Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei

Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) származása, története

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) egy különleges és lenyűgöző növény, mely számos kertész és kaktuszkedvelő szívét meghódította. De vajon honnan származik ez a szépség, és mi a története? Utánajártunk ennek az érdekes növénynek!

A sövénykutyatej egy trópusi és szubtrópusi vidékeken honos növény, melynek eredeti otthona Indiában, Thaiföldön és Mianmarban található. A természetben gyakran megtalálható erdős területeken, ahol lombkoronájukat más növények árnyékolják. A növény nevéből eredően sokakat megzavarhat, hiszen valójában nem tartozik a tejnedve miatt kutyatejfélék családjába, inkább a kaktuszokhoz és az Euphorbia nemzetséghez sorolható.A sövénykutyatej a trópusi növénykereskedelemben vált igazán ismertté és népszerűvé. Az 1800-as évek közepén az angol botanikusok elkezdték importálni Európába és más világrészeken is. Az exotikus megjelenése, a hajlékonysága és a könnyű gondozhatósága miatt hamar elterjedt a növénykedvelők körében.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a sövénykutyatej természetes élőhelyein veszélyeztetett lehet. Az illegális kereskedelem és az élőhelyek pusztítása miatt sok helyen ritkává vált. Ezért nagyon fontos, hogy a sövénykutyatejeket törvényesen szaporítsák és terjesszék, és ne veszélyeztessék a természetes populációkat.

A sövénykutyatej azóta világszerte népszerűvé vált dísznövény lett. Sokak számára vonzóvá teszi a szokatlan formája és a változatos színei. A törzse ágakra oszlik, amelyek húsosak és zöld vagy fehér színűek lehetnek. A törzs tetején találhatóak az egyedi külsejű levelek, amelyek szépen rajzolódnak ki a napon.

A sövénykutyatej gondozása sem bonyolult, és alkalmas beltéri és kültéri körülmények között is. Napos vagy félárnyékos helyen, jól vízáteresztő talajban érzi jól magát. Fontos azonban óvni a hidegtől.Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) jellemzői

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) egy lenyűgöző és különleges növény, amelyet sokan szeretnek a szobájukban vagy kertjükben nevelni. Nézzük, hogyan is néz ki közelebbről ez a növény, és milyen jellemzői vannak!

A sövénykutyatej egy succulent növény, ami azt jelenti, hogy víztartalékot képes tárolni a vastag, húsos szárában. Az egyik legjellegzetesebb tulajdonsága a szára, amely törzsszerűen fejlődik és ágakra oszlik. Ezek az ágak kúp vagy gömb alakúak lehetnek, és különböző méretekben nőnek, általában 30-60 centiméter hosszúak.

A sövénykutyatej szára húsos és zöld vagy fehér színű lehet. Gyakran díszítik a sötétzöld, sárga vagy fehér csíkok vagy foltok. Az ágak tetején találhatók a levelek, amelyek apró méretűek és elrendeződéseket alkotnak a szár mentén. Ezek a levelek általában háromszög alakúak vagy lándzsaszerűek, és sokszor díszítik őket apró, sárga vagy zöldes virágok.

A sövénykutyatej virágzása általában a kora nyári hónapokra esik. A virágok aprók és kevésbé látványosak, mint maga a növény, de mégis bájosak lehetnek. A virágokból később kapszulák fejlődnek ki, amelyek a magokat tartalmazzák. Azonban sokan inkább a sövénykutyatej jellegzetes megjelenését és formáját értékelik, mintsem a virágait.

A sövénykutyatej a növénytanban az Euphorbia nemzetséghez, az Euphorbiaceae családhoz és az Euphorbioideae alcsaládhoz tartozik. Ezen belül a sövénykutyatej az Euphorbia lactea fajba sorolható. Ezen a néven sok különböző kultivárt és hibridet foglal magába, amelyek különböző színűek és formájúak lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a sövénykutyatej egy mérgező növény, ezért óvatosan kell vele bánni. A növény nedve irritációt okozhat a bőrön, és lenyelése esetén emésztési problémákat okozhat.

Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiSövénykutyatej (Euphorbia lactea) gondozása, igényei

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) egy szép és különleges szobanövény, amely könnyen gondozható, ha ismerjük az igényeit. Nézzük, mire van szüksége ennek a varázslatos növénynek, hogy egészséges és virágzó maradjon otthonunkban!

Fényigény: A sövénykutyatej szereti a fényes és napos helyeket. A napos ablakpárkány, erkély vagy terasz a tökéletes választás számára. Azonban érdemes óvni a közvetlen déli napsütéstől, mert túl erős lehet a növény számára. Ha nem áll rendelkezésre elég napfényes hely, akkor a félárnyékos környezet is megfelelő lehet számára.

Hőmérséklet: A sövénykutyatej meleg és száraz környezetet kedvel. Ideális hőmérsékleti tartomány számára általában 18-24 Celsius-fok között van. Fontos, hogy ne tegyük ki hirtelen hőmérsékletváltozásoknak, és kerüljük az erős légáramlatokat. A hideg időszakban óvjuk a növényt a hidegtől, mert nem tűri a fagyot.

Vízigény: A sövénykutyatej vízigénye mérsékelt. Fontos, hogy a talaját ne áztassuk el, mert a túlzott víz a gyökerek rothadásához vezethet. Várjunk meg, amíg a föld felső rétege megszárad, mielőtt újraöntözzük. Tavasszal és nyáron rendszeresen öntözzük, de télen csökkentsük az öntözés gyakoriságát.

Tápoldatozás: A sövénykutyatej nem igényel túlzott táplálékot, de időnként tápanyagokra van szüksége a megfelelő növekedéshez. Tavasztól őszig alkalmazzunk neki lassú felszabadulású kaktusznövény-tápot hetente vagy kéthetente. Fontos azonban, hogy ne adjunk túl sok tápanyagot, mert ez károsíthatja a növényt.

Egyéb gondozási tippek: A sövénykutyatej törzsét időnként tisztítsuk meg, távolítsuk el a porréteget, és permetezzük le vízzel. Fontos azonban vigyázni, mert a növény nedvében található mérgező anyagok irritációt okozhatnak a bőrön.Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ismertebb fajtái

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) egy nagyon változatos növény, és számos különböző fajtája és kultivárja létezik. Nézzünk meg néhányat ezek közül, amelyek ismertebbek és gyakrabban megtalálhatók a kertészetekben és növénykereskedésekben!

 1. Euphorbia lactea ‘Cristata’ – Ez a fajta egy különleges, hullámzó és gömb alakú törzsre jellemző. A levelek általában sárgászöld színűek, és sokszor csíkok vagy foltok díszítik őket. Ez a fajta igazán vonzó és dekoratív megjelenésű.
 2. Euphorbia lactea ‘Ghost’ – A ‘Ghost’ fajta különlegessége a szokatlanul szép, halványzöld vagy sárgászöld törzs és ágak. A színük olyan, mintha áttetsző lenne, ami rendkívül érdekes megjelenést kölcsönöz ennek a sövénykutyatejnek.
 3. Euphorbia lactea ‘White Ghost’ – Ez a fajta hasonló a ‘Ghost’ változathoz, de a törzs és az ágak fehér színűek. Ez a fehér megjelenés nagyon különleges és szemet gyönyörködtető.
 4. Euphorbia lactea ‘Variegata’ – A ‘Variegata’ fajta jellemzője a levelek széles, fehér vagy sárga szegéllyel. Ez a kontrasztos megjelenésű növény igazán feltűnő és díszítő elem lehet a kertben vagy a beltérben.
 5. Euphorbia lactea ‘Bicolor’ – A ‘Bicolor’ fajta a törzs és az ágak különleges színkombinációjával rendelkezik. A zöld törzset fehér vagy sárga foltok és csíkok díszítik, ami lenyűgöző és látványos hatást eredményez.

