a fertőzött növényekkel való érintkezést.
 • Szükség esetén használjunk rovarirtó vagy fungicideket.

A tigrisszáj egy gyönyörű és hálás növény, amely megfelelő gondozás mellett sok éven át gyönyörködtetni fogja bennünket.

Érdekességek a tigrisszájról (Faucaria tigrina)

A tigrisszáj egy lenyűgöző növény, tele van egyedülálló tulajdonságokkal és érdekességekkel. Íme néhány, amit talán nem is tudtál róla:

 • Afrika származéka: A tigrisszáj Dél-Afrika száraz, napos vidékein őshonos.
 • Különleges kinézet: A növény húsos, foltos levelei tigrisszájra emlékeztetnek, innen ered a neve.
 • Szukkulens növény: A tigrisszáj a leveleiben tárolja a vizet, így szárazságtűrő növénynek számít.
 • Virágzás: A tigrisszáj nyáron virágzik, élénkpiros, sárga vagy narancssárga virágokat hozva.
 • Gyógyhatású: A tigrisszáj leveleit hagyományosan gyógyászati célokra is használják. A levélből készült tea állítólag segít a gyomor- és bélrendszeri panaszok, a bőrgyulladás és a légúti megbetegedések kezelésében.
 • Könnyen gondozható: A tigrisszáj nem igényel sok törődést. Csak világos helyre és mérsékelt öntözésre van szüksége.
 • Sokféle fajta: Több mint 60 tigrisszáj faj létezik, mindegyiknek egyedi foltmintával és levélformával.
 • Gyűjtői növény: A tigrisszáj a kaktusz- és pozsgás növénygyűjtők körében népszerű növény.

Egyéb érdekességek:

 • A tigrisszáj leveleit frissen vagy főzve is fogyaszthatjuk.
 • A növényből gyógyteát is lehet készíteni.
 • A tigrisszáj a Dél-Afrikai Köztársaság nemzeti virága.
 • A tigrisszáj az élet szimbólumának számít Dél-Afrikában.

A tigrisszáj egy gyönyörű és sokoldalú növény, amely remek kiegészítője lehet bármilyen otthonnak. Ha egyedi és igénytelen növényt keresel, a tigrisszáj tökéletes választás lehet.

 Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

A tigrisszáj (Faucaria tigrina) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.