Ezek csak néhány példa a sövénykutyatej különböző fajtáira. Fontos megjegyezni, hogy a fajták megjelenése és jellemzői változhatnak, és újabb kereszthibridek is rendszeresen elérhetőek a piacon. A választék széleskörű, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének és otthona stílusának leginkább megfelelő sövénykutyatej fajtát.

Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiVirágja

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) virágja nem feltétlenül a növény legkiemelkedőbb vonása, de mégis érdekes és sajátos jellegzetessége van. Nézzük meg közelebbről, hogyan néznek ki ezek a virágok!

A sövénykutyatej virágai általában kicsik és nem túl feltűnők. Gyakran előfordulnak csoportokban vagy fürtökben, amelyek a törzs tetején vagy az ágak mentén helyezkednek el. A virágok színe általában sárga vagy zöldes árnyalatú lehet.

Bár méretük és színezetük nem kiemelkedő, a sövénykutyatej virágai mégis fontos szerepet játszanak a növény reprodukciójában. A virágokból kialakuló kis kapszulák tartalmazzák a magokat, amelyek a növény szaporodásához szükségesek. Ezek a kapszulák jellemzően zöld vagy barna színűek, és amikor érik, megnyílnak és a magok szétszóródnak a környező területen.

Fontos megjegyezni, hogy bár a virágok nem a sövénykutyatej leglátványosabb részei, a növényeket általában nem is azért termesztik, hogy a virágzásukat csodáljuk. Inkább a sövénykutyatejek díszes és változatos megjelenése, a törzsük formája és a levelek szépsége teszi őket vonzóvá a növénykedvelők számára.

Ezért, ha sövénykutyatejet nevelünk, leginkább az egyedi kinézetükre, a szokatlan formákra és a színek gazdagságára fogunk figyelni, miközben élvezzük a növényünket otthonunkban vagy kertünkben.Levelei

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) levelei is jellegzetesek és részei annak a lenyűgöző megjelenésnek, amely miatt sokan szeretik ezt a növényt. Ismerjük meg közelebbről, milyenek ezek a levelek és miért teszik különlegessé a sövénykutyatejet!

A sövénykutyatej levelei általában kicsik és hosszúkás alakúak. Sokszor háromszög alakúak vagy lándzsaszerűek, és apró élekkel vagy csíkokkal díszítettek. Ez a levélforma különleges és rendkívül esztétikus megjelenést kölcsönöz a növénynek.

A levelek elrendeződése is érdekes. Általában az ágak mentén növekednek és szépen rendezett sorokat vagy csoportokat alkotnak a törzs tetején. Ennek eredményeként a sövénykutyatej levelei gyönyörű mintázatokat hoznak létre a növényen, amelyek szemet gyönyörködtetőek.

A szín tekintetében a sövénykutyatej levelei változatosak lehetnek. A leggyakoribb színük a sötétzöld, de előfordulhatnak sárgászöld, világoszöld vagy akár fehér színű levelek is. Ezen különleges színek kombinációja adja a sövénykutyatej egyediségét és vonzerejét.

Fontos megjegyezni, hogy bár a sövénykutyatej levelei szépek és dekoratívak, fontos óvatosan bánni velük. A növény nedvében található mérgező anyagok irritációt okozhatnak a bőrön, ezért érdemes kesztyűt viselni a sövénykutyatej gondozása során vagy érintésekor.

Összességében a sövénykutyatej levelei olyan különleges formát és színt kölcsönöznek a növénynek, amelyek miatt kiemelkedik a többi növény közül. Ezek a levélkincsek hozzájárulnak a sövénykutyatej varázslatos megjelenéséhez, és biztosítják, hogy ez a növény igazi díszítő elem lehessen otthonunkban vagy kertünkben.

Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségei
Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, szaporítása, betegségeiSövénykutyatej (Euphorbia lactea) átültetése

Ha a sövénykutyatejét (Euphorbia lactea) át szeretnénk ültetni, fontos, hogy gondosan kövessük a megfelelő eljárást, hogy a növény sikeresen átvészelje ezt a folyamatot. Mutatjuk, hogyan lehet sikeresen átültetni a sövénykutyatejet!

 1. Válasszunk megfelelő időpontot: A sövénykutyatej átültetése legjobban tavasszal vagy nyár elején érdemes elvégezni. Ez az időszak a növekedési szezonban van, és segít a gyökereknek gyorsan gyógyulni és új helyen megerősödni.
 2. Készítsük elő az új edényt: Válasszunk egy nagyobb méretű cserép vagy virágládát, amely elegendő helyet biztosít a sövénykutyatej gyökereinek. Ügyeljünk arra, hogy az új edény alján legyenek vízelvezető lyukak, hogy megakadályozzuk a túlzott víz pangását.
 3. Távolítsuk el óvatosan a sövénykutyatejt az eredeti edényből: Fordítsuk meg a növényt és óvatosan rázzuk meg, hogy a gyökerek elváljanak a régi edény falától. Ha a növény szorosan tapadt a cserépre, óvatosan ütögessük a cserét, vagy segítsünk egy késsel a leválasztásban.
 4. Ellenőrizzük a gyökereket: Amikor kivettük a sövénykutyatejet az eredeti edényből, nézzük meg a gyökereket. Ha túl hosszúak vagy összefonódtak, óvatosan lazítsuk fel őket, hogy könnyebben alkalmazkodhassanak az új edényhez.
 5. Helyezzük át a sövénykutyatejet az új edénybe: Tegyük a növényt az új edény közepére, majd töltjük fel friss kaktuszfölddel vagy jó vízáteresztő talajjal. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek jól átérjenek a talajba, és ne legyenek levegőrések.
 6. Öntözzük meg alaposan: Az átültetést követően alaposan öntözzük meg a sövénykutyatejet, hogy a talaj jól átjárja a gyökereket. Azonban ne áztassuk el túlzott vízzel, mert ez károsíthatja a gyökereket. Várjuk meg, amíg a talaj felső rétege kissé megszárad, mielőtt újraöntözzük.

Fontos megjegyezni, hogy az átültetést követő időszakban fontos odafigyelni a sövénykutyatej gondozására. Néhány tipp, amelyek segíthetnek:

 • Helyezzük a növényt olyan helyre, ahol megfelelő mennyiségű napfény éri, de óvjuk a közvetlen déli napsütéstől. A napos ablakpárkány vagy a fényes félárnyék ideális választás lehet.
 • Figyeljünk a vízigényre. Öntözzük meg alaposan, amikor a talaj felső rétege kissé megszárad, de kerüljük a túlzott öntözést és a víz pangását, ami gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Tartsuk a megfelelő hőmérsékletet. A sövénykutyatej szereti a meleg környezetet, ideális hőmérséklet tartomány számára általában 18-24 Celsius-fok között van. Kerüljük a hideg huzatot és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat.
 • Ne tápláljuk túl a növényt. Bár a sövénykutyatejnek némi tápanyagra van szüksége, fontos óvatosan adagolni a műtrágyát. Alkalmazzunk kaktuszoknak vagy pozsgás növényeknek kifejlesztett tápot, és kövessük a csomagoláson található utasításokat.
 • Figyeljünk a levelek tisztítására. A sövénykutyatej levelei porosodhatnak, ezért időnként töröljük le óvatosan egy nedves ruhával vagy permetezzük le vízzel. Azonban vigyázzunk, hogy ne érjük hozzá a mérgező nedvhez, és használjunk kesztyűt, amikor a növényt kezeljük.

Az átültetés után a sövénykutyatejnek általában néhány hétig szüksége van a gyökerek helyreállítására és az új környezethez való alkalmazkodásra. Ebben az időszakban fokozott figyelmet igényel a növény gondozása. Ha megfelelően átültetjük és gondozzuk a sövénykutyatejet, hamarosan újra egészségesen növekedni és fejlődni fog otthonunkban vagy kertünkben.Szaporítása

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) szaporítása izgalmas módszer arra, hogy új növényeket hozzunk létre és bővítsük gyűjteményünket. Lássuk, hogyan lehet szaporítani ezt a különleges növényt!

 1. Magok: A sövénykutyatej magokkal is szaporítható. Gyűjtsünk be érett magokat a növényről, majd helyezzük el őket egy jó minőségű kaktuszföldbe. Tartsuk a talajt enyhén nedvesen, és biztosítsuk a megfelelő fényt és hőmérsékletet. A magok lassan csíráznak, így türelemre lesz szükségünk. Ha a csírázás megtörténik, gondoskodjunk a fiatal növények megfelelő gondozásáról.
 2. Vágások: A sövénykutyatej szárából vágásokat is készíthetünk a szaporításhoz. Válasszunk egy egészséges és erős szárat, majd vágjunk le róla egy darabot, amely legalább 10-15 centiméter hosszú. Hagyjunk néhány napig száradni a vágásoknak, hogy a sebek meggyógyuljanak. Ezután helyezzük el a vágásokat friss kaktuszföldbe vagy homokba, és tartsuk nedvesen. A vágások gyökereket fognak fejleszteni, és hamarosan új növényekké fejlődnek.
 3. Oszlatás: A sövénykutyatejeket gyakran lehet oszlatással is szaporítani. Amikor a növény eléri a megfelelő méretet, óvatosan szétválaszthatjuk az ágakat vagy törzseket. Ültessük el az új részeket friss talajba, és gondoskodjunk a megfelelő öntözésről és gondozásról. Az oszlatás révén könnyedén létrehozhatunk több sövénykutyatej növényt.

Fontos, hogy a szaporítási folyamat során legyünk óvatosak, mivel a sövénykutyatej nedve irritációt okozhat a bőrön. Használjunk kesztyűt, amikor a növényt kezeljük, és ügyeljünk arra, hogy ne érjünk hozzá az arcunkhoz vagy szemünkhöz.Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) szobanövény teleltetése

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) egy trópusi és szubtrópusi növény, ezért a hidegebb téli hónapokban megfelelő védelemre van szüksége. Itt van néhány tipp a sövénykutyatej szobanövény teleltetéséhez!

 1. Hőmérséklet: A sövénykutyatej meleg környezetet igényel, ezért fontos, hogy tartsuk távol a hidegtől. A legideálisabb hőmérséklet tartomány számára általában 15-24 Celsius-fok között van. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük ki a növényt huzatos helyre vagy hideg áramlatoknak.
 2. Fény: A sövénykutyatej szereti a fényes helyeket, így a teleltetés során is biztosítsunk számára elegendő fényt. Helyezzük a növényt egy napos ablak mellé vagy használjunk mesterséges fényforrást, például növényeknek kifejlesztett fénycsövet.
 3. Öntözés: A sövénykutyatej vízigénye a téli hónapokban csökken, ezért mérsékelten öntözzük. Figyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen állandóan nedves, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. Várjuk meg, amíg a talaj felső rétege megszárad, mielőtt újraöntözzük.
 4. Páratartalom: A sövénykutyatej nem igényel magas páratartalmat, de ha otthonunkban túl száraz a levegő, használhatunk párásítót vagy permetezhetjük a leveleket vízzel, hogy növeljük a környezeti páratartalmat.
 5. Tápanyag: A sövénykutyatej télen általában nyugalmi állapotba kerül, ezért a tápanyagigénye is csökken. Ne tápláljuk túl a növényt a hideg hónapokban, és csak akkor alkalmazzunk tápoldatot, ha látványosan növekszik vagy fejlődik.

Ha a sövénykutyatej télen kint tartjuk, ügyeljünk rá, hogy ne érje fagy, mert ez károsíthatja a növényt. Ha hidegebb éghajlaton élünk, fontoljuk meg a sövénykutyatej teleltetését beltéren, ahol jobban ellenőrizhetjük a hőmérsékletet és a körülményeket.Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) betegségei, kártevői

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) is egy szobanövény, de mint más növények, neki is vannak bizonyos betegségei és kártevői. Ismerjük meg ezeket a problémákat, hogy időben felismerjük és kezeljük, ha megjelennek!

 1. Gombás betegségek: A sövénykutyatej érzékeny lehet különböző gombás betegségekre, például a penészgombára vagy a feketelencsére. Ezek a betegségek általában nedves és meleg környezetben alakulnak ki. A megelőzés érdekében ügyeljünk a jó levegőáramlásra, és kerüljük a túlzott öntözést. Ha fertőzést észlelünk, távolítsuk el a beteg részeket, és alkalmazzunk fungicid szert a növény kezelésére.
 2. Gyökérrothadás: Túlzott víz vagy túlzott nedvesség a talajban gyökérrothadáshoz vezethet. Ez a betegség gyakran akkor jelentkezik, ha a növényt túl gyakran vagy túl bőségesen öntözzük. Fontos, hogy csak akkor öntözzük a sövénykutyatejet, amikor a talaj felső rétege megszáradt. Ha gyökérrothadást észlelünk, távolítsuk el az érintett részeket, és ültessük át a növényt friss talajba.
 3. Levéltetvek: A sövénykutyatej érzékeny lehet a levéltetvek támadására. Ezek a kis kártevők szívogatják a növény nedveit, ami a levelek elszíneződését, torzulását és gyengülését okozhatja. Ha levéltetveket észlelünk, alkalmazzunk rovarirtó szert a növény kezelésére, vagy használjunk szappanos vízzel készített permetezést.
 4. Gyapjas pajzstetvek: A sövénykutyatej néha gyapjas pajzstetvek támadásának is kitett lehet. Ezek a kártevők viaszos bevonatot képeznek a leveleken és a száron. A támadott területeken sárgás foltok és lelassult növekedés figyelhető meg. Az érintett részeket kézi úton vagy alkoholos törlőkendővel távolítsuk el, majd használjunk rovarirtó szert a növény kezelésére.Érdekességek róla

A sövénykutyatej (Euphorbia lactea) egy lenyűgöző és különleges növény, amely érdekességeivel és történeteivel megigézhet bennünket. Nézzünk meg néhány érdekes információt és történetet erről a növényről a nagyvilágból!

 1. Varázslatos formák: A sövénykutyatej törzse és ágai olyan formákat öltenek, amelyek rendkívül különlegesek és varázslatosak. A hullámzó törzs, a szimmetrikus ágak vagy a különleges csíkos mintázat mind hozzájárulnak a sövénykutyatej egyedi megjelenéséhez. Ez a növény valóban művészi alkotásnak tűnik a természet részéről.
 2. Trópusi eredet: A sövénykutyatej trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, például Ázsiában és Afrikában. Az ilyen klímákban a sövénykutyatejek rendkívül elterjedtek, és akár hatalmas méreteket is elérhetnek. Azonban a szobanövényként tartott sövénykutyatejeket általában kisebb méretben nevelik és formázzák.
 3. Mérgező nedv: Fontos tudni, hogy a sövénykutyatej nedvében található mérgező anyagok irritációt okozhatnak a bőrön és a szemeken. Ezért fontos óvatosan bánni a növénnyel, és használni kesztyűt, amikor a sövénykutyatej gondozását végzi. Ha a nedvvel érintkezésbe kerülünk, mossuk meg alaposan a kezünket és kerüljük az arcunkhoz érintést.
 4. Szerencsehozó jelkép: A sövénykutyatej sok kultúrában szerencsehozónak számít. A hiedelem szerint ez a növény pozitív energiát és szerencsét hoz az otthonba. Sok ember szereti a sövénykutyatejet ajándékként adni, hogy jó szerencsét kívánjon a szeretteinek. Emellett a sövénykutyatej gyönyörű megjelenése és egyedisége miatt is népszerű dísznövény.
 5. Népszerűség a kaktusz- és pozsgásnövény-kollekciókban: A sövénykutyatej gyakran megtalálható a kaktusz- és pozsgásnövény-gyűjteményekben.Kertészkedés további témái:Fotók: Vistacreate, Pixabay

Sövénykutyatej (Euphorbia lactea) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